Alžirija

Poslovni obisk Alžirije

Državni prazniki in dela prosti dnevi

v letu 2019
 
 
1. januar Novo leto
1. maj Praznik dela
5. in 6. junij Eid al-Fitr (konec Ramadana)
5. julij Dan neodvisnosti
12. in 13. avgust Eid al-Adha (praznik žrtvovanja)
1. september Muharram
9. september Ashoura
1. november Obletnica revolucije
10. november Rojstvo preroka
 

Vir: www.timeanddate.com


Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 40 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012).

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj  

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Alžirijska vlada si je pred 20 leti zadala ambiciozen načrt za izgradnjo avtocest in ostalih cestnih povezav. Sedaj se lahko pohvali s cestno povezavo v dolžini 100.000 kilometrov. 26.000km cestnih povezav prestavljajo avtoceste in magistralne/vzporedne ceste ter 23.000km ostale ceste.

Promet se odvija na desni strani cestišča. Ceste so v dokaj dobrem stanju. Potrebno je imeti polne rezervoarje vode in goriva. Potovanj po cestah izven mesta Alžir in v severni Alžiriji se je priporočljivo izogniti, še posebaj ponoči.

Avto je možno najetu na letališču ali v večjih msetih. Hoteli lahko prav tako rezervirajo najem avtomobila za svoje goste. Možnost izposoje avtomobila.

Prevoz s taksijem je priporočljiv v večjih mestih. Zanimivo je, da si taksi deli več potnikov.

Železniška mreža je razvita v severnem delu Alžirije. Vključuje 4,200 kilometrov proge. Železniški prevoz v državi je pod okriljem podjetja Société Nationale des Transports Ferroviaires (SNTF). Dnevna povezava, vendar s počasnimi vlaki, je vzpostavljena med mesti v severnem alžirskem delu: Alžir, Oran, Béjaia, Skikda, Annaba in Constantine.

Alžirija je država z 36 letališči za potniški promet, od tega je 16 mednarodnih letališč, 20 letališč pa je namenjenih za notranji promet. Glavna letališča so v mestih Alžir, Constantine, Anaba in Oran. Ta letališča zagotavljajo 97% vseh letaliških storitev in poskrbijo za mednarodne in domače lete. Seznam pomembnejših letališč je objavljen na strani EGSA Alger.

Tovorna letala povprečno na leto pretovorijo nad 27,304 metričnih ton. Nacionalni prevoznik, Air Algerie, servisira 37 destinacii v Evropi, Afriki in na bližnjem vzhodu. Na alžirska letališča prihajajo letala od raznih letalskih družb: Aigle Azur, Air France, Alitalia, British Air, Egyptair, Iberia, Lufthansa, Lybian Airlines, Qatar Airways, Royal Air Maroc, Spanair, Syrian Airlines in TunisAir. Direktni leti med Alžirijo in Marokom ter Tunizijo so frekventni.

 

Električna napetost

230 voltov, 50Hz.

 

Delovni čas

Delovni čas gospodarskih in javnih podjetij je od sobote do srede, med 9:00 in 17:00 uro.

 

Poslovni običaji

Poslovni ljudje komunicirajo v arabskem ali francoskem jeziku. Če je v igri pomemben sestanek ali če potekajo pogajanja za sklenitev pomembnega posla, je priporočljivo, da se to vodi brez prevajalca.

Pomembna lastnost alžirskih poslovnih ljudi je potrpežljivost. Tuji poslovneži so običajno pospremljeni s strani alžirskih podjetnikov, ki pa na razna družabna srečanja, poslovne dogodke pridejo sami, brez soprog.

Redki so primeri, ko so tuji poslovneži/obiskovalci povabljeni na dom. Poslovnež mora spoštovati navade Alžircev in se izogibati obisku v času Ramadana.

Vizitke je potrebno imeti v francoskem in/ali arabskem jeziku. Pri podajanju vizitke morate biti pozorni, da vizitko podate z desno roko, prav tako z isto roko prejmete vizitko ali darilo od alžirskega poslovneža. Leva roka se uporablja v nespoštljive namere.

Preden greste k stranki, se je potrebno dogovoriti za sestanek vsaj dva dni prej. Pravočasen prihod na sestanek je nujno potreben, čeprav boste lahko dolgo čakali na vašega arabskega poslovnega partnerja.
Ženske niso spoštovane kot poslovni partner, zato, če je le možno, na sestanek pošljite moškega predstavnika.

Alžirci so občutljivi na nazive in hierarhijo. Zato je potrebno vsa vabila za udeležbo na dogodek oz. vse ponudbe poslati na vodstveno osebje alžirskega podjetja, nikakor ne na nekoga iz nižjega nivoja.

Osebni kontakt je za alžirskega poslovneža pomemben.
Alžirska primarna lojalnost je osredotočena na družinske vezi, plemenske naveze oz. skupne nastope. Za alžirskega direktorja je bolj pomembno sklenjati dolgoročne dogovore, ki podjetju zagotavljajo pripadnost neki skupni ustanovi, kot pa da podpisujejo specifične dogovore s tujimi podjetji.

Alžirski poslovneži so na začetku pogajanj s tujimi podjetji zelo previdni. Vendar so ob ugotovitvi, da tudi nasprotna stran na pogajalski mizi izkazuje poštene namere in transparentno (prihodnje) sodelovanje, pripravljeni k podpisu pogodbe za dolgoročno sodelovanje.

Viri:

 

Jezik

Uradni jezik je arabščina. Francoščina je zelo razširjena tako v poslovnem okolju kot tudi v javnih državnih institucijah. Angleščina se v komunikaciji ne uporablja.