Kosovo

Poslovni obisk Kosova

Državni prazniki in dela prosti dnevi

v letu 2019
 
 
1. - 2. januar Novo leto
7. januar pravoslavni Božič
17. februar Dan neodvisnosti Republike Kosovo
9. april Ustanovni dan Republike Kosovo
21. april Velika noč
22. april Velikonočni ponedeljek
1. maj Praznik dela
9. maj Dan Evrope
5. junij Eid al Fitr
12. avgust Eid al Addha
25. december katoliški Božič
 

Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 40 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012).

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Velja desno pravilo in vozniško dovoljenje Evropske unije. Večina cest, tako glavnih kot stranskih, je bilo prenovljenih, tako da nudijo dobre povezave med mesti. Najem vozila stane od 20 do 75 EUR, odvisno od vrste avtomobila. Najem vozil na prištinskem letališču nudi več podjetij. Za prevoze v mestu svetujejo taksi (približno 3 EUR za tri kilometrsko vožnjo).

Mednarodna zelena karta na Kosovu še vedno ni veljavna. Tujci morajo imeti dodatno zavarovanje z vožnjo po Kosovu, ki ga je mogoče plačati na mejnih prehodih, Najmanjši znesek zavarovanja za osebno vozilo znaša 15 EUR in velja 15 dni. Cestnine za uporabo avtocest se ne plačujejo.

Več o možnostih prevoza v državi:

 

Električna napetost

Električna napetost je 220 V in vtičnice so v skladu z nemškim standardom.

 

Delovni čas

Storitveni sektor in banke imajo običajen delovni čas med od 8.00 do 20.00. Trgovine in trgovski centri so odprti tudi do 22. ure. Državne institucije obratujejo od 8.00 do 17.00.

 

Poslovni običaji

Na Kosovu se poslovni procesi odvijajo zelo počasi zaradi počasne in okorne birokracije. Pri sklepanju poslov je tudi tukaj zelo pomemben dober osebni odnos, ki pa ga lahko vzpostavimo.

Večina mladih govori tekoče angleško, zato lahko poslovna komunikacija poteka v angleščini. Če naš poslovni partner ne zna angleškega jezika, je priporočljivo najeti prevajalca oziroma agenta, ki je že vzpostavil dobro razvito poslovno mrežo, da pomaga pri prvem stiku s podjetji kot tudi pri prevajanju oziroma sami komunikaciji. Sestanke je potrebno dogovoriti vnaprej ter jih dan ali dva pred prihodom ponovno potrditi. 

Bolj kot neosebno komunikacijo imajo radi osebne sestanke, ki so lahko tudi na manj običajnih mestih, kot so kavarne in restavracije. Poslovna oblačila so temna, konservativna. Poslovne vizitke se izmenjajo brez posebnega rituala..

 

Jezik

Uradna jezika sta albanski in srbski, govorijo pa tudi bosanski, turški in romunski jezik.