Avstrija

Poslovni obisk Avstrije

Državni prazniki in dela prosti dnevi

V letu 2018

 • 1. januar - Novo leto
 • 6. januar - Sveti trije kralji
 • 30. marec - Velikonočni petek
 • 1. april - Velika noč
 • 2. april - Velikonočni ponedeljek
 • 1. maj - Praznik dela
 • 10. maj - Vnebohod
 • 21. maj - Binkoštni ponedeljek
 • 31. maj - Sveto rešnje telo
 • 15. avgust - Marijino vnebovzetje
 • 26. oktober - Državni praznik
 • 1. november - Dan spomina na mrtve
 • 8. december - Marijino brezmadežno spočetje
 • 24. december - Predbožični večer
 • 25. december - Božič
 • 26. december - Štefanovo
 • 31. december - Silvestrovo

 

Vir: www.noworkdays.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica je 44 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Prometne povezave v Avstriji so dobro razvite in učinkovite. Na avtocestah so obvezne vinjete za osebna vozila, za tovornjake pa obstaja sistem elektronskega cestninjenja, ki je odvisen od prevoženih kilometrov. Tuje vozniško dovoljenje v Avstriji daje pravico do upravljanja motornega vozila za dobo enega leta. Vozniška dovoljenja iz držav članic EGP in EU se priznajo tudi v Avstriji. Vse informacije o cestnem prometu so na voljo na spletni strani www.oeamtc.at.

Austrian Airlines (AUA) je glavni domači letalski prevoznik. Na njihovi spletni strani so na voljo vse informacije, možno pa je tudi elektronsko kupiti letalsko vozovnico. Obstaja tudi široka ponudba poletov nizko cenovnih prevoznikov, na primer avstrijsko-irska letalska družba LaudaMotion in WizzAir. Vlak City Airport Train CAT v 16-minutnih časovnih razmikih povezuje letališče Dunaj z mestnim središčem (železniška postaja Wien Mitte).

V Avstriji so na voljo tudi dobre železniške povezave. Na spletni strani Avstrijskih železnic so na voljo vse informacije, možno pa je tudi elektronsko kupiti vozovnico. Poleg ÖBB je ponudnik železniških prevozov tudi Westbahn z redno linijo Dunaj-Salzburg-München.

Mreža avtobusov ÖBB Postbus dopolnjuje železniški promet in je nastala s priključitvijo poštnega avtobusnega podjetja k železnicam. Javni avtobusni promet v Avstriji obsega več kot 2.800 prog po voznem redu. Uveljavljeni ponudniki avtobusnih prevozov so tudi Westbus, Flixbus, Blaguss idr., ki so vzpostavili tudi redne mednarodne avtobusne linije s postajami v Mariboru in Ljubljani. Izven okvira rednih avtobusnih linij so zanimive ponudbe tudi na strani www.gobybus.at.

Javni prevoz na Dunaju je zelo dobro organiziran pod okriljem podjetja Wiener Linien.

Tarifa pri vožnji s taksijem se obračunava glede na prevožene kilometre in čas. Za vožnje od Dunaja do letališča se za povratno vožnjo taksija ceni prevoza prišteje še znesek v višini cca. 10 EUR. Letališki taksiji so posebni taksiji, ki so predvideni izključno za vožnjo do in z letališča ter na letališču Schwechat čakajo na svoje goste. Naročiti jih je potrebno v naprej, njihova cena pa je fiksna (vključno s prtljago).

Ladijski promet je razvit predvsem na Donavi. Informacije o plovbi so na spletni strani DDSG Blue Danube.

Na mednarodni spletni strani Iskalnik Amadeus je možno najti najrazličnejše informacije o potovanju po Avstriji - o letalskih povezavah in letališčih v Avstriji, načrtih podzemnih železnic, o najemu avtomobila, o hotelih in drugih prenočiščih.

 

Električna napetost

220 voltov, 50Hz

 

Delovni čas

Podjetja

ponedeljek - četrtek: 8:00 - 17:00
petek: 8:00 - 15:00

Banke

ponedeljek - petek: 8:00 - 12:30, 13:30 - 15:00
četrtek: 13:30 - 17:00

Trgovine

ponedeljek - petek: 8:00 - 18:00, včasih do 19:30
sobota: 8:00 - 12:00, vedno več trgovin je odprtih do 17:00

Nedelje: zaprto

 

Poslovni običaji

Čas je za avstrijske poslovneže denar, zato se je zelo priporočljivo držati dogovorjenega termina in ne zamujati na sestanke. Rokovanje je običajno na začetku in koncu vsakega poslovnega ali družabnega srečanja. V poslovnem svetu je treba biti pozoren na to, da starejša oseba prva ponudi svojo vizitko mlajši, nasprotna gesta se ponekod smatra za nevljudno. Običaj je, da kosilo med delovnim časom plača tisti, ki povabi in je zato nevljudno, da poskuša povabljeni plačati račun. Rože so zelo priljubljeno darilo in se jih podarja zelo pogosto.

Avstrijci so zelo korektni in zanesljivi poslovni partnerji. Nepotrebne informacije, ki niso povezane s poslom, in znatna govorica telesa niso običajne in večinoma niso prisotne. Avstrijci pri poslovanju cenijo osebni prostor, za katerega pričakujejo, da ga bodo sogovorniki spoštovali. Ko se pripravljate na sestanek imejte svoje ideje podprte z grafi in drugimi podpornimi informacijami, ki naj jasno kažejo in podpirajo vaše ustne ideje.

 

Jezik

Nemški jezik, v poslovnem svetu je uveljavljen tudi angleški jezik.