Ukrajinska proizvodnja sladkorja lani narasla, izvoz sladkorja pa je upadel

26. september 2018

Proizvodnja sladkorja v Ukrajini se je v kmetijskem poslovnem letu september 2017- avgust 2018 povečala za 6,5 %, na 2,14 mio ton. V tej sezoni je obratovalo približno 46 sladkornih rafinerij. Ukrajina je v tem obdobju izvozila 560.400 ton sladkorja, kar je 27,2 % manj kot v prejšnjem poslovnem letu. Vrednostno je izvoz sladkorja znašal 247,9 mio EUR, uvoz pa 1,1 mio EUR.

Po podatkih ukrajinskega Nacionalnega združenja proizvajalcev sladkorja Ukrtsukor, so ukrajinski proizvajalci v letošnjem avgustu na tuje trge izvozili 22.400 ton sladkorja. Največ, kar 79 % sladkorja so izvozili v Uzbekistan, 10 % v Azerbajdžan, 6 % pa v Moldavijo. Avgusta 2018 se je izvoz sladkorja zmanjšal za 5,2 %, uvoz pa se je zmanjšal za 49,5 %.

V prvih osmih mesecih 2018 se je izvoz sladkorja zmanjšal za 36,3 % ali 62,7 mio EUR na 110,3 mio EUR, uvoz pa se je zmanjšal za 5,2 %.
 
Ukrajina je 31. avgusta letos uradno odprla novo sezono rafiniranja sladkorja z odprtjem novega kmetijskega kompleksa Green Valley LLC v regiji Vinnytsia. Med 1. in 3. septembrom 2018 pa so začele delovati še štiri nove rafinerije sladkorja. V letošnjem poslovnem letu znaša pridelovalna površina sladkorne pese 280.000 ha, kar je 13 % manj kot lani. Po napovedih analitikov bo Ukrajina v kmetijsko-poslovnem letu september 2018 - avgust 2019 zmanjšala proizvodnjo sladkorja za 5,5 %. Prav tako naj bi se po napovedih za 11 %  zmanjšala proizvodnja sladkorja v Rusiji, medtem ko se pričakuje 13 % rast proizvodnje v Belorusiji.

Izvoz sladkorja iz Ukrajine naj bi se v tem obdobju povečal za 13 %, iz Rusije za 7 %, medtem ko naj bi se izvoz iz Belorusije zmanjšal za - 5 %. Konkurenca na prodajnih trgih se bo še povečevala. Zaradi negativne demografske situacije v Ukrajini se bo zmanjšala domača poraba. Hkrati obstaja tveganje tudi za zmanjšanje ukrajinskega železniškega prevoza sladkorja zaradi pomanjkanja pokritih vagonov.
 
Vir: Ukraine Business Daily
 
Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije