Poljska

Poslovni obisk Poljske

Državni prazniki in dela prosti dnevi

v letu 2019
 
 
1. januar Novo leto
6. januar Sveti trije kralji
21. april Velika noč
22. april Velikonočni ponedeljek
1. maj Praznik dela
3. maj Dan ustave
9. junij Binkoštna nedelja
20. junij Sv. rešnje telo
15. avgust Marijino vnebovzetje
1. november Vsi sveti
11. november Dan neodvisnosti
25. december Božič
26. december Božič (drugi dan)
 

Vir: www.noworkdays.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 32 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Letalo
Zaradi velikosti države predstavlja potovanje z letalom najhitrejši, najučinkovitejši ter najudobnejši način transporta med največjimi poljskimi mesti.

Glavni poljski letalski prevoznik je LOT, ki realizira tako notranje kot tudi mednarodne lete. S poljskih letališč letijo tudi največje letalske linije kot so npr. Lufthansa, British Airways in Air Emirates. Prisoten je tudi slovenski letalski prevoznik Adria Airways.

Mednarodna letališča:


Na Poljskem deluje tudi nekaj nizkocenovnih letalskih prevoznikov, kot npr. EasyJet, Germanwings, Norwegian, Ryanair, Wizz Air. Velika večina nizkocenovnih letov iz in v Varšavo se ne opravlja preko glavnega varšavskega letališča Okęcie, ampak z letališča Modlin, ki je oddaljeno cca 40 km.

Za prevoz na in z letališč so na voljo taksi službe ter javni prevoz. Pred odločitvijo za izbor prevoznega sredstva se velja pozanimati glede cen, saj je mogoče še vedno naleteti na nepoštene in cenovno neugodne prevoznike. Običajno so na letališčih informacijske točke, kjer je mogoče preveriti, katere taksi službe so zaupanja vredne. Priporoča se tudi telefonsko naročanje taksi prevoza. Poleg taksi prevoza je v vseh poljskih mestih, ki imajo letališča, dobro razvit javni prevoz (avtobusi, vlaki). Informacije o možnostih prevoza je mogoče preveriti na spletnih straneh letališč.

Več informacij o letalskih prevozih: http://www.lot.com/pl/pl/

Vlak
Na Poljskem je dobro razvejan železniški sistem, s postajami v vseh večjih mestih. Železniške vozovnice so razmeroma poceni. Da bi si potnik zagotovil sedež na vlaku, se ob nakupu vozovnice priporoča še nakup rezervacije sedeža. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo potrebno stati do končne postaje (kar je zaradi velikih razdalj lahko tudi več ur).

Informacije o voznem redu so na voljo na železniških postajah, na informacijskih točkah in na spletnih straneh. Najbolj obsežne informacije o voznih redih in cenah prevozov so dostopne na spletni strani: rozklad-pkp.pl/.

Vozovnice za vlak je mogoče kupiti na potniških blagajnah na železniških postajah, za določene relacije pa je vozovnice mogoče kupiti tudi preko spleta. V primeru nakupa preko spleta je potrebno ob kontroli vozovnic pokazati tudi osebni dokument.

Avto
Omejitve hitrosti so na Poljskem naslednje:

  • v naseljih 50 km na uro med 5.00 - 23.00 ali 60 km na uro med 23.00 - 5.00
  • izven naselja 90 km na uro
  • hitre ceste (dvopasovnice) 110 km na uro
  • hitre ceste (enopasovne) 100 km na uro
  • avtoceste 130 km na uro.

 
Vozniki ter sopotniki na sprednjih in zadnjih sedežih morajo biti pripasani. Otroci do 12. leta morajo sedeti v posebnih atestiranih stolčkih. Pogovori po mobilnem telefonu so med vožnjo dovoljeni le ob uporabi opreme za prostoročno telefoniranje oz. drugih relevantnih tehničnih sredstev.

Dovoljena količina alkohola v krvi je 0,2 promila. Prekoračitev te količine se obravnava kot kaznivo dejanje, za katerega je med drugim predvidena tudi zaporna kazen.

Med obvezno opremo, ki mora biti v avtomobilu so gasilni aparat, varnostni trikotnik, torba s prvo pomočjo (veljavni rok uporabe) in varnostni brezrokavnik.

Mnoge mednarodne rent a car agencije imajo svoje poslovalnice na Poljskem. Priporočeno je mednarodno vozniško dovoljenje, zadostuje pa tudi le slovensko. Ob izposoji avtomobila je potrebno podpisati pogodbo in plačati kavcijo. Ob vračilu avtomobila je potrebno zahtevati sestavo primopredajnega zapisnika, iz katerega je razvidno, da je bil avtomobil vrnjen brez poškodb ali okvar.

Informacije o cenah goriva in ostale informacije dobite tudi na spletnem naslovu AMZS.

Informacije o plačljivih odsekih avtocest, višini cestnin in ostale relevantne informacije velja preveriti na spletnih straneh upraviteljev (koncesionarjev) posameznih odsekov avtocest. Povezave na spletne strani koncesionarjev:


Avtobus
Avtobusi so na Poljskem razmeroma poceni in učinkoviti, še posebej za krajša potovanja. Izven mest lahko vozniki avtobusov naredijo tudi izredne postanke. Avtobusni prevoz in prevoz z mikrobusi je še posebej pomemben za dostop do manjših mest in vasi, do katerih ne vozijo vlaki. Storitve tovrstnih prevozov nudijo različna, tudi zasebna, prevozna podjetja. Zaradi navedenega ni enotne točke, preko katere bi bilo mogoče preverjati vozne rede in cenike vozovnic. Zasebni prevozniki samostojno določajo vozne rede.

