Južna Koreja

Predstavitev gospodarstva Južne Koreje


Predstavitev države

Uradni naziv:

Mednarodna oznaka:

Glavno mesto:

Velikost (km2):

Prebivalci (mio):

Uradni jezik:

Vera:

BDP na prebivalca:

Denarna enota:

Čas:

Klicna številka:

Taehan-min'guk / Republika Koreja

KR / KOR

Seul

99.678

49,1 (ocena 2015)

Korejski

Kristjani 32 %, budisti 24 %, ostali 1 %, neopredeljeni 43 %

24.685 EUR (2015)

Južnokorejski won (KRW)

Slovenija +8 (GMT +9)

+ 82

 

 

Večja mesta

Seul

Busan

Daegu

Incheon

Gwangju

Daejeon

Št. prebivalcev 

9.895.000

3.663.000

2.481.000

2.475.000

1.414.000

1.368.000

 

Politični sistem

Politični sistem:

Predsedniški sistem, predsednik in parlament sta izvoljena neposredno.

Zakonodajna oblast:

Enodomni parlament (Kuk Hoe) je izvoljen za štiriletni mandat. Nov parlament je bil izvoljen v aprilu 2016 in ima 300 sedežev. Večina sedežev je porazdeljenih glede na rezultate volitev v geografskih volilnih enotah, preostanek pa je porazdeljen med različnimi strankami v sorazmerju z njihovimi deleži pridobljenimi na volitvah.

Volitve:

Zadnje parlamentarne volitve so bile aprila 2016 , predsedniške pa decembra 2012. Naslednje parlamentarne volitve bodo potekale v letu 2020, naslednje predsedniške pa decembra 2017.

Vodstvo države:

Izvoljeni predsednik.

Izvršilna oblast:

Vlado vodi Park Geun-hye iz stranke Saenuri, ki je bila slovesno imenovana za predsednico v februarju 2013.

 

Južna Koreja je članica OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) ter WTO (World Trade Organisation). Je tudi podpisnica APEC (Asian Pacific Economic Cooperation) in ASEM (Asia-Europe Meeting). Ima tudi podpisana prosto trgovinska sporazuma z ZDA in EU. Podpisan ima tudi trgovinski sporazum z 21 državami iz Sao Paulo skupine GSTP (Global System of Trade Preferences among Developing Countries).


Vir: EIU; Factiva, junij 2016.

 

 

Gospodarska politika vlade

Ker je stranka predsednice Park Geun-hye izgubila večino v parlamentu, je v nevarnosti, da postane ohromljena do konca svojega mandata. Liberalni tabor, ki zdaj prevladuje v parlamentu, bo nadaljeval z reformami trga dela in drugimi politikami za spodbujanje gospodarstva. Čeprav se zdi, da sedanjemu modelu izvozno usmerjene gospodarske rasti zmanjkuje sape, je malo verjetno, da bo v okviru sedanje vlade realizirana sprememba paradigme, v kateri bodo gospodarstvo poganjale inovacije in ustvarjalnost namesto izvoznih proizvajalcev. Kljub temu se bodo nadaljevale politike, ki poudarjajo spodbujanje zaposlovanja in zagotavljajo večjo vlogo malih in srednje velikih podjetij ter storitvenega sektorja.

V zadnjih dveh preostalih letih od petih se bo administracija Park Geun-Hyeve osredotočila na spodbujanje domačega povpraševanja in na vzdrževanje živahnosti gospodarstva. Glede na to, da je stranka Saenuri izgubila nadzor nad parlamentom je manj verjetno, da bodo tri glavne stranke sprejele ustrezne ukrepe ekonomske politike, kot so obljubljale na začetku. Šibka svetovna trgovina pomeni, da trenutni model izvozno usmerjene gospodarske rasti Južne Koreje, ki se močno opira na proizvodnjo blaga, ki jo obvladujejo družinsko vodeni konglomerati (chaebol), ni zagotovil zaposlovanja in rasti plač za ohranjanje izboljšanja življenjskega standarda srednjega razreda. Tudi domače je bilo tudi na splošno šibko zaradi visoke zadolženosti gospodinjstev ter počasne rasti plač in zaposlenosti. Sedaj administracija in stranka Saenuri podpirata politike za ustvarjanje novih delovnih mest in zmanjšanje brezposelnosti mladih. V predvolilni kampanji so obljubljali zmanjševanje dohodkovne neenakosti in izboljšanje socialnega varstva, vendar je odsotnost ustrezne proračunske podpore privedla do umika številnih načrtov na tem področju.
 
Inflacija je v letu 2015 znašala 0,7 %. Za leto 2016 napovedujejo 0,8 % inflacijo, ki naj bi se do leta 2018 postopno zvišala na 2,2 %.

Nezaposlenost je nizka in je v letu 2015 dosegla 3,6 %. V letu 2016 je napovedana 4 % brezposelnost, ki naj bi se v letih 2017 in 2018 rahlo znižala in dosegla 3,8 oz. 3,9 %.

Minimalna bruto plača v Južni Koreji znaša v letu 2016 4,55 EUR na uro. Povprečna bruto mesečna plača v prvem četrtletju 2016 je znašala 2.669 EUR.

 


Vir: EIU; Factiva, junij 2016 (posodobljeno september 2016).

 

Poglejte si tudi:

Pregled gospodarskih gibanj

Gospodarske panoge