Slovaška

Poslovni obisk Slovaške

Državni prazniki in dela prosti dnevi

v letu 2019
 
 
1. januar Dan nastanka Slovaške republike
6. januar Sveti trije kralji
19. april Veliki petek
21. april Velika noč
22. april Velikonočni ponedeljek
1. maj Praznik dela
8. maj Dan zmage nad fašizmom
5. julij Praznik svetega Cirila in Metoda
29. avgust Dan Slovaške narodne vstaje
1. september Dan ustave
15. september Marija sedmih žalosti
1. november Praznik vseh svetih
17. november Dan boja za svobodo in demokracijo
24. december Božični večer
25. december Prvi božični praznik
26. december Drugi božični praznik


Vir: www.noworkdays.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 32 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Slovaški javni transportni sistem je relativno dobro organiziran, vendar ima delno še zastarel vozni park.

Avtobusni prevoz
Avtobusno omrežje je gosto prepleteno po celi Slovaški. Vozni park se posodablja, predvsem na regionalnih in meddržavnih povezavah potniki lahko uživajo v komfortni vožnji (predvajanje filmov, poslušanje glasbe, internetna povezava, pri nekaterih ponudnikih zastonj voda ali topel napitek ter dnevni tisk). Nekateri avtobusi v primestnem prometu so zastareli in nudijo malo udobja. Vozovnice v notranjih linijah se kupijo pri voznikih avtobusov, prav tako to velja tudi za nekatere regionalne in meddržavne povezave. Na glavni Bratislavski avtobusni postaji je mogoč predhoden nakup z rezervacijo vozovnice, nakup regionalnih in meddržavnih vozovnic je mogoč tudi preko spleta s plačilnimi karticami.

Avtobusni promet v bratislavski regiji pretežno zagotavlja podjetje Slovak Lines, večji regionalni ponudniki pa so še: RegioJet, Turancar in Arriva.

Bratislava ima izredno dobro avtobusno povezavo z Dunajem (tudi letališčem), Prago in Budimpešto.

Železniški prevoz
Slovaška ima gosto železniško omrežje (skupaj: 3.627 km), ki se uporablja za prevoz potnikov in tovora. Glavni cilj dolgoročnega razvoja železniškega omrežja je povečati hitrost vlakov do 160 km/h.

Železniški prevoz je relativno zanesljiv, občasno lahko pride do manjših zamud. Odhodi vlakov so pogosti, proge so prepletene po vsej Slovaški. Tarife za medkrajevni promet se gibljejo linearno glede na prevoženo razdaljo in so razdeljene na linearne kilometrske cone. Cene za sodobne Intercity in Eurocity vlake so višje. Povezave so hitre, npr. vlak med Bratislavo in Košicami (445 kilometrov) vozi