Izrael

Nasveti za poslovni obisk Izraela

Državni prazniki in dela prosti dnevi

 

V letu 2016

 • 24. marec - Purim (Tel Aviv)    
 • 25. marec - Shushan Purim (Jeruzalem)    
 • 23. - 29. april - Pesach
 • 12. maj - Yom HaAtzmaut (Dan neodvisnosti)    
 • 12. junij - Shavuot (Binkošti)     
 • 3. - 4. oktober - Rosh Hashana (Novo leto)    
 • 12. oktober - Yom Kippur (Dan kesanja)
 • 17. - 23. oktober - Sukkot    
 • 24. oktober - Shmini Atzeret / Simchat Torah

 

Vir: www.timeanddate.com

Izraelski shabbat se začne s sončnim zahodom v petek zvečer in traja do sončnega zahoda v soboto. Prazniki se podobno začnejo s sončnim zahodom dan pred dejanskim praznikom in se zaključijo s sončnim zahodom na dan praznika. Med shabbatom in večjimi prazniki so judovske trgovine, pisarne, podjetja in ustanove zaprte. Prav tako ne obratuje javni prevoz, čeprav so taksiji večinoma na voljo. Kosher restavracije so večinoma zaprte, čeprav hotelske sobne postrežbe nudijo omejeno ponudbo. Ostale restavracije so odprte. Muzeji so običajno odprti vsaj nekaj ur v soboto, vendar pa je vstopnice potrebno kupiti dan prej.

Izraelci se počasi prilagajajo svetovljanskemu življenjskemu stilu in veliko Izraelcev se odloča za 5 in ne več 6 dnevni delovni teden. Veliko trgovin in podjetij je zaprtih tako v petek kot tudi soboto. Priporočljivo je da se v naprej prepričate ali je določena trgovina, podjetje, restavracija odprta v petek. Nedelja je prvi delovni dan novega tedna v Izraelu.

Vir: http://goisrael.com/Tourism_Eng/Pages/home.aspx
 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 40 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012).

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Letalo
Glede na majhnost Izraela, notranji leti niso glavno prevozno sredstvo v državi. Vseeno so leti na voljo med mesti Haifa in Eilat ter med Tel Avivom in Eliatom.

Avtobus
Nacionalni avtobusni prevoznik je Egged. Linije po državi so dobro razvite, predvsem zato ker je avtobusni prevoz glavno prevozno sredstvo za prevoz vojakov v državi. Avtobusi so moderni, čisti in opremljeni s klimatsko napravo, kar omogoča varen in udoben avtobusni prevoz. Vredno si je zapomniti da javni prevoz, vključno z avtobusi, na Shabbat (petek popoldne do sobote zvečer) ne vozijo.
Arabski avtobusi so starejši in počasnejši, vendar nudijo prevoz med vzhodnim Jeruzalemom in določenimi destinacijami na Zahodnem bregu.

Železnica
Izraelske državne železnice so priročne, učinkovite ter cenovno ugodne. Glavne proge tečejo od izraelski obali, od Nahariza do Ashkelona, s stranskim tirom do Be'er in Dimona, Rishon LeZion in Rehovot, letališča Ben-Gurion ter Jeruzalema.

Taksi
Vsi mestni taksiji so po zakonu opremljeni z taksi metri. Priporočamo da ne uporabljate taksijev, kjer voznik ni pripravljen uporabiti taksi metra.
Medmestni taksiji (sherut v hebrejščini) so na voljo za razdaljo med večjimi mesti, ter obratujejo na podlagi določene tarife (podobno kot avtobusi). Vozijo tudi na razdalji od letališč do mest. So zelo priljubljeni, predvsem zato ker obratujejo tudi na Shabbat.

Avto
Najem avtomobila je dober način za hiter in učinkovit prevoz v državi,predvsem na področju Golan, Zgornji Galilee in Negev. Vendar pa avtomobili v Tel Avivu, Jeruzalemu ter ostalih velikih mestih niso priporočljivi, predvsem zaradi gostega prometa ter pomanjkanja parkirnih prostorov.

Mnoge mednarodne rent a car agencije imajo svoje poslovalnice v Izraelu:


Omejitve hitrosti v Izraelu so naslednje:

 • v naseljih 50 km na uro,
 • izven naselij 80 km na uro,
 • hitra cesta 90 km na uro,
 • avtoceste 110 km na uro.


Priporočeno je mednarodno vozniško dovoljenje. Za podrobnejše informacije se obrnite na Amzs.

 

Električna napetost

220/380 voltov, 50 Hz. Vtičnice so tri-rogate. Potreben je adapter.

 

Poglejte si tudi: