Grčija

Poslovni obisk Grčije

Državni prazniki in dela prosti dnevi

v letu 2019
 
 
1. januar Novo leto
6. januar Sveti trije kralji
11. marec Čisti ponedeljek
25. marec Državni praznik
26. april Veliki petek
28. april Velikonočna nedelja
29. april Velikonočni ponedeljek
1. maj Praznik dela
17. junij Sveti Duh
15. avgust Marijino vnebovzetje
28. oktober Državni praznik
25. december Božič
26. december drugi dan Božiča

Vir: www.noworkdays.com


V Grčiji se med letom zvrsti veliko festivalov in zanimivih dogodkov, med katerimi so nekateri verski, drugi pa kulturni. V vaseh severne Grčije praznujejo 8. januarja praznik Gynaikratia. Ženske preživijo dan v kavnicah (kafeneia) in ostalih družabnih središčih, medtem ko moški ostanejo doma in se lotijo hišnih opravil. Sezona grškega festivala (Greek carnival) poteka od februarja do marca. Velika noč je eden izmed najznačilnejših grških praznikov. Največ festivalov se odvija v poletnih mesecih, najbolj poznan je Hellenic Festival (od sredine junija do konca septembra), za katerega so značilne dramske in teatralne uprizoritve v starogrških teatrih.

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 32 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Letalo
Notranja letalska povezava med večjimi mesti je dobra. Glavno mednarodno letališče je "Eleftherios Venizelos" v Atenah. Seznam ostalih letališč v Grčiji je objavljen na strani Grške uprave za civilno letalstvo.

Glavna mednarodna letalska prevoznika sta Aegean in Olympic Airways.

Iz letališča do želene destinacije vozijo taksiji. Z letališča v center mesta vozijo tudi avtobusi.

Vlak
Večina večjih mest in naselij je povezanih z železniškimi progami. Grški državni železniški prevoznik nudi prvo- in drugorazredne storitve. Vlaki so polni, vozovnico je potrebno kupiti že na postaji. Ko potujete med mesti, je priporočljivo, da se poslužujete le ekspres vlakov, drugi so namreč dokaj utesnjeni. Več informacij o voznih redih vlakov in nakupu vozovnic: www.trainose.gr/en/.

Avtobus
Avtobusne povezave med Atenami in skoraj vsemi grškimi mesti zagotavlja podjetje KTEL.

Mestni promet
V večjih mestih je bolj priporočljivo uporabljati javna prevozna sredstva, kot pa najeti avtomobil. Veliko je namreč prometnih zastojev, težko je najti parkirno mesto, pa tudi grški vozniki so zelo ''divji''. Javni prevoz znotraj večjih mest je urejen, čeprav na prvi pogled zelo nepregleden. Za poslovneže so primerni predvsem taksiji, ki so cenovno razmeroma ugodni. Na zahtevo so vozniki taksijev dolžni izstaviti račun. Mestnih taksijev je veliko in so poceni. V večjih mestih se ne zanašajte, da vam bodo policisti svetovali, po kateri poti bi najhitreje prišli do želene destinacije, saj se nemalokrat zgodi, da ne vedo niti, v kateri del mesta se je potrebno odpeljati.

Javni prevoz v Atenah je v letu 2018 prešel iz papirnatih vozovnic na enoten elektronski sistem vozovnic (Athe.Ena Card). Nove plastične 'pametne' kartice (podobne londonskim karticam Oyster ali slovenski kartici Urbana) se polni na za to nameščenih avtomatih. Nova kartica zajema celoten javni promet v Atenah: metro, avtobus, električni avtobus, tramvaj in predmestno železnico. Cena ene vožnje za metro, avtobus, trolejbus ali tramvaj za 90 minut znaša 1,40 EUR. Metro ima (za enkrat) še dokaj slabo pokritost mesta, obstaja pa povezava od mednarodnega letališča v Atenah do centra mesta.

Avtomobil
Avtomobil lahko najamete v večjih hotelih, letališčih in v turističnih agencijah, kjer je cena precej visoka. Zaželeno je mednarodno vozniško dovoljenje. Ceste so v večini dobre (izjema so lahko cestne povezave na otokih), vozniki pa so dokaj nepredvidljivi. Predvsem na otokih je potrebno paziti na cestne luknje, ki so zelo slabo ali pa sploh niso označene. Rent-a-car ponudnikov je v Grčiji zelo veliko, zato je priporočljivo preveriti cene, ki jih posamezne agencije ponujajo, kajti med njimi so lahko velike razlike. Izven turistične sezone so cene najema avtomobila skoraj enkrat nižje.

