Republika Južna Afrika

Poslovni obisk Republike Južne Afrike

Državni prazniki in dela prosti dnevi

v letu 2019
 
 
1. januar Novo leto
21. marec Dan človekovih pravic
19. april Velikonočni petek
22. april Družinski dan
27. april Dan svobode
1. maj Praznik dela
16. junij Dan mladosti
17. junij Državni praznik
9. avgust Dan žena
23. september Šolske počitnice
24. september Dan nasledstva
16. december Dan sprave
25. december Božič
26 december Dan naklonjenosti


Državni prazniki Republike Južne Afrike so določeni v aktu Public Holidays Act (Act No 36 of 1994).

Vir: www.gov.za/node/63

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 40 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012).

 

Diplomatska konzularna predstavništva, vize, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Čeprav je Republika Južna Afrika najbolj razvita država na afriškem kontinentu, je kljub vsemu dežela, kjer so prisotni vplivi dežel prvega in tretjega sveta.

Letalski prevoz
Za potovanje iz enega konca dežele na drugega je optimalno (časovno) najbolj priporočljivo potovanje z letalom. V primerjavi s cenami vozovnic v Evropi za podobne razdalje, so cene letalskih vozovnic v lokalni valuti dokaj ugodne. Notranje lete v Republiki Južni Afriki nudijo prevozniki South African Airways (SAA), Kulula.com, Mango, Fly Safair in British Airways.

Od desetih mednarodnih letališč so pod okriljem ACSE (Airport Company of South Africa) tri najpomembnejša in sicer:

  • O.R. Tambo International Airport (ORTIA) leži 24 kilometrov severovzhodno od centra mesta Johannesburg. Je največje potniško in transportno letališče na afriškem kontinentu.
  • Cape Town International Airport je drugo največje letališče v mreži ACSA in tretje največje letališče na afriškem kontinentu. Letališče je v provinci Western Cape, ki je ena od prvorazrednih svetovnih turističnih destinacij.
  • King Shaka International Airport je mednarodno letališče, ki je ime je dobilo po velikem Zulu kralju in vojščaku iz 19. stoletja.


Družba za upravljanje letališč Republike Južne Afrike je Airports Company South Africa.

Prevoz z vlakom
Modri vlak ali Blue Train je luksuzni vlak s storitvijo hotela kategorije pet zvezdic. Redno vozi na relaciji Johannesburg/Pretoria in Cape Town ali Johannesburg/Pretoria in Victoria Falls.

Hitra železniska povezava - Gautrain deluje na progi med Johannesburgom, mednarodnim letališčem Oliver Tambo International in Pretorijo. Izgradnja hitre železniške povezave med dvema najbolj gosto naseljenima mestoma v državi je bistveno pripomogla k zmanjšanju hude prometne zagate, ki je dobesedno dušila to področje. Gautrain vlak je posebni hitri vlak, ki lahko prepelje potnike iz letališča Oliver Tabo International do središča Johannesburga - Sandton v slabih dvanajstih minutah.

Avtobusni prevoz
Večina povprečnega temnopoltega prebivalstva uporablja prevoz s kombiji, ki predstavljajo najcenejšo in najhitrejšo obliko prevoza. Mesta in glavni primestni okoliši so med seboj povezani z modernimi avtobusnimi linijami. Na voljo je več omrežij hitrega javnega avtobusnega prevoza:


V mestih je mogoča tudi vožnja z odprtimi dvonadstropnimi avtobusi, ki so namenjeni predvsem turističnemu in zgodovinskemu ogledu mest in okolice. Za ugodno ceno se lahko vozite ves dan, pri tem pa izstopate in ponovno vstopate, kjer koli ima avtobus svoja postajališča. Le-ta so locirana v bližini najbolj turistično in zgodovinsko zanimivih  mestnih in primestnih točk.

Prometna ureditev
Ceste so dobro vzdrževane in dobro označene s prometnimi znaki in smerokazi. Potovanje z avtom je dober način za doseganje krajših relacij, kakor tudi za ogled dežele. Voznik mora imeti veljavno mednarodno dovoljenje. V veljavi je angleški sistem vožnje (po levi strani). Za voznike, ki so vajeni evropskega načina vožnje, izgleda angleški sistem vožnje v začetku skoraj neizvedljiv, vendar se vozniki hitro prilagodijo vožnji na nasprotni strani ceste. Manjši problemi nastopijo le na križiščih. Tam je najbolj enostavno slediti vozilu, ki je spredaj. V primeru, da ni nikogar v križišču pa morajo biti vozniki pozorni na smerokaze, ki dovolj jasno označujejo smer vožnje.

Večina semaforjev ima tudi vgrajene senzorje, ki v primeru, ko ni več gostega prometa, omogočajo, da se signalizacija spremeni v korist voznika v trenutku, ko se le-ta pripelje v križišče. To je primerno ponoči, saj vozniki po nepotrebnem ne čakajo pred rdečo lučjo.

