Japonska

Poslovni obisk Japonske

Državni prazniki in dela prosti dnevi

v letu 2019
 
 
1. januar Novo leto
14. januar Dan odraščanja
11. februar Praznik ustanovitve države
21. marec Pomladansko enakonočje
29. april Obletnica rojstva cesarja Showa (Hirohito)
30. april Dela prost dan
1. maj Dan kronanja
2. maj Dela prost dan
3. maj Praznik sprejetja ustave
4. maj Praznik zelenja (Midori no Hi)
5. maj Dan otrok
15. julij Dan mornarice
11. avgust Dan gora
16. september Dan spoštovanja starejših ljudi
23. september Jesensko enakonočje
14. oktober Dan zdravja in športa
3. november Kulturni dan
23. november Zahvalni praznik dela
 

Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 80 USD.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Prevozi na Japonskem so v primerjavi s cenami v Sloveniji (in Evropi) dragi.

Javna prevozna sredstva
Javni vlaki in avtobusi vozijo zelo pogosto in so tudi časovno zelo točni, ob konicah tudi zelo zasedeni. Na podzemnih železnicah boste na tleh našli narisane znake različnih prihodov in odhodov vlakov, ki vam bodo ustavili točno na tistem mestu. Tako so navodila glede potovanja jasna in točna tudi za najbolj zmedene turiste. Tokyo Metro in Toei Subway sta dve največji podjetji, ki pokrivata sistem podzemne železnice v Tokiu, kar je tudi najbolj prikladen in običajen način potovanja.

Taksi
Kot pri večini Japoncev je tudi tu velika ovira angleški jezik, če pa imate popoln naslov kraja, kamor ste namenjeni, po možnosti napisanega v japonski pisavi, s prevozom ne boste imeli težav, saj ima večina taksistov zelo dovršen avtomobilski navigacijski sistem.

Rent a car
Najem vozila je enostaven in tudi cene so primerljive z evropskimi. Na Japonskem se vozi po levi in za vožnjo je potrebno mednarodno vozniško dovoljenje s prevodom v japonščino. Koristne informacij najdete na straneh Toyota Rent a car in Japan Hertz rent a car.

Več o možnostih prevoza na Japonskem: JNTO Japan: the Official Guide

 

Električna napetost

100V; 50 Hz (Tokio in vzhodna Japonska), 60 Hz (zahodna Japonska). Vse naprave so prirejene za 50 in 60Hz, tako, da ni ovir. Pozoren je treba biti na vtikač. Na Japonskem uporabljajo 110V ameriški tip.

 

Delovni čas

 • Delovni čas je praviloma gibljiv in sicer med 8.00 do 10.00 in 16.30 in 18.30. Dolžina je odvisna predvsem od položaja v podjetju. Višji je položaj, daljši je delovni čas.
 • Odmor za kosilo je od 12.00 in 13.00 (oziroma 13.00 – 14.00, če se izmenjujejo skupine).
 • Poslovni obiski so praviloma ob 10.00 dopoldne ali po 13.00 oz. po 14.00. Obiski se nikoli ne napovedujejo za npr. 11.30 ali celo 12.00. Če japonski partner povabi na sestanek ob 11.00, to praviloma pomeni tudi povabilo na kosilo. Enako velja za sestanke, ki se pričenjajo ob 16.00 ali celo 17.00 (večerja).
Več o delovnem času bank, uradov, trgovin: JNTO Japan: the Official Guide
 

Poslovni običaji

Prvi kontakt
Za tujce (in tudi Japonce) je ponavadi najtežja naloga najti osebo, ki je konkretno odgovorna za predmet, o katerem se želimo pogovarjati. Ko najdemo odgovorno osebo, se procedura zelo poenostavi. Zaradi tega so na Japonskem najbolj plodni tisti kontakti, ki so vzpostavljeni s priporočilom. Pri iskanju odgovorne osebe po telefonu je treba vedeti, da imajo Japonci težave v komunikaciji v angleščini. Zato je treba biti pri razlagi, kaj želimo, zelo jasen. Najbolje je, da se prva predstavitev opravi v japonščini.

Kultura pozdravljanja
Formalni pozdrav Japoncev med seboj je priklon, vendar pa tega nikakor ne pričakujejo od tujca, če je situacija nejasna ali bo prišlo do stiska roke ali poklona, počakajte, da oni storijo prvi korak.

Vizitke
(name cards – Japonci ne razumejo besede »visit card«) – japonsko »meishi«
Ustrezna vizitka je ključni element za uspešno vzpostavljanje kontaktov. Vizitka mora biti standardnih dimenzij (da jo lahko hranijo v albumih z ostalimi vizitkami) ter vsekakor v angleščini. V primeru dolgoročnejših načrtov na japonskem trgu, je potrebno tiskati dvojezične vizitke (angleško-japonske ali slovensko-japonske).
Na vizitki morajo biti vsi standardni podatki: ime, naziv, kontakt itd.
Vizitka se izroča praviloma z obema rokama, stoje, ko se predstavljamo. Ob tem povemo svoje ime.
Vizitka je edini dokument, po katerem si nas japonski partner zapomni, zato je treba biti na tem področju res skrben.
Na Japonskem se porabi mnogo več vizitk kot v Evropi ali drugod. Izmenjujejo se z vsemi prisotnimi. Za 3-4 dnevni obisk na Japonskem je potrebno vsaj 50 vizitk, v primeru, da gremo tudi na sejem, pa vsaj 100.
Na sestanku se vizitke, ki smo jih dobili od Japoncev, razporedijo na mizo, tako, kot smo jih dobili, da vemo, s katero osebo se pogovarjamo in kako se piše.

Titule
Tako kot japonska družba, so tudi podjetja praviloma organizirana po starostnem načelu. Pri komunikaciji je potrebno to upoštevati tudi v primeru, če npr. predsednik ne govori angleško.

Vabila
Ob vzpostavljanju kontaktov z japonskimi podjetji, lahko dobimo tri vrste vabil:

 • Kosilo: ponavadi nadaljevanje dopoldanskega sestanka. Kosila praviloma trajajo 60 minut, meniji pa so praviloma taki, kot jih restavracija ponuja za standardno kosilo (lunch). Alkohola se v času kosila praviloma ne pije.
 • Na večerjo se ponavadi vabi predhodno, ko se oblikuje urnik obiska. Večerje so omejene le s časom, ko nehajo voziti vlaki. To je od 23.30 naprej. Sicer pa ni nobenih omejitev. Japonski gostitelj zmeraj poskrbi, da ni težav najti izbrano restavracijo in da ni težav pri povratku v hotel.
 • Ogled mesta ali drugih zanimivosti. Takega vabila se ne sme odkloniti, čeprav bo gostitelj za to žrtvoval soboto ali nedeljo. Potrebno je biti točen in kazati interes za to, kar so gostitelji pripravili.


Sestanek
Poslovni sestanki potekajo standardno, sploh če gre za predstavljanje izdelkov ali storitev. Za sestanek je treba pripraviti :

 • program predstavitve z glavnimi temami in imeni tistih, ki jih bodo predstavljali
 • kopije prezentacije za vse prisotne
 • ves potreben promocijski material (kopije vsaj za ključne ljudi).

Ko gre za prvi kontakt, predstavitev, so vse podrobnosti zelo pomembne.
Sestanek praviloma traja 60 minut.

Več o poslovnih običajih na Japonskem: Japanese Business Resource
 

Jezik

Japonščina
Učenje japonščine je zahtevno in terja čas. Še posebej zahtevna je poslovna japonščina. Glede na to, da v slovenskih podjetjih pravilo ni ljudi, ki bi obvladali japonščino, imamo dve možnosti :

 • najem prevajalca (angleščina-japonščina), kar je sicer drago, a včasih nujno potrebno, da se vzpostavi ustrezna komunikacija. Pri obisku pomembnejših japonskih podjetij je za prvi obisk včasih koristno, da najamemo prevajalca, čeprav sogovorniki obvladajo angleščino.
 • Uporabaljamo angleščino, kar je v zadnjih letih postalo pravilo. V večini podjetij, ki so vključena v mednarodno menjavo, večina managementa bolj ali manj obvlada angleščino.


Angleščina in tuji jeziki sploh
Japonci tuje besede zapisujejo v posebni zlogovni pisavi katakani. Zaradi zlogovnega zapisa je izgovarjava posameznih glasov in sklopov včasih povsem drugačna, kot smo jo navajeni. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj angleške besede izgovarjajo drugače kot mi.

Japonci praviloma zelo dobro obvladajo pisno angleščino, medtem, ko imajo z govorjeno težave. Zaradi tega je potrebno zelo paziti, ali razumejo našo razlago in »našo« angleščino. Kimanje in pritrjevanje s »hai« nikakor ne pomeni, da nas razumejo.
Zato je nujno, da pred prezentacijo razdelimo vsaj nekaj kopij predstavitve ter da po koncu napravimo povzetek predstavitve, v katerem še enkrat povzamemo ključne točke razlage. Zmeraj mora ostati dovolj časa za vprašanja in odgovore.