Ladijski prevoz
Ladijski prevoz znotraj države je izredno dobro urejen in razvit. Potovati je mogoče s trajektom ali hidrogliserji. Podatke o grških ladijskih prevoznikih in urnikih dobite na www.greekislands.gr.

 

Električna napetost

230 voltov, 50Hz za domačo uporabo in 380 voltov za industrijsko uporabo.

 

Delovni čas

Državni uradi imajo na splošno enak delovni čas kot banke:
8.00 – 14.30 (od ponedeljka do četrtka)
8.00 – 13.30 (ob petkih)

Banke:
8.00 – 14.30 (od ponedeljka do četrtka)
8.00 – 13.30 (ob petkih)

Nekatere banke so se odločile za podaljšan delovni čas, odvisno od njihove lokacije v mestu.

Privatni sektor/podjetja:
8.00 – 17.00 (od ponedeljka do petka, ena ura odmora za malico)

Trgovine:
9.00 – 21.00 (v centrih velikih mest)
9.00 – 14.30 in 17.30 – 20.30 (ob torkih, četrkih, petkih)
9.00 15.00 (ob ponedeljkih, sredah in sobotah)

Nekatere prodajalne (mini marketi, kioski) zalsti v turističnih krajih so odprti skoraj neprekinjeno, celo ob nedeljah.

Dodatne informacije: Enterprise Greece

 

Poslovni običaji

Grki najraje poslujejo s tistimi, ki jih poznajo in jim zaupajo. Ker so vpleteni v mrežo družine in prijateljev, jih dokaj pogosto pozovejo na pomoč v poslovnih zadevah, saj so prepričani v njihovo zanesljivost. Nepotizma nimajo za negativnega, zato je zaposlovanje sorodnikov v družinskem podjetju zelo pogosto. Grki se želijo srečati z vami na sestanku, želijo vas spoznati osebno in ne prek telefona ali elektronske pošte, saj menijo, da je to preveč brezosebno. Za razvoj dolgoročnih odnosov boste morali vložiti veliko truda, m orda boste morali iti na daljša kosila, večerje in družabne izlete. Nikoli jih ne zavrnite. Grki ne marajo ljudi, ki so preveč zahtevni ali nedružabni. Če se je vaš grški poslovni kolega nenadoma zresnil in odmaknil, ste morda izrekli ali naredili kaj takega, kar ga je spravilo v slabo voljo.

Poslovni sestanki
Sestanki so potrebni. Napovedati jih morate 1 do 2 tedna vnaprej, nato pa še potrditi en dan vnaprej po telefonu. Mnogi poslovneži grejo med 13. in 15. uro na kosilo, za tisti čas ne predlagajte sestankov. Na prvem srečanju vas želijo spoznati kot osebo, drugo srečanje pa je namenjeno razvoju zaupanja in medsebojnega spoštovanja. Šele na tretjem srečanju se lahko pogovarjate o pogodbi ali dogovoru. Sestanki so pogosto prekinjeni, prav tako se na sestanku lahko zgodi, da govori več ljudi hkrati. Grki se ne držijo dnevnega reda. Čeprav nekateri znajo angleško, je bolje, da najamete tolmača. Tiskovine pripravite v angleščini in grščini. Prav tako naj bodo v grškem jeziku tudi vizitke.

Pogajanja
Uspešnost pogajanj je odvisna od vaše sposobnosti vzpostavljanja osebnih prijateljskih odnosov z grškim sogovornikom. Grki spoštujejo starost in položaj. Za posle se dogovarjajo počasi, zato je priporočljiva potrpežljivost. Ne izgubite nadzora nad situacijo. Odločitev je v rokah ljudi, ki so na vrhu podjetja. Pogodbe so ponavadi napisane zelo enostavno, kar je odraz dolgoročnega osebnega odnosa med vami in grškim poslovnežem.

Vir: Kwintessential

 

Jezik

Na grškega poslovnega partnerja boste naredili vtis, če boste znali vsaj nekaj osnovnih grških izrazov ter osnovna dejstva o grški zgodovini, na katero so zelo ponosni. Na ta način bodo vaši gostitelji dobili vtis, da ne iščete samo enkratnega posla, ampak želite dolgoročno sodelovanje, kar bo pospešilo pogajanja.