Elektronika

 

Elektronika po državah

 

Globalni trendi na področju trga električnih in elektronskih izdelkov po državah

Globalni maloprodajni trg potrošnih električnih in elektronskih izdelkov, ki vključuje prodajo komunikacijske opreme, računalniške strojne in programske opreme, potrošnih elektronskih izdelkov, gospodinjskih aparatov in fotografske opreme, je v zadnjih letih zmerno rasel, prisoten je močan pritisk na marže. Trg vključuje velike verige trgovcev na drobno, kot tudi samostojne prodajalne, v relativno konkurenčnem okolju. Za ta trg je značilno ogromno število manjših kupcev, končnih uporabnikov oz. potrošnikov. Vse to krepi rivalstvo med igralci na trgu. Podjetjem je relativno enostavno okrepiti svoj obseg prodaje v skladu s tržnimi pogoji, kar olajšuje rivalstvo.
 
Stroški prehoda končnih potrošnikov so nizki. Trgovcem na tem zahtevnem trgu se je zelo težko razlikovati med sabo, razen morda specializiranih prodajaln z izdelki višjega cenovnega razreda ali trgovin, ki jih upravljajo proizvajalci, kot npr. Samsung in Apple. Večina trgovcev na drobno prodaja pogosto popolnoma enake izdelke, ki jih izdelujejo glavni proizvajalci elektronike. Poleg tega se trgovci se srečujejo še z velikimi spletnimi trgovci na drobno, kot npr. Amazon in eBay. Ob upoštevanju cenovne občutljivosti potrošnikov, še posebej za večje artikle kot so televizorji, in nizkih stroškov zamenjave dobaviteljev, je moč kupcev videti večja.
 
Večji trgovci na drobno pogosto kupujejo zaloge neposredno od proizvajalcev, kot so LG in Samsung. To so velike multinacionalke z veliko pogajalsko močjo. Pri proizvodnji potrošnih električnih in elektronskih izdelkov je ključnega pomena ekonomija obsega, zato je verjetno, da bo vedno prevladovala premoč velikih proizvajalcev do trgovcev na drobno.
 
Trgovci se le redko integrirajo nazaj v proizvodnjo, toda nekateri proizvajalci prodajajo svoje izdelke izključno v trgovskih verigah v nakupovalnih središčih, ki jih upravljajo sami. Vendar pa je malo verjetno, da bi se proizvajalci kadarkoli spustili v direktno prodajo potrošnikom v takem obsegu, da bi čisti trgovci postali nepomembni za njihovo prodajo.
 
Potrošni elektronski izdelki so dokaj splošno blago. Tudi inovativni izdelki kot npr. originalni Apple iPod kmalu spodbudijo proizvajalce v proizvodnjo podobnih izdelkov. Tudi, če ima proizvajalec dragocene pravice intelektualne lastnine, se lahko odloči za ustvarjanje prihodkov z licenčnimi pogodbami, namesto da bi branil ekskluzivnost z visokimi cenami. Na primer, proizvajalci Blu-ray predvajalnikov morajo plačati licenčnino imetniku patenta za format Blu-ray. Z vidika trgovca, to po navadi oslabi moč dobaviteljev, saj to pomeni, da noben dobavitelj ne more monopolizirati posamezne kategorije izdelkov. Na splošno je moč dobaviteljev oz. proizvajalcev ocenjena kot zmerna.
 
Ovire za vstop na globalni trg potrošnih električnih in elektronskih izdelkov v maloprodaji so velike. V razvitih gospodarstvih, kjer v nakupovalnih središčih prevladuje nekaj velikih trgovskih verig, je še vedno mogoče preživetje manjšim neodvisnim trgovcem potrošniške elektronike. Vstop na trg v tem segmentu je možen brez veliko kapitala, kompleksne skladnosti s predpisi ali s pridobivanjem pravic intelektualne lastnine. Maloprodajni trgi so po navadi delovno intenzivni, vendar ni težko najti zaposlenih s potrebnimi spretnostmi za delo s strankami. V razvijajočih se gospodarstvih je maloprodajna infrastruktura še vedno razdrobljena, nekaj multinacionalk je že poskusilo izkoristiti priložnosti, vendar ne vedno uspešno. Podjetje Dixon Carphoone se je npr. potegnilo iz Turčije. Oviro za vstop na razvijajoče se trge lahko predstavljajo tudi nestanovitni devizni tečaji.
 
Po drugi strani pa bi neposredno konkuriranje z vodilnimi uveljavljenimi podjetji kot je Best Buy v ZDA, zahtevalo bistveno več sredstev za najem trgovin, gradnjo dobaviteljskih verig in oglaševanje novega igralca. Velika uveljavljena podjetja imajo po navadi koristi od zelo velike ekonomije obsega, ki znižuje stroške na enoto. Tudi izvedba spletne trgovine na drobno je lažja za veliko podjetje.
 
