Elektronika

 

Elektronika po državah

 

Globalni trendi na področju trga električnih in elektronskih izdelkov po državah

Globalni trg potrošnih električnih in elektronskih izdelkov vključuje komunikacijsko opremo, računalniško strojno in programsko opremo, potrošne elektronske izdelke, gospodinjske aparate in fotografsko opremo. V letih 2012-2016 je globalna proizvodnja potrošnih električnih in elektronskih izdelkov beležila rast, predvsem zaradi rasti na nastajajočih trgih in uvedbe novih izdelkov. Inovativni izdelki, padajoče cene ter rast dohodkov v gospodinjstvih so povečali povpraševanje po tovrstnih izdelkih, katerih proizvodnja je v letu 2016 dosegla vrednost 1.543 mlrd EUR.

Analitiki napovedujejo, da bo proizvodnja potrošnih električnih in elektronskih izdelkov v prihodnjih petih letih predvidoma rasla po 15,4 % CAGR (skupni letni stopnji rasti) in v letu 2020 dosegla vrednost 2.655 mlrd EUR. Rast bo odvisna od trendov tehnološkega napredka; ali bodo industrijski izdelki izkoristili nove možnosti in lastnosti, ali pa jih bodo nadomestile računalniške alternative. Pametni telefoni so najbolj donosen segment na globalnem trgu potrošnih elektronskih in električnih izdelkov, vodilna regija pa je Azijsko-pacifiška regija.

Tržna segmentacija v svetu za leto 2016 (po vrednosti, v odstotkih) 

Azijsko-pacif. področje 38,7 %
ZDA  26,4 %
Evropa  22,9 %
Bližnji vzhod  2,3 %
Ostali svet  9,7 %
 

Tudi v prihodnjih petih letih bo Azijsko-pacifiška regija deležna največjega povpraševanja, saj se mnogi potrošniki v teh državah odločajo za nakup prvega pametnega telefona ali televizije visoke ločljivosti. V Indiji, drugem največjem trgu pametnih telefonov na svetu, je penetracija pametnih telefonov nižja od 30 %. V nasprotju z razvitimi trgi Zahoda, kjer bo prodaja novih električnih in elektronskih izdelkov odvisna predvsem od inovacij, bo uspeh v azijsko-pacifiški regiji odvisen od visoke kakovosti in nizke cene.

Globalni maloprodajni trg potrošnih električnih in elektronskih izdelkov je v letu 2016 dosegel vrednost 1.039 mlrd EUR, do leta 2020 pa naj bi se vrednost maloprodajnega trga povečala na 1.303 mlrd EUR.

 
Tržni deleži v maloprodaji glede na kategorijo za leto 2016 (po vrednosti, v odstotkih) 
 
Komunikacijska oprema 33,3 %
Računalniška strojna in programska oprema 22,8 %
Potrošna elektronika 21,3 %
Gospodinjski aparati 19,7 %
Fotografska oprema 2,9 %

 
Tržni deleži glede na distribucijske kanale za leto 2016 (po vrednosti, v odstotkih)
 
Specializirane trgovine 56,6 %
Hipermarketi, supermarketi, diskonti 16,4 %
Spletna prodaja 10,5 %
Specializirane trgovine za entertainment software 7,2 %
Ostalo 9,2 %


 


 

Panožna združenja/portali 

   

Strokovne publikacije/portali 

 
  • Warren's Consumer Electronics Daily
- Opis: Dnevna poročila o industriji potrošne elektronike, ki zajemajo novice o izdelkih, dogajanja na področju maloprodaje, digitalno televizijo, vprašanja digitalnih avtorskih pravic. Poročila so ciljno namenjena proizvajalcem, trgovcem na drobno, distributerjem in ponudnikom vsebin, analitikom in oblikovalcem politik.
- Država porekla: ZDA
- Pogostost Izhajanja: pon-pet
- Spletni naslov: http://www.warren-news.com
 
  • CNET News.com
- Opis: Portal ponuja bralcem, od direktorjev do tehnoloških navdušencev, ažurne tehnološke novice, značilnosti izdelkov in posebna poročila o vplivu tehnologije na računalništvo v podjetjih, varnost, finance, komunikacije, osebno tehnologijo in internet.
- Država porekla: ZDA
- Pogostost Izhajanja: mesečno
- Spletni naslov: https://www.cnet.com/news
 
  • Journal of Consumer Policy
- Opis: Objavlja raziskave v širokem spektru vprašanj, ki se nanašajo na potrošniške zadeve, vključno z razpravo o družbenih in gospodarskih struktur, ki vplivajo na zanimanje potrošnikov in vpliva politik in ukrepov za potrošnike, industrijo, organizacije, vlade.
- Država porekla: Nizozemska
- Pogostost Izhajanja: 4 x letno
- Spletni naslov: http://www.springer.com/social+sciences/journal/10603
 
  • Consumer Goods Technology
- Opis: Panožne novice za vodilne s področja izdelkov široke potrošnje.
- Država porekla: ZDA
- Spletni naslov: http://consumergoods.edgl.com/home.aspx
 
  • Retail Business Review
- Opis: Zadnje novice in komentarji za trgovine na drobno s strani ponudnika industrijskih vertikalnih spletnih strani Progressive Media Group.
- Država porekla: Velika Britanija
- Spletni naslov: http://electricalsandelectronics.retail-business-review.com/
 
  • Points de Vente
- Opis: Strokovno publikacija, ki se ukvarja s prodajno distribucijo ter blagovnimi znamkami. Ponuja poglobljene članke, intervjuje in preiskave, da bi bolje razumeli vprašanja in inovacije v tem sektorju.
- Država porekla: Francija
- Pogostost Izhajanja: 2 x mesečno
- Spletni naslov: http://www.pointsdevente.fr/ 
 

Vir: Factiva, september 2017.