Finska

Poslovni obisk Finske

Državni prazniki in dela prosti dnevi

v letu 2019
 
 
1. januar Novo leto
6. januar Sveti trije kralji
19. april Veliki petek
21. april Velika noč
22. april Velikonočni ponedeljek
1. maj Praznik dela
30. maj Vnebohod
9. junij Binkoštna nedelja
22. junij Kresni dan
2. november Dan vseh svetih
6. december Dan neodvisnosti
25. december Božič
26. december Sv. Štefan


Vir: www.noworkdays.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 44 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

V Helsinkih so javna prevozna sredstva avtobus, tramvaj in podzemna železnica. Enosmerna vozovnica s temi prevoznimi sredstvi stane 2,20 EUR. Vozovnice je mogoče kupiti vnaprej le s t. i. izkaznico za helsinško regijo (Helsinki Region Travel Card) in v tem primeru stane posamezna vozovnica 1,70 evra. »Helsinki Region Travel Card« omogoča neomejeno vožnjo s helsinškimi javnimi prevoznimi sredstvi, brezplačen ogled znamenitosti, prost vstop v več kot 50 muzejev in drugih znamenitosti ter pridobitev knjižnega vodiča Helsinkov in okolice. Izkaznico je mogoče kupiti v hotelih, turističnih informacijskih centrih ter potovalnih agencijah. Cene za odrasle znašajo 29 evrov (24 ur), 42 evrov (48 ur) in 53 evrov (72 ur), za otroke pa 11, 14 in 17 evrov.
Več informacij je na voljo na straneh Helsinškega javnega prevoza.

Osnovna vožnja s taksijem od ponedeljka do petka med 6.00 in 20.00 uro ter ob sobotah med 6.00 in 16.00 uro znaša 4,30 evra, ob drugih urah in ob nedeljah pa ista vožnja stane 6,60 evra. Strošek čakanja taksija znaša 31,40 evra na uro, za prevoz z/na letališče pa se dodatno zaračunava 1 evro. Povprečna cena vožnje na relaciji Center - letališče Helsinki-Vantaa stane približno 35 evrov.

Več informacij o finskem cestnem potniškem prometu je mogoče pridobiti na spletnem portalu Finske agencije za promet (Finnish Transport Agency) in na spletnem portalu finskega avtobusnega prevoza, informacije o potniškem železniškem prometu so dosegljive na spletnem portalu finskih železnic (Finnish Railways), informacije o potniškem letalskem prometu so razvidne na spletnem portalu finske Uprave za civilno letalstvo (Civil Aviation Administration) in na spletnem portalu finskega letalskega prevoznika Finnair, informacije o ladijskem potniškem prometu pa so na razpolago na spletnem Finske agencije za promet (Finnish Transport Agency) in na spletnih portalih ladijskih družb Viking Line in Tallink Silja Line. Več o pravilih vožnje po cesti je mogoče izvedeti na strani Visitfinland, svoje potovanje po Finski pa je mogoče učinkovito načrtovati s pomočjo spletnega portala Journey.fi.

 

Električna napetost

Električna napetost na Finskem je 230 voltov in 50 Hz.

 

Delovni čas

Banke so odprte od ponedeljka do petka med 9.30 in 16.15 in zaprte ob vikendih. Tuje valute in potovalne čeke je mogoče zamenjati tudi v menjalnicah na centralni železniški postaji v Helsinkih, ki so odprte med 8.00 in 21.00 uro, in v menjalnicah na helsinškem letališču, ki so odprte med 6.30 in 23.00 uro. Menjalnice so tudi v drugih večjih mestih.

Pošte so odprte od ponedeljka do petka med 9.00 in 18.00 uro. Glavna pošta v Helsinkih (Poste Restante) je odprta od ponedeljka do petka med 7.00 in 21.00 uro, ob sobotah in nedeljah pa med 10.00 in 18.00 uro. Enak delovni čas imajo glavne pošte v drugih večjih mestih.

Finske posebnosti so pohištvo, stekleni izdelki, porcelan, keramika, krzno, nakit, ročno izdelane preproge in tekstil. Trgovine so odprte od ponedeljka do petka med 9.00 in 17.00/18.00 ali 21.00 uro, ob sobotah pa med 9.00 in 14.00/15.00 ali 18.00 uro. Helsinška glavna železniška postaja ima podzemni nakupovalni center, v katerem so trgovine odprte od ponedeljka do sobote med 10.00 in 22.00 uro in ob nedeljah med 12.00 in 22.00 uro. Tudi nekatere druge trgovine v Helsinkih so od junija do avgusta odprte ob nedeljah. Finska specializirana trgovska veriga za alkoholne pijače Alko Inc. ima svoje trgovine odprte od ponedeljka do petka med 9.00/10.00 in 18.00/20.00 uro ter ob sobotah med 9.00 in 18.00 uro.
 

Poslovni običaji

Finska je dežela, v kateri je znatna teža pripisana izrečeni besedi – besede so izbrane skrbno in z namenom sporočanja. Dejansko obstaja malo drugih finskih kulturnih posebnosti, ki bi se jih morali obiskovalci tako zavedati kot finskega načina sporočanja. Za Fince velja kitajski pregovor »Tvoj govor naj bi bil boljši kot molk, če ni, raje molči.«

Obiski podjetij in poslovna srečanja. Poslovna srečanja in pogajanja Finci običajno pričenjajo točno in s krajšim uvodnim razgovorom. V pogajanjih dajejo Finci prednost skromnosti, verodostojnosti in tehnični natančnosti pred »prodajnim govorom«. Na nekaterih t. i. konzervativnih poslovnih področjih in vladnih funkcijah je visoko cenjeno »seniorstvo«.

Razvedrilo. Ne obstaja točno določeno pravilo oblačenja, toda za restavracije »poslovnega razreda« sta priporočljiva suknjič in kravata. V poslovnem življenju so dolga kosila ali večerje redkost. Kajenje je prepovedano v poslovnih in javnih prostorih. Tudi doma kadilci redko kadijo v prostoru.

V mnogih kulturah se nenajavljenemu obisku ali klicu ne posveča posebna pozornost. Takšno povabilo Finca, npr. za obisk njegovega doma, je potrebno vzeti resno in se nanj odzvati. Ob obiskih so običajna darila rože, vino ali izdelki, ki veljajo za posebnost države darovalca. Finci svoje goste običajno povabijo v savno in na tovrstno vabilo se je vljudno odzvati, ni pa nujno.

Komunikacijski slogi in kultura. Finci običajno govorijo neposredno in jasno. Da pomeni »da« in ne pomeni »ne«. Vedejo se neformalno in v nazivanju običajno uporabljajo imena in ne priimke. To lahko vodi do zmotnega vtisa o njihovi domačnosti. Finci so tudi zelo točni in se »držijo« programa, to pa pričakujejo tudi od drugih. Obiskovalci in gostje morajo priti ob določenem času, najsi gre za formalne ali neformalne okoliščine. Finci niso v zadregi v dolgih trenutkih tišine, redko prihaja do pogovora zaradi pogovora samega ali z namenom zapolnitve občutka praznine. Biti tih na Finskem pomeni biti prijazen in zavzet za besede sogovornika. Čeprav Finci niso vešči drobnih razgovorov, zmeraj dobro sprejmejo tematike, kot so npr. vreme, šport, potovanja in hobiji. Potrebno se je izogibati razgovorom o zelo osebnih zadevah ali zelo neposrednih vprašanj, kot so npr. plače, davki in religija.

Finci pri sklepanju poslov ne stavijo na dolgoročne osebne odnose s sogovorniki. Sklepanje poslov poteka običajno prek elektronske pošte. Poslovneži odlično načrtujejo svoj čas, hočejo narediti stvari pravočasno in zaključiti čim več nalog. Nikoli ne zavrnite ponudbe za savno, ker je to del finske kulture. Finci cenijo poslovneže, ki pridejo na sestanek pripravljeni in govorijo odprto in jasno. Verjamejo ljudem, ki stojijo za svojo besedo, in se držijo dogovorjenega. Temeljni poslovni slog je malo kramljanja, jedrnato govorjenje, osredotočenost na posel.

Poslovni sestanki
Za sestanek se je treba dogovoriti prek telefona, elektronske pošte ali telefaksa. Brez tega je težko načrtovati oziroma kar nenajavljen iti na sestanek. Pravočasen prihod na sestanek ali prihod nekaj minut prej je zelo cenjen. Če ne morete pravočasno priti na sestanek, jim to takoj sporočite. Pred sestankom pošljite predmet srečanja oz. agendo in tudi kratek opis poslovnih in osebnih izkušenj, ki jih imate vi in vaši sodelavci, ki pridejo z skupaj z vami na sestanek. Sestanek se začne in konča v sklopu načrtovanega časa. Vaša predstavitev naj bo čimbolj izčrpna, naj vsebuje veliko dejstev, podatkov, grafikonov, saj Finci redko postavljajo vprašanja. Pričakujejo namreč, da jim boste sami podali izčrno informacijo o predmetu srečanja ali sestanka. Poslovna srečanja so pogosto prepletena s humorjem in se odvijajo v dobrem vzdušju.

Poslovna obleka
Oblačila so stilska in konservativna. Moški nosijo temno konservativno obleko, ženske prav tako – poslovni kostim, hlače ali krilo.

Poslovne vizitke
Vizitke se izmenjajo na začetku srečanja, brez kakšnega formalnega obreda. Ko prejmete vizitko od finskega poslovneža, preberite, kaj piše na njej, in jo obravnavajte spoštljivo, saj to simbolizira vaš odnos do njega.

Več o finskih običajih in navadah je mogoče izvedeti iz Vodnika po finskih običajih in navadah (Guide to Finnish customs and manners).

 

Jezik

Uradna jezika na Finskem sta finščina (92 %) in švedščina (6 %). Na otočju Åland je uradni jezik švedščina.