Večina križišč je čez dan opremljena s signalizacijo, ki najprej omogoča voznikom zavijanje na levo (zelena puščica) preden se prižge zelena luč tudi za voznike, ki vozijo naravnost. Ponoči, ko gost promet usahne, vozniki, ki želijo zaviti na levo, nimajo več prednosti. Treba je opozoriti tujce, da morajo biti takrat še posebej previdni pri vožnji čez križišča, ker veliko domačinov vozi avtomatično, tako kot podnevi.

Omejitev hitrosti na avtocestah je 120 km/h, po drugih cestah 100 km/h in 60 km/h v naseljih. Ustavljanje štoparjem se odsvetuje. V parkiranem avtomobilu ne sme biti nobenih dokumentov oz. vrednih stvari. Če ni druge možnosti, naj bo vsa prtljaga obvezno v prtljažniku. Cene bencina so sorazmerno poceni v primerjavi z evropskimi.

Več informacij:

 

Električna napetost

220/230V (250V v Pretorii), 50Hz

 

Delovni čas

Uradi
Uradi so ponavadi odprti med 8. in 16. uro, od ponedeljka do petka. Posamezni javni uradi imajo določen urnik, za katerega je potrebno predhodno dobiti informacije.

Trgovine
Nakupovalni čas: ponedeljek - petek: 08:00 - 17:00; sobota: 08:00 - 13:00
Veliko trgovin v večjih mestih, še posebej v večjih nakupovalnih centrih, je odprtih tudi ob nedeljah.

Podjetja, industrija
Podjetja imajo raztegljiv delovni čas. Razlog je v jutranjem in popoldanskem povečanem prometu. Začetek delovnega urnika je med 8. in 9. uro, konec pa med 16. in 18. uro.
Industrijski obrati pričnejo z delom med 7. in 7.30. uro.

Banke
Banke so odprte: ponedeljek - petek.: 09:00 - 15:30; sobota: 09:00 - 11:00

Pošte
Poštni uradi so odprti: ponedeljek - petek: 08:30 - 16:00; sobota: 08:30 - 12:00

 

Poslovni običaji

Skoraj vsa Južna Afrika ponuja klimatske razmere, ki so še najbolj podobne našim mediteranskim razmeram v času poletja. Trajajo skoraj vse leto, razen julija in avgusta, ko nas vreme lahko preseneti (značilno za Western Cape).

Kodeks oblačenja v Republiki Južni Afriki je temu primeren. Je »casual«, razen v nekaterih restavracijah in klubih, ki zahtevajo bolj formalna oblačila. Na poslovnih sestankih, še posebej, če so bolj uradni, se priporoča kravata, poslovna obleka ni nujna. V navadi je izmenjava poslovnih kartic.

Sestanki se sklicujejo po nam poznanih običajih. Izogibajte se sklicem sestankov v času od srede decembra do srede januarja ter v času velikonočnih praznikov, saj je takrat večina ljudi na počitnicah. Prvi sestanek je načeloma namenjen vzpostavitvi odnosa med strankama. Večina sestankov se bo začela s kramljanjem, vendar pa bo beseda hitro prešla na poslovne zadeve. Na sestanke prihajajte dobro pripravljeni in če je le možno, pošljite dnevni red sestanka partnerjem pred vašim prihodom. Ne glede na to, da imajo vaši sogovorniki v rokah plan sestanka, ne smete pričakovati, da se bodo strogo držali načrta.

Predstavitve naj bodo kratke in jedrnate. Odločitve so sprejete na podlagi dejstev in ne na podlagi intuicije. Uporabljajte statistiko, grafe in tabele. Čeprav je večina poslov sklenjenih v angleškem jeziku, lahko naredite dober vtis na vašega sogovornika, če določene dokumente prevedete v afrikanščino, še posebno v predelih Pretorie in Bloemfontein.

Kajenje je prepovedano v javnih prostorih, na letalih, avtobusih in na vlaku. V restavracijah je omejeno na kadilski in nekadilski del.
Napitnine se dajejo natakarjem, hotelskim uslužbencem, na golfu, voznikom taksijev in na bencinskih črpalkah.

 

Jezik

Južnoafričani se radi poimenujejo kot narod mavrice (rainbow nation). Razlog je v velikem številu različnih narodnosti (več kot 20 različnih etničnih skupin), barvah kože in seveda tudi različnih vrstah jezikov, ki jih govorijo.

Uradno je priznanih enajst jezikov, v katerih komunicirajo na različnih nivojih. 22,7 % prebivalcev govori isiZulu, 16 % isiXhosa, 13,5 % Afrikaans, 9,6 % angleščina, 9,1 % Sepedi, 8% Setswana, 7,6 % Sesotho, 4,5 % Xitsonga, 2,5 % Siswati, 2,4 % Tshivenda in 2,1 % isiNdebele. Ljudje različnih nacionalnosti se med seboj sporazumevajo največ v angleščini in afrikaanščini.