Južnoafriška republika

Nasveti za poslovni obisk Južnoafriške republike

Državni prazniki in dela prosti dnevi

JAR ima 12 državnih praznikov, ki so določeni v aktu imenovanem Public Holidays Act (Act No 36 of 1994).
 

Leto 2016

 • 1. januar - Novo leto
 • 21. marec - Dan človekovih pravic
 • 25. marec -  Velikonočni petek
 • 28. marec - Družinski dan (ponedeljek po Veliki noči)
 • 27. april - Dan Svobode
 • 1. maj - Praznik dela
 • 2. maj - Državni praznik
 • 16. junij - Dan mladosti
 • 9. avgust - Dan žena
 • 24. september - Dan nasledstva
 • 16. december - Dan sprave
 • 25. december - Božič
 • 26 december - Dan naklonjenosti

 

Vir: www.gov.za/node/63

 

Priporočena dnevnica

 

Dnevnica znaša 40 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012).

 

Diplomatska konzularna predstavništva, vize, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Čeprav je JAR najbolj razvita država na afriškem kontinentu, je kljub vsemu dežela, kjer so prisotni vplivi dežel prvega in tretjega sveta.

Letalski prevoz

Za potovanje iz enega konca dežele na drugega je optimalno (časovno) najbolj priporočljivo potovanje z letalom. V primerjavi s cenami vozovnic v Evropi za podobne razdalje, so cene letalskih vozovnic v lokalni valuti dokaj ugodne. Tako kot v Evropi, irski prevoznik Ryanair obstajajo v JAR trije prevozniki in sicer Kulula.com, 1Ttime Airline in Mango. Vsi trije prevozniki letijo med tremi največjimi mesti že za ceno 70,00 EUR. Letališke takse niso vključene v ceno. Rezervacija poleta je možna preko telefona, interneta ali pa osebno na letališčih. Po novem je možna tudi rezervacija sedeža preko interneta kakor tudi on-line čekiranje in izstavitev bording karte.

Od desetih mednarodnih letališč so pod okriljem ACSE (Airport Company of South Africa) tri najpomembnejša in sicer:

O.R. Tambo International Airport (ORTIA)

 • ORTIA leži 24 kilometrov severovzhodno od centra mesta Johannesburg. Je največje potniško in transportno letališče na afriškem kontinentu. Letališče je do konca meseca maja 2010 doživelo bistveno prenovo in povečanje potniških, tarnsportnih in drugih infrastrukturnih kapacitet.
 • Gosti letala iz vseh petih kontinentov, med drugim tudi nova letala serije A380.
 • Preko ORTIA potuje več kot 17 milijonov potnikov letno.
 • Z več kot 18.000 zaposlenimi, igra vitalno vlogo v ekonomiji mesta in province Gauteng.
 • Večnadstropna parkirna hiša ima 5.200 parkirnih prostorov.
 • Domači leti. Obstaja pestra izbira domačih prevoznikov, ki ponujajo svoje storitve za letalske prevoze po vsej deželi.
 • Banke. Na letališču sta podružnici dveh največjih Južnoafriških bank in sicer Absa Bank in Nedbank ter tri menjalnice. Bančni avtomati so na voljo ob vsakem terminalu posebej.
 • Restavracije in trgovine. Na letališču je cela vrsta restavracij, fast-food možnosti, malih pekarn in malih lokalov razporejenih ob vseh terminalih. Med trgovinami je Big Five Duty Free po velikosti druga največja Duty-free trgovina takoj za londonsko na letališču Heathrow. V letališki zgradbi je še cela vrsta drugih trgovin, kot so knjigarne, cvetličarna, prodajalna s suhim mesom (biltong), suhim sadjem, trgovine z mobilno telefonijo, športnimi oblačili in čevlji.
 • Možnosti prevoza do mesta so različne: rent-a-car, prevoz s kombijem (Shuttle Service), ali taxi ter na novo zgrajena hitra železniška povezava imenovana Gautrain.
 • Za hitro dostavo potnikov in prtljage sta zunaj letališke zgradbe dva dostopa do letališča s t.i. stop-go brezplačnimi parkirnimi prostori z omejenim časom postanka. Zgornji dostop je namenjen dostavi odhajajočih potnikov, spodnji dostop pa prevzemanju prispelih potnikov.


International Airport Cape Town in International Airport Durban 

Cape Town International Airport je drugo največje letališče v mreži ACSA in tretje največje letališče na afriškem kontinentu. Letališče je v provinci Western Cape, ki je ena od prvorazrednih svetovnih turističnih destinacij.

Enako kot letališče v Johannesburgu je bilo tudi to letališče v zadnjih dveh letih podvrženo dodatni prenovi. Do pričetka svetovnega nogometnega prvenstva v JAR , v mesecu juniju 2010, so bili za javnost odprti vsi predvideni projekti. Ti vključujejo cestno omrežje okoli letališča kot tudi v mestu Cape Town, povezavo terminalov domačega in mednarodnega potniškega prometa, centralizirano Rent-a car službo ter izgradnjo novega avtobusnega postajališča. Iz postajališča vozi avtobus do avtobusne postaje v centru mesta, ki je od letališča oddaljena 20 km.Cena prevoza na odraslo osebo je Euro 5,00.

Ob zaključku finančnega leta 2009 je letališče beležilo:

 • 3 917 114 odhodov potnikov
 • 47 805 pristankov različnih letal
 • pretok 8.5 milijonov potnikov
 • 7100 javnih parkirnih prostorov
 • Nagrado Skytrax Awards 2009 (Best Airport in Africa and Best Airport in Africa for Staff Service Excellence )- kot najboljše letališče na afriškem kontinentu na splosno in za izredne storitve zaposlenih.

King Shaka International Airport - Durban je novo mednarodno letališče, ki je povsem nadomestilo staro letališče International Airoprt Durban. Novo letališče je uradno odprlo vrata 1.5.2010. Ime je dobilo po velikem Zulu kralju in vojščaku iz 19. stoletja.

Novo letališče je bistveno večje od starega in ima :

 • 102 000m2 površine v potniškem treminalu (staro letališče 30 000 m2)
 • kapaciteto pretoka 7.5-millionov potnikov letno (staro letališče 4.4 milijona potikov)
 • 3.7 km letalske steze (staro letališče 2.4km) z možnostjo pristanka najnovejših letal vključno Airbus A380
 • 34 parkirnih prostorov za letala (staro letališče 23), 16 zračnih mostov (staro letališče 0), 52 trgovin (staro letališče 23), več kot 6 500m2 trgovinskega prostora (staro letališče 2 900m2)in 6 500 javnih parkirnih prostorov (staro letališče 2 500).
 • Na letališču pristaja šest domačih letal in letala dveh mednarodnih letalških družb, Emirates Airlines in Air Mauritius.


King Shaka International Airport je bilo zgrajeno kot integracijska enota potniškega in transportnega letališča tik ob novenm Dube transportnem pristanišču , ki vključuje 36 hektarjev trgovinske cone s predvidenimi kapacitetami 15 800m2 kargo terminala, terminala za pokvarljivo blago ter ostalih skladiščnih prostorov in kapacitet namenjenih manjšim proizvodnim dejavnostim.

Sistem delovanja obeh letališč tako v Cape Townu kot v Durbanu (banke, trgovine, restavracije, parkirni prostori, prevoz do mesta), je podoben kot na letališču Johannesburg.

Avtobusni prevoz in prevoz z vlakom

Potovanje je možno tudi z avtobusom in vlakom. Cene prevozov so odvisne od prevoznika in kategorije prevoza. Luksuzni prevozi z vlakom sodijo v sam svetovni vrh. Modri vlak ali Blue Train je luksuzni vlak s storitvijo hotela kategorije pet zvezdic. Redno vozi na relaciji Johannesburg/Pretoria in Cape Town ali Johannesburg/pretoria in Victoria Falls.

