Srbija

Nasveti za poslovni obisk Srbije

Državni prazniki in dela prosti dnevi

V letu 2016

 • 1. in 2. januar - Novo leto
 • 7. januar - pravoslavni Božič
 • 15. in 16. februar - Dan državnosti
 • 29, 30. april, 1. in 2. maj - Velikonočni prazniki
 • 1., 2. in 3. maj - Mednarodni praznik dela
 • 11. novembar - Dan premirja v prvi svetovni vojni

 

Prazniki, ki niso dela prosti dnevi:

 

 • 27. januar - Sveti Sava
 • 22. april - Dan spomina na žrtve holokavsta, genocida in druge žrtve fašizma v II. svetovni vojni
 • 9. maj - Dan zmage
 • 28. junij - Vidovdan
 • 21. oktober - Dan spomina na srbske žrtve v II. svetovni vojni


Vir: www.nbs.rs/internet/latinica/15/neradni_dani.html

 

Priporočena dnevnica

Polna dnevnica je 32 EUR, znižana pa 28,8 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Letalo:

Beograjsko letališče Nikola Tesla je glavno in največje letališče v Srbiji in matično letališče za družbo Air Serbia.


Avto:
Glavna cestna povezava je na relaciji Beograd - Subotica prek Novega Sada ter avtocesta iz Beograda proti Nišu. Cestišča so različno poškodovana. Na avtocestah je potrebno plačati cestnino. Če potujete po državi z avtom, pazite, da je vaše vozilo opremljeno z nalepko države, kjer je vozilo registrirano. S seboj je treba imeti mednarodno vozniško dovoljenje, prometno dovoljenje , ter zavarovalno polico. Podrobneje na Avto moto zvezi Srbije (AMSS).


V primeru, da v Beogradu svojega avtomobila ne najdete na mestu, kjer ste ga parkirali, najprej preverite, ali vam vozila ni odpeljala »pajek« služba. Lahko pokličete njihov call-center na številko 011/3035-400.

Taxi:
Pri vožnji s taksijem se plača startnina, ki znaša približno 170 din, in kilometrina, cena katere je odvisna od tarifne skupine, in znaša med 55 in 110 din/km. Več o taksi službah.

Avtobus:
Vozovnice za več voženj so naprodaj v časopisnih kioskih. Običajno so cene vozovnic, kupljenih na avtobusu, dvakrat dražje od cen vozovnic, ki jih lahko predhodno kupite na drugih prodajnih mestih. Vsi podatki o voznih redih in cenah vozovnic so dosegljivi na spletnem naslovu JKP Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd".

Vlak:
Vlaki notranjega prometa so velikokrat polno zasedeni in nezanesljivi. Hitri vlak povezuje Beograd s Subotico, Nišem, Novim Sadom, Kragujevcem, Prištino in Podgorico ter pristaniščem Bar.
Več informacij o železniškem prometu na Serbian Railways (Železnice Srbije).

Vodni promet:
Relativno dobro razvita mreža notranjih plovnih poti ter zmogljivosti pristanišč in pomolov so dobra infrastrukturna osnova za nadaljnji razvoj v skladu s smernicami Evropske unije za transport in rečni transport.
Ladje morajo biti najavljene najkasneje tri dni pred vplutjem v vode na teritoriju Srbije. Najkasneje tri dni pred prihodom ladje v Srbijo je potrebno prek srbskih partnerjev oddati seznam potnikov in posadke pristojnim organom policije in carine. Potnikom in posadki ni treba plačati administrativnih taks. Posadka mora imeti urejene plovne knjižice ali potrdila o najemu.

Več informacij na spletnih straneh Luke Beograd, Jugoslovanskega rečnega brodarstva in pri Kapetaniji Pristanišča Beograd.

 

Električna napetost

V Srbiji imajo enako električno napetost kot v Sloveniji - 220 V.

 

Poglejte si tudi: