Belorusija

Poslovni obisk Belorusije

Državni prazniki in dela prosti dnevi

v letu 2019
 
 
1. januar Novo leto
7. januar pravoslavni Božič
8. marec Dan žena
1. maj Praznik dela
9. maj Dan zmage
3. julij Dan neodvisnosti Republike Belorusije
7. november Dan oktobrske revolucije
25. december katoliški Božič
 

Ker v Belorusiji velja pravilo o prenosljivosti praznika (če pade praznik na soboto ali nedeljo, se prenese na ponedeljek, ki je tako dela prost dan), priporočamo upoštevati to dejstvo pri načrtovanju poslovnega obiska.

Vir:

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 32 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012).

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Letalo
Poleg letališča v Minsku (terminal 1 – notranji promet, terminal 2 – mednarodni promet) so letališča za notranji promet še v Brestu, Grodnem, Vitebsku in Gomelju. Sicer so povezave med regijskimi centri in predvsem Minskom redne (vsakodnevne), vendar zaradi slabega vzdrževanja letal in manjšega prihranka časa možnost potovanja z letalom v državi ne priporočamo. Več informacij in tudi urnike letov lahko dobite na spletni strani beloruskega nacionalnega letalskega prevoznika Belavia.

Vlak
V Belorusiji je gosto razvejan železniški sistem, ki poleg večjih mest povezuje tudi manjše naseljene predele države. Potovanje z železnico je razmeroma poceni, zgolj v izjemnih primerih je železniški prevoz učinkovitejši od prevoza z avtomobilom. Več informacij in urnike lahko najdete na uradni spletni strani beloruskih železnic ter na glavni železniški postaji v Minsku (informacije so povečini dostopne zgolj v ruskem jeziku).

Avtobus
Medkrajevni avtobusni prevoz je v Belorusiji zelo poceni, vendar je zaradi nerazvite in/ali dotrajane cestne infrastrukture oz. slabega stanja voznih parkov relativno počasen in neučinkovit način prevoza v državi.

Avtomobil
Omejitve hitrosti v Belorusiji so naslednje:

  • v mestu 60 km/h
  • izven mesta 90 km/h
  • avtoceste 100 km/h.


Med vožnjo je popolnoma prepovedana vsebnost alkohola v krvi. Policijske kontrole (radarji in preverjanje ustreznosti dokumentov) na cestah so zelo pogoste. Priporočeno je mednarodno vozniško dovoljenje, zadostuje pa tudi slovensko. Informacije o cenah bencinov in ostale informacije dobite na spletnem naslovu AMZS.

Na nekaterih cestah v Belorusiji velja elektronski sistem plačila cestnine (BelToll).

Mestni promet
Mestni promet v Minsku je izjemno učinkovit in poceni, saj vključuje možnost uporabe podzemne železnice (metroja), tramvaja, trolejbusa in avtobusa. V ostalih regijskih centrih so na voljo predvsem trolejbusne in avtobusne mestne povezave. Najbolj učinkovit prevoz v Minsku je podzemna železnica, ki jo sestavljata dva kraka in je izjemno zanesljivi način prevoza. V primerjavi z metrojem v Moskvi ali Kijevu je v Minsku metro tudi občutno manj natrpan. Vožnje se plačujejo z žetoni, obstajajo pa tudi tedenske in mesečne vozovnice. Tudi taksi je lahko zelo priročen način prevoza po Minsku. Večina taksistov že ima taksimetre.

 

Električna napetost

220 voltov (za gospodinjstva). V primeru dela s prenosnim računalnikom ali kakršno koli drugo napravo je priporočljivo imeti s seboj stabilizator napetosti, ker so v električnem omrežju pogosta nihanja napetosti.

 

Delovni čas

Uradi
Državna uprava in uradi so povečini odprti med 9. in 17. oz. 18. uro, z običajnim 1 urnim premorom za kosilo, od ponedeljka do petka. Glavne pošte so odprte od 9. do 18 oz. 19. ure, prav tako od ponedeljka do petka.

Trgovine
Delovni čas trgovin je izjemno raznolik, saj je vedno več trgovin z živili, ki delajo do 22./23. ure ali celo brez premora. Trgovine z drugim blagom so povečini odprte od 9. do 19. ali 20. ure.

