Nasveti za na pot

Spoznaj državo

v

Vas zanimajo aktualne informacije o poslovnem okolju katere izmed 53-ih izbranih držav?

posodobljeno: 22.01.2014

Državni prazniki in dela prosti dnevi

V letu 2014

  • 1. in 2. januar - Novo leto,
  • 7. januar - Pravslavni božič,
  • 27. januar - Sveti Sava, Dan Duhovnosti,
  • 15. februar - Dan državnosti,
  • 18. - 21. april - Velikonočnio prazniki,
  • 1. in 2. maj - Mednarodni praznik dela,
  • 9. maj - Dan zmage,
  • 28. junij  - Vidovdan.


Vir: http://www.worldtravelguide.net/.

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica je 32 EUR.

Vir: http://www.racunovodja.com/, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Letalo:
Štiri domača letališča (Beograd, Niš, Vršac) povezujejo redne letalske linije družbe JAT. Letalske karte lahko kupite v poslovalnicah JAT. Za polete z beograjskega letališča morate plačati takso tako za mednarodne lete kot tudi za domače lete. Več informacij dobite na www.beg.aero.

Avto:
Glavna cestna povezava je na relaciji Beograd – Subotica prek Novega Sada ter avtocesta iz Beograda proti Nišu. Cestišča so različno poškodovana. Na avtocestah je potrebno plačati cestnino. Če potujete po državi z avtom, pazite, da je vaše vozilo opremljeno z nalepko države, kjer je vozilo registrirano. S seboj je treba imeti mednarodno vozniško dovoljenje, prometno dovoljenje , ter zavarovalno polico. Podrobneje na Avto moto zvezi Srbije (AMSS): http://www.amss.org.rs/.

V primeru, da v Beogradu svojega avtomobila ne najdete na mestu, kjer ste ga parkirali, najprej preverite, ali vam vozila ni odpeljala »pajek« služba. Na tej starani lahko preverite kje se nahaja vaše vozilo, lahko pa pokličete njihov call-center na številko 011/3035-400.

Taxi:
Pri vožnji s taksijem se plača startnina, ki znaša približno 140 din, in kilometrina, cena katere je odvisna od tarifne skupine, in znaša med 55 in 110 din/km. Več o taksi službah: http://www.tob.co.rs/sr-lat/travel_in.php?id=33

Avtobus:
Vozovnice za več voženj so naprodaj v časopisnih kioskih. Običajno so cene vozovnic, kupljenih na avtobusu, dvakrat dražje od cen vozovnic, ki jih lahko predhodno kupite na drugih prodajnih mestih. Vsi podatki o voznih redih in cenah vozovnic so dosegljivi na spletnem naslovu podjetja Saobraćajno preduzeće "LASTA" a.d..

Vlak:
Vlaki notranjega prometa so velikokrat polno zasedeni in nezanesljivi. Hitri vlak povezuje Beograd s Subotico, Nišem, Novim Sadom, Kragujevcem, Prištino in Podgorico ter pristaniščem Bar.
Več informacij o železniškem prometu na Serbian Railways (Železnice Srbije).

Vodni promet:
Relativno dobro razvita mreža notranjih plovnih poti ter zmogljivosti pristanišč in pomolov so dobra infrastrukturna osnova za nadaljnji razvoj v skladu s smernicami Evropske unije za transport in rečni transport.
Ladje morajo biti najavljene najkasneje tri dni pred vplutjem v vode na teritoriju Srbije. Najkasneje tri dni pred prihodom ladje v Srbijo je potrebno prek srbskih partnerjev oddati seznam potnikov in posadke pristojnim organom policije in carine. Potnikom in posadki ni treba plačati administrativnih taks. Posadka mora imeti urejene plovne knjižice ali potrdila o najemu.

Več informacij na spletnih straneh Luke Beograd, Jugoslovanskega rečnega brodarstva in pri Kapetaniji Pristanišča "Beograd", Karađorđeva 6, tel: +386 11 202-9900.

 

Električna napetost

V Srbiji imajo enako električno napetost kot v Sloveniji - 220 V.


Poglejte si tudi:

Pretvornik valut   Zemljevidi   Vreme po svetu