V letu 2010 je pričela delovati hitra železniska povezava - Gautrain, ki deluje na progi med Johannesburgom,  mednarodnim letališčem Oliver Tambo International in Pretorijo. Izgradnja hitre železniške povezave med dvema najbolj gosto naseljenima mestoma v državi, je bistveno pripomogla k zmanjšanju hude prometne zagate , ki je dobesedno dušila to področje. Gautrain vlak je posebni hitri vlak, ki lahko prepelje potnike iz letališča Oliver Tabo International do središča Johannesburga - Sandton, v  slabih dvanajstih minutah.

Vir: www.gautrain.co.za

Rent-a-car

Južnoafriške ceste so dobro vzdrževane in dobro označene s prometnimi znaki in smerokazi. Potovanje z avtom je dober način za doseganje krajših relacij, kakor tudi za ogled dežele. Voznik mora imeti veljavno mednarodno dovoljenje. V veljavi je angleški sistem vožnje (po levi strani). Za voznike, ki so vajeni evropskega načina vožnje izgleda angleški sistem vožnje v začetku skoraj neizvedljiv, vendar se vozniki hitro prilagodijo vožnji na nasprotni strani ceste. Manjši problemi nastopijo le na križiščih. Tam je najbolj enostavno slediti vozilu, ki je spredaj.

V primeru, da ni nikogar v križišču pa morajo biti vozniki pozorni na smerokaze, ki dovolj jasno označujejo smer vožnje.

 

Večina semaforjev ima tudi vgrajene senzorje, ki v primeru, ko ni več gostega prometa, omogočajo, da se signalizacija spremeni v korist voznika v trenutku, ko se le-ta pripelje v križišče. To je primerno ponoči. Tako vozniki po nepotrebnem ne čakajo pred rdečo lučjo.

 

Velja pa omeniti, da je večina prometa čez dan v križiščih opremljena s signalizacijo, ki najprej omogoča voznikom zavijanje na levo (zelena puščica) preden se odpre zelena luč tudi za voznike, ki vozijo naravnost. Ponoči, ko gost promet usahne, vozniki, ki želijo zaviti na levo nimajo več prednosti. Treba je opozoriti tujce, da morajo biti takrat še posebej previdni pri vožnji čez križišča, ker veliko domačinov vozi avtomatično, tako kot podnevi.

 

Omejitev hitrosti na avtocestah je 120 km/h, po drugih cestah 100 km/h in 60 km/h v naseljih. Ustavljanje štoparjem se odsvetuje. V parkiranem avtomobilu ne sme biti nobenih dokumentov oz. vrednih stvari. Če ni druge možnosti naj bo vsa prtljaga obvezno v prtljažniku.

 

Cene bencina so sorazmerno poceni v primerjavi z evropskimi.

Mestni prevoz

V samih mestih ni podzemnih železnic. Do pred kratkim pa tudi ni bilo običajnega avtobusnega mestnega prevoza. Vsaj takega ne kot ga poznamo v Evropi.

Večina povprečnega temnopoltega prebivalstva korist prevoz s kombiji, ki predstavljajo najcenejšo in najhitrejšo obliko prevoza. V Cape Townu so v letu 2010 predstavili novo obliko modernih avtobusnih povezav, ki pa je popolnoma zaživela šele v letu 2012. Mesto samo in glavni primestni okoliši, so sedaj povezani med seboj z modenimi avtobusnimi linijami. Podjetje MyCity, ki deluje pod okriljem mestne uprave, opravlja svojo nalogo zelo kvalitetno.

Istočasno je v mestu možna tudi t.i. mestna vožnja z odprtimi dvonadstropnimi avtobusi, ki so namenjeni pred vsem turističnemu in zgodovinskemu ogledu mesta in okolice. Za ceno Euro 10,00 se lahko vozite ves dan, pri tem pa izstopate in  ponovno vstopate kjer koli ima avtobus svoja postajališča.  Le-ta so locirana v bližini najbolj turistično in zgodovinsko zanimivih  mestnih in primestnih točk.

 

Električna napetost

220/230V (250V v Pretorii), 50Hz