Podjetja
V večini podjetij začnejo delati ob 9. oz. 10. uri. Delavnik traja 8 ur ter dodaten premor za kosilo.

Banke
Večina poslovnih bank dela od 9. ali 9.30 do 17. oz. 17.30. Pogost je enourni premor za kosilo.

 

Poslovni običaji

V Belorusiji veljajo drugačni poslovni običaji, kot v zahodnem poslovnem svetu. Dogovarjanja preko sodobnih načinov komuniciranja (elektronska pošta, video konference) so pogosto nemogoča ali vsaj neučinkovita, veliko večjo vlogo imajo osebna srečanja. Poslovni sestanki se običajno ne organizirajo pred 10 uro dopoldne, zadnji sestanki (izključujoč poslovne večerje) so običajno ob 17. ali 18. uri. Bistvenega pomena so še vedno osebna poznanstva z državnimi uradniki, saj je treba vzeti v ozir počasno in samozadostno administracijo.

Prvi kontakt
Pri navezovanju stikov in spoznavanju poslovnih partnerjev je zelo priporočljiva pomoč osebe v vlogi lobista, ki vas bo predstavila bodočim partnerjem. V ta namen njej morate že vnaprej posredovati čim več podatkov o sebi, svojem delu, načrtih v Belorusiji. Ker ta oseba nastopa kot porok in boste na ta način dosegli že prvi korak pri dogovorih o sodelovanju, jo je potrebno kot posrednika na določen način motivirati.

Pozdravi
Ob poslovnih srečanjih veljajo ista pravila kot drugod v Evropi. Ob prisotnosti na poslovnih sestankih žensk naj vas ne preseneti navada, da ob srečanju ne podajo roke v pozdrav.

Poslovna pogajanja
Belorusi veljajo za dokaj trde pogajalce. Od prvotnih izhodišč, ki jih oblikujejo pred pogajanji, težko odstopajo. Prizadevajo si, da bi bilo sprejetih čim manj kompromisnih rešitev. V ta namen včasih posežejo po skrajnih, na zahodu neobičajno nesprejemljivih načinih pogajanj - pripravljeni so celo zapustiti pogajanja, vendar upoštevajte, da je to samo del njihove pogajalske taktike in pritiska na vas, da bi popustili pri svojih stališčih. V izogib takemu zaostrovanju je dobro, da ste pripravljeni pri svojih stališčih nekoliko popustiti, da se pogajanja nadaljujejo.

Tudi za Beloruse velja, da odločitve sprejemajo hierarhično. Jasno vam mora biti, da šele pozitiven končni odgovor vrha podjetja pomeni za vas začetek sodelovanja. Zato morate biti prepričljivi v pogajanjih z vsakim nivojem posebej.

Poslovna zakonodaja
Beloruska zakonodaja je zelo kompleksna in toga. Pripravljeni morate biti na veliko ovir s strani državnih uradov, zavlačevanje pri izvrševanju postopkov in tudi korupcijo. Priporočljivo je, da najamete tamkajšnjega pravnika, ki vas bo zastopal in svetoval o pravnih zadevah. Za zmanjševanje zapletov na davčnem področju je vsekakor dobrodošla pomoč lokalnega računovodskega strokovnjaka.

 

Jezik

Z ustavo sta v Belorusiji določena dva uradna jezika – beloruski in ruski. V praksi skorajda vsi poslovni sestanki, komunikacija z državno upravo, kot prav tako običajen delovni proces poteka izključno v ruskem jeziku, ki je bistveno bolj razširjen od beloruskega. Vse vloge, zahtevke in registracijske postopke je moč voditi in izpolnjevati v ruskem in beloruskem jeziku. Znanje angleškega jezika je še vedno zelo omejeno (običajno višji management, še posebej v podjetjih/strukturnih enotah, ki poslujejo s tujino), zato za uspešno poslovanje in vzpostavljanje poslovnih kontaktov močno priporočamo znanje ruskega jezika oz. sodelovanje prevajalca.

Uporaba angleščine v javni upravi je prava redkost.