Vozovnice je mogoče kupiti bodisi na potniških blagajnah na avtobusnih postajah bodisi pri vozniku, neposredno pred odhodom avtobusa. Večji prevozniki omogočajo nakup vozovnic in rezervacijo mest tudi preko spletnih strani.

Pri načrtovanju potovanja po Poljski s kombinacijo različnih prevoznih sredstev si velja pomagati z informacijami, ki so dostopne na spletnem portalu e-podróżnik.pl (e-popotnik). Portal vključuje aktualne vozne rede skoraj vseh večjih prevoznikov na Poljskem.

Javni prevoz
V velikih mestih dobro deluje mreža javne mestne komunikacije, ki jo tvorijo avtobusi in tramvaji, v Varšavi pa tudi metro (op. od marca 2015 deluje tudi druga linija). Javni prevoz je dobro organiziran in zelo učinkovit.

Za prevoz z javnimi prevoznimi sredstvi je mogoče kupiti različne vrste vozovnic – enkratne ali za več voženj (tedenske, mesečne, kvartalne).
Informacije o cenah vozovnic v posameznih večjih mestih na Poljskem, informacije o cenah, olajšavah in voznih redih so na voljo na naslednjih povezavah:
Po Varšavi lahko potujete z avtobusom, tramvajem ali metrojem. Na postajah so zemljevidi, na večini tramvajev, avtobusov in vlakov je narisana shema postaj, po ozvočenju pa redno obveščajo o trenutni in naslednji postaji. Turistični avtobus št. 100 vas pripelje do najbolj zanimivih turističnih točk. Cene vozovnic se razlikujejo glede na območje (1 ali 2). Najcenejša, ki je veljavna 20 minut, stane  stane 0,77 EUR.

V primeru, da boste v Varšavi ostali več dni, je cenovno najbolj ugodna večdnevna vozovnica, ki velja za celoten sistem javnega prevoza. Več na www.ztm.waw.pl.

V večini mest je dobro razvita tudi taksi storitev. Taksije se naroča telefonsko. V mestih je tudi več ustrezno označenih postajališč za taksije različnih korporacij. Pred pričetkom vožnje se priporoča preveritev cene prevoza. Povprečna cena za kilometer vožnje je cca 2,50 PLN (0,57 EUR), k temu pa je potrebno prišteti še začetno tarifo (štartnino), ki običajno znaša cca 8 PLN (1,82 EUR).

V večjih mestih je na voljo tudi izposoja koles. Več o tem na:  

Električna napetost

  • 230 voltov (za gospodinjstva)
  • 380 voltov (za industrijo)

 

Delovni čas

Uradi
Uradi so običajno odprti med 8. in 16. uro, od ponedeljka do petka.

Trgovine
Manjše špecerijske trgovine in pekarne se odprejo že ob 6. uri zjutraj in so odprte do 19. ure, nekatere tudi dlje. Posamezne tovrstne trgovine so odprte tudi ob nedeljah, velik del pa jih je zaprtih. V strnjenih (blokovskih) naseljih so najbolj priljubljene in razširjene manjše mrežne trgovine z živili in osnovnimi življenjskimi potrebščinami, ki so odprte vse dni do poznih večernih ur. Supermarketi in hipermarketi so odprti vse dni v tednu, odprejo med 8. in 9. uro in so odprti do 21. oziroma do 22. ure. Tudi velika nakupovalna središča so odprta praktično vse dni v tednu do 21. oz. 22. ure. Trgovine, ki so odprte 24 ur, se večinoma nahajajo na bencinskih servisih.

Vedno bolj je popularno naročanje živil in osnovnih življenjskih potrebščin preko interneta. To storitev ima velik del trgovskih verig, ki so prisotne na poljskem trgu. Poleg prehrambnih proizvodov je preko spleta mogoče kupovati širok nabor različnih izdelkov. Dostave se opravijo bodisi na dom, bodisi preko pošte ali preko posebnih točk za prevzem pošiljk.

V trgovinah se plačuje z gotovino, pa tudi različnimi plačilnimi ter kreditnimi karticami.

Podjetja, industrija
V podjetjih lahko začnejo delati že ob 6. uri in končajo okoli 16. ure. V storitveni panogi je delovnik prilagojen strankam ter odvisen od velikosti mesta.

Banke
Komercialne banke so odprte med 9. in 18. uro, od ponedeljka do petka. Banke imajo tudi razvejano mrežo izpostav v nakupovalnih središčih. Zelo je razširjeno tudi elektronsko bančništvo, ki se ga poslužuje vedno večje število posameznikov, pa tudi podjetij.

Slovensko veleposlaništvo
Uradne ure so od ponedeljka do petka od 8.30 do 16.30 ure. Uradne ure za stranke so od ponedeljka do petka od 9. do 12. ure. Izven omenjenih ur je veleposlaništvo za nujne primere ves čas dosegljivo na dežurnem telefonu: + 48 601 35 06 41 ali + 48 601 20 95 84. Informacija, katera od omenjenih številk je aktualno dežurna, je posneta na avtomatskem odzivniku veleposlaništva.

 

Poslovni običaji

Potniki na Poljsko se morajo obleči primerno letnemu času, drugače pa ni kakšnih posebnih pravil oblačenja. Pozimi je na Poljskem zelo mrzlo, zato so topla oblačila še posebej nujna. Ker ves čas piha, se priporočajo tudi pokrivala. Poslovni običaji so podobni kot v ostalih evropskih državah (rokovanje, poslovna obleka, vizitke).

 

Jezik

Uradni jezik na Poljskem je poljščina, ki se je tujci lahko naučijo v eni od številnih jezikovnih šol. V poslovni komunikaciji se najpogosteje uporablja angleški jezik.

Jezikovne šole: