Predstavitev gospodarstva Libije

posodobljeno: 17.04.2014

  Libija

 

Predstavitev države

Uradni naziv:

Mednarodna oznaka:

Glavno mesto:

Velikost (km2):

Prebivalci (mio):

Uradni jezik:

Vera:

BDP na prebivalca:

Denarna enota:

Čas.

Klicna številka:

Al Jumahiriyah al Arabiyah al Libiyah ash Shabiyah al Ishtirakiyah al Uzma / Velika

 socialistična ljudska libijska arabska džamahirija; novo ime še ni potrjeno

LY / LBY

Tripoli

1.759.540

6,2 (ocena 2014)

Arabski

Muslimani (suniti) 97 %, ostali 3 %

8.143 EUR (2013)

Libijski dinar (LYD)

GMT + 2 (1 uro pred Slovenijo)

+218

 

 

Večja mesta

Tripoli

Benghazi

Misurata

Tobruq

Sebha

Zawiya

Št. prebivalcev 

1.019.000

633.000

286.000

138.000

99.000

78.000

 

Politična ureditev

Politični sistem:

Libija je bila od leta 1977 džamahirija (ljudska republika) v skladu s Tretjo univerzalno teorijo Moamerja Gadafija iz njegove Zelene knjige. Propad Gadafijevega režima je pripeljal do konca tudi njegov ??sistem vodenja. Volitve v Splošni državni kongres (GNC, vmesni parlament), so potekale v juliju 2012. Imenovan ali izvoljen bo odbor za pripravo nove ustave. To bo utrlo pot resničnim parlamentarnim volitvam in vzpostavitvi bolj demokratičnega političnega sistema.

Zakonodajna oblast:

GNC, ki bo opravljal vlogo prehodnega zakonodajalca je prevzel oblast od Državnega prehodnega sveta 8. avgusta 2012. Od skupaj 200 sedežev v parlamentu, jih je bilo 120 razporejenih med neodvisne, 80 sedežev pa med politične stranke. Na volitvah je dobila največ strankarskih sedežev zmerna koalicija Zavezništva nacionalnih sil, ki pa se je januarja 2013 začasno umaknila iz GNC. Sledita Pravičnost muslimanske bratovščine in Gradbena stranka.

Vodstvo države:

Nuri Abusahmain je predsednik GNC. Ali Zidan je bil izvoljen za predsednika vlade sredi oktobra, potem ko je bil prejšnji izvoljeni predsednik vlade Mustafa Abu Shagur razrešen.

Izvršilna oblast:

GNC je potrdil vlado g. Zidana, ki bo opravljala posle do parlamentarnih volitev.

Premier: Ali Zidan 

 

Libija je članica WTO (World Trade Organization), AMF (Arab Monetary Fund), CAEU (Council of Arab Economic Unity), IDB (The Islamic Development Bank) in OPEC. Je tudi podpisnica GAFTA (Greater Arab Free Trade Area) sporazuma, ki velja od januarja 2005.


Vir: EIU; Factiva, marec 2014 (posodobljeno september 2014).

 

Gospodarstvo

Libijsko gospodarstvo je predvsem odvisno od naftnega sektorja, ki predstavlja skoraj ves izvoz in prinese več kot 50 % BDP. Država je četrta največja proizvajalka nafte v Afriki in ima približno 40 % afriških in 3 % svetovnih rezerv nafte.

Pomemben gospodarski sektor je tudi gradbeništvo, ki predstavlja 20 % BDP. Drugi pomembni sektorji so še živilska in tekstilna industrija, proizvodnja cementa in obrt. Industrijski sektor skupaj prispeva skoraj 50 % BDP in zaposluje preko 30 % aktivnega prebivalstva. Storitveni sektor predstavlja 51 % BDP.

Kmetijstvo prispeva okoli 2 % BDP in zaposluje približno 15 % aktivnega prebivalstva. Pridelujejo pšenico, ječmen, olive, datlje, citruse, zelenjavo, arašide in sojo. Ukvarjajo se tudi z živinorejo. Kmetijsko proizvodnjo omejujejo slabi klimatski pogoji in slaba kvaliteta zemlje. Večanje števila prebivalstva v zadnjih letih je povzročilo znatno rast potrošnje hrane, zato morajo 75 % hrane uvoziti.

 

Struktura BDP

 

Vir: EIU; Factiva, marec 2014 (posodobljeno september 2014).

 

Poglejte si tudi:

Gospodarske panoge