Libija

Predstavitev gospodarstva Libije


Predstavitev države 

Uradni naziv:

Mednarodna oznaka:

Glavno mesto:

Velikost (km2):

Prebivalci (mio):

Uradni jezik:

Vera:

BDP na prebivalca:

Denarna enota:

Čas.

Klicna številka:

Al Jumahiriyah al Arabiyah al Libiyah ash Shabiyah al Ishtirakiyah al Uzma / Velika

 socialistična ljudska libijska arabska džamahirija; novo ime še ni potrjeno

LY / LBY

Tripoli

1.759.540

6,2 (ocena 2014)

Arabski

Muslimani (suniti) 97 %, ostali 3 %

5.534 EUR (2014)

Libijski dinar (LYD)

GMT + 2 (1 uro pred Slovenijo)

+218
 

 

Večja mesta

Tripoli

Benghazi

Misurata

Tobruq

Sebha

Zawiya

Št. prebivalcev 

1.019.000

633.000

286.000

138.000

99.000

78.000

 

Politična ureditev

Politični sistem:

Libija je bila od leta 1977 džamahirija (ljudska republika) v skladu s Tretjo univerzalno teorijo Moamerja Gadafija iz njegove Zelene knjige. Propad Gadafijevega režima je pripeljal do konca tudi njegov ??sistem vodenja. Volitve v Splošni državni kongres (GNC, vmesni parlament), so potekale v juniju 2014. Izvoljen je bil odbor za pripravo nove ustave. 

Zakonodajna oblast:

Parlament, ki opravlja vlogo prehodnega zakonodajalca je imel svojo prvo sejo 4. avgusta 2014. Od 200 sedežev v parlamentu, je zmerna koalicija Zveza narodnih sil osvojila največje število sedežev na volitvah, ki so potekale junija 2014. Pravičnost muslimanske bratovščine in Gradbena stranka sta bili drugi, vendar je večina njenih članov in njihovih islamskih zaveznikov bojkotirala parlament. Ponovno so vzpostavili prejšnji parlament - Splošni nacionalni kongres - ki je zakonodajalec v Tripoliju in tako tekmec parlamentu. 

Vodstvo države:

Agila Saleh je bil izvoljen kot parlamentarni govornik; Parlament je z veliko večino glasoval, da bodo imeli neposredno izvoljenega predsednika. 

Izvršilna oblast:

Parlament je ponovno imenoval sedanjega predsednika vlade, to je Abdullah al-Thinni, ki je septembra 2014 imenoval nov kabinet. Toda Tripoli, ki je upravno središče, trenutno vodi rivalska vlada, kjer prevladujejo islamistične osebnosti.

Premier: Abdullah al-Thinni 

 

Libija je članica WTO (World Trade Organization), AMF (Arab Monetary Fund), CAEU (Council of Arab Economic Unity), IDB (The Islamic Development Bank) in OPEC. Je tudi podpisnica GAFTA (Greater Arab Free Trade Area) sporazuma, ki velja od januarja 2005.


Vir: EIU; Factiva, junij 2015.

 

 

Gospodarska politika vlade

Prejšnje vlade so si že vse od poznih devetdesetih prizadevale za krepitev gospodarstva, predvsem s prehodom iz sistema poveljevanja v tržni sistem. Kljub temu, da je bilo veliko tujih naložb v naftnem in plinskem sektorju, so politične mahinacije ovirale napredek na ostalih področjih. Sedanja vladna koalicija je v veliki meri nezmožna izvajati strukturne reforme zaradi bojazni pred množičnimi nemiri. Verjetno se bodo prihodnje vlade bolj odločno zavzemale za liberalizacijo. Napredek pri reformah finančnega sektorja je počasen, saj so še vedno v veljavi zakoni iz Gadafijevih časov.

 

Državljanska vojna je močno prizadela libijsko gospodarstvo. V letu 2011 se je BDP skrčil za več kot 60 %, z izgubami ocenjenimi na več kot 20 milijard EUR. Vrnitev k stabilni vladi je omogočila ponovni zagon proizvodnje nafte in obnovo, ki sta imeli za posledico rast BDP za 92 % v letu 2012, vendar je bila rast v letu 2013 zopet negativna (-3 %). Stanje je še vedno napeto in politična zmeda ogroža tranzicijo.

 

Veliki izzivi ostajajo politična enotnost v državi in njena gospodarska diverzifikacija stran od odvisnosti od nafte, kot tudi boj proti korupciji. Obnova države, posodobitev infrastrukture - vključno s transportom in telekomunikacijami - in razvoj javnih služb so bile prednostne naloge libijske vlade leta 2014.

 

Zaradi političnih napetosti, ZN pozivajo k sestavi vlade narodne enotnosti za obdobje enega leta, kjer bi imel izvršilno oblast svet ministrov s predsednikom vlade na čelu in dvema namestnikoma. 9.6.2015 je prispela delegacija izvoljenega parlamenta Libije v Nemčijo, da bi razpravljali z evropskimi in severnoafriškimi uradniki predlog ZN za oblikovanje vlade narodne enotnosti, da se konča boj za oblast med dvema frakcijama.

 

Delitve so podcenile kompleksno nalogo s katero se soočajo ZN pri izvajanju kakršnega koli sporazuma za združeno nacionalno oblast in mirovnega dogovora na terenu, kjer se dve konkurenčni vladi in različne oborožene frakcije borijo za nadzor. Obe strani v konfliktu sta razpeti med več zmernimi in radikalnimi silami, ki podpirajo vojaško rešitev.

 

Povprečna inflacija je v letu 2014 znašala 8,7 %, za leto 2015 pa napovedujejo 12,3 % inflacijo. V letu 2016 se pričakuje 13,9 % inflacija ter v letu 2017 inflacija v višini 15,7 %.

Minimalna mesečna plača v Libiji je marca 2011 znašala 263 EUR.

 


Vir: EIU; Factiva, junij 2015 (posodobljeno september 2015).

 

Poglejte si tudi:

Pregled gospodarskih gibanj

Gospodarske panoge