Na splošno obstaja velika nevarnost novih udeležencev. To še posebej velja za hitro rastoče segmente in manj za počasi rastoče. Obstaja tudi zmerna nevarnost substitutov. Npr. konvergenčne naprave, ki poleg računalniških in komunikacijskih funkcij ponujajo še avdio in video funkcije, kot so tablični računalniki in pametni telefoni, so nadomestek za namenske naprave. Za fotografsko opremo v veliki meri preti nevarnost substitucije s strani pametnih telefonov, ki že nekaj časa znižujejo prodajo fotoaparatov. Pametni telefoni omogočajo funkcionalne kamere in obilo drugih funkcij, vključno dostop do interneta za takojšnje nalaganje fotografij, zaradi česar so veliko bolj vabljivi za priložnostne potrošnike. Fotografska oprema pa bo ostala izbira za profesionalne fotografe in navdušence.

Ponaredki lahko ponudijo kupcem nizko cenovno alternativo uradnih izdelkov, čeprav obstaja tveganje z vidika zanesljivosti, lastnosti in zmogljivosti. Tveganje ponarejenih izdelkov se omejuje z bolj sofisticirano regulativo in varnostnimi ukrepi, ki pa so na nekaterih lokacijah povezani s previsokimi stroški ali pa ponaredki nadomeščajo nerazpoložljivost uradnih izdelkov. 

Nevarnost substitutov predstavljajo tudi rabljeni izdelki, ki jih ponujajo različni trgovci na drobno ali pa jih potrošniki prodajajo sami. Tudi hitro rastoče spletne mreže, kot Freecycle, Gumtree in Craigslist, so substituti, ki zagotavljajo strankam dostop do bodisi brezplačnih ali bistveno cenejših rabljenih potrošnih električnih in elektronskih izdelkov. Podobno velja za spletne prodajne platforme kot je eBay. Priljubljenost takih alternativ se povečuje v težkih gospodarskih razmerah, ko krčenje razpoložljivih dohodkov sili potrošnike, da namenjajo cenam bistveno več pozornosti.
 
Globalni maloprodajni trg potrošnih električnih in elektronskih izdelkov ima nekaj večjih trgovskih verig, ki sobivajo z majhnimi neodvisnimi trgovinami. Podjetja lahko relativno enostavno okrepijo svoj obseg prodaje v skladu s tržnimi pogoji. Lahko naročijo več zalog od različnih ponudnikov, po navadi tudi ni težko zaposliti dodatnega osebja, kadar je to potrebno.
 
Globalne športne prireditve, kot npr. regijska nogometna prvenstva, Super Bowl itd., lahko povzročijo povečanje povpraševanja po veliko zaslonskih televizorjih. To po drugi strani povečuje stopnjo konkurence med trgovci na drobno, ki agresivno oglašujejo ob tovrstnih globalnih dogodkih. Eden od načinov razlikovanja med trgovci so tudi poprodajne storitve, kot npr. razširitev garancije za izdelke. Tudi prodajni dogodki, kot npr. "črni petek", ki izvira iz ZDA, so se pričeli uveljavljati v drugih razvitih državah. Trgovci na drobno drastično znižajo cene raznovrstnih izdelkov, vključno s potrošniško elektroniko, v času priprav na božične praznike. Tudi glasovanje za "Brexit" je imelo neposreden vpliv na zaupanje potrošnikov, kar kažejo tudi zgodnji kazalniki, kot je indeks PMI v Veliki Britaniji, ki lahko vplivajo na prodajo na drobno, tako na trgu Velike Britanije, kot v širšem evropskem prostoru. Na splošno je stopnja rivalstva močna.

 Globalni maloprodajni trg potrošnih električnih in elektronskih izdelkov je v obdobju 2011-2015 zmerno rasel, rast pa je poganjala azijsko pacifiška regija. Rast trga naj bi se pospešila proti letu 2020. Globalni trg potrošnih električnih in elektronskih izdelkov je v letu 2015 beležil skupne prihodke v višini 986,9 mlrd EUR, kar predstavlja skupno letno stopnjo rasti (CAGR) 5 % v obdobju 2011-2015. Za primerjavo, v tem obdobju sta azijsko-pacifiški trg in trg ZDA dosegla CAGR 8,5 % in 3,9 % ter v letu 2015 dosegla 381,8 mlrd EUR oz. 260,7 mlrd EUR. Evropska regija je v tem obdobju delovala slabo zaradi zelo integriranega gospodarstva. Na splošno je večina evropskih gospodarstev delovala anemično, za razliko od razvijajočih se trgov, kot npr. Rusija in Turčija, ki so beležili močno rast. ZDA so še vedno največji trg v svetu. V letu 2015 je bil na trgu najbolj donosen segment komunikacijske opreme s skupnimi prihodki v višini 328,3 mlrd EUR, kar ustreza 33,3% celotne vrednosti trga. Sledi segment računalniške strojne in programske opreme, ki je v letu 2015 dosegel prihodke v višini 224,6 oz. 22,8% celotne vrednosti trga. Za običajne potrošnike postaja fotografska oprema zastarela. Pametni telefoni in tablice namreč opravljajo podobne funkcije in ponujajo veliko več možnosti, kar pojasnjuje zlom tega segmenta v zadnjih letih.
 
Za leto 2020 napovedujejo, da bo globalni trg potrošnih električnih in elektronskih izdelkov dosegel vrednost 1.279,5 mlrd EUR, kar je 34,3 % več kot leta 2015. Za obdobje 2015–2020 je napovedana skupna letna stopnja rasti (CAGR) 6,1 %. Za primerjavo, v tem obdobju se pričakuje, da bosta azijsko-pacifiški trg in trg ZDA dosegla CAGR 8,8 % in 3,6 % ter v letu 2020 dosegla 561,7 mlrd EUR oz. 300,7 mlrd EUR. Azijsko pacifiška regija bo še naprej generator rasti.
 
 
 
Tržni deleži glede na kategorijo za leto 2015 (po vrednosti, v odstotkih) 

Komunikacijska oprema 33,3 %
Računalniška strojna in programska oprema 22,8 %
Potrošna elektronika 21,3 %
Gospodinjski aparati 19,7 %
Fotografska oprema 2,9 %

 
Tržni deleži glede na distribucijske kanale za leto 2015 (po vrednosti, v odstotkih)
 
Specializirane trgovine 56,6 %
Hipermarketi, supermarketi, diskonti 16,4 %
Spletna prodaja 10,5 %
Specializirane trgovine za entertainment software 7,2 %
Ostalo 9,2 %
 

Tržna segmentacija v svetu za leto 2015 (po vrednosti, v odstotkih)
 
Azijsko-pacif. področje 38,7 %
ZDA  26,4 %
Evropa  22,9 %
Bližnji vzhod  2,3 %
Ostali svet  9,7 %
 

Koristni naslovi in povezave

Panožna združenja/portali  
Strokovne publikacije/portali
 • Warren's Consumer Electronics Daily
  - Opis: Dnevna poročila o industriji potrošne elektronike, ki zajemajo novice o izdelkih, dogajanja na področju maloprodaje, digitalno televizijo, vprašanja digitalnih avtorskih pravic. Poročila so ciljno namenjena proizvajalcem, trgovcem na drobno, distributerjem in ponudnikom vsebin, analitikom in oblikovalcem politik.
  - Država porekla: ZDA
  - Pogostost Izhajanja: pon-pet
  - Spletni naslov: http://www.warren-news.com 
 • CNET News.com
  - Opis: Portal ponuja bralcem, od direktorjev do tehnoloških navdušencev, ažurne tehnološke novice, značilnosti izdelkov in posebna poročila o vplivu tehnologije na računalništvo v podjetjih, varnost, finance, komunikacije, osebno tehnologijo in internet.
  - Država porekla: ZDA
  - Pogostost Izhajanja: mesečno
  - Spletni naslov: https://www.cnet.com/news
 • Journal of Consumer Policy
  - Opis: Objavlja raziskave v širokem spektru vprašanj, ki se nanašajo na potrošniške zadeve, vključno z razpravo o družbenih in gospodarskih struktur, ki vplivajo na zanimanje potrošnikov in vpliva politik in ukrepov za potrošnike, industrijo, organizacije, vlade.
  - Država porekla: Nizozemska
  - Pogostost Izhajanja: 4 x letno
  - Spletni naslov: http://www.springer.com/social+sciences/journal/10603
 • Consumer Goods Technology
  - Opis: Panožne novice za vodilne s področja izdelkov široke potrošnje.
  - Država porekla: ZDA
  - Spletni naslov: http://consumergoods.edgl.com/home.aspx
 • Retail Business Review
  - Opis: Zadnje novice in komentarji za trgovine na drobno s strani ponudnika industrijskih vertikalnih spletnih strani Progressive Media Group.
  - Država porekla: Velika Britanija
  - Spletni naslov: http://electricalsandelectronics.retail-business-review.com/
 • Points de Vente
  - Opis: Strokovno publikacija, ki se ukvarja s prodajno distribucijo ter blagovnimi znamkami. Ponuja poglobljene članke, intervjuje in preiskave, da bi bolje razumeli vprašanja in inovacije v tem sektorju.
  - Država porekla: Francija
  - Pogostost Izhajanja: 2 x mesečno
  - Spletni naslov: http://www.pointsdevente.fr/ 

 
Vir: Factiva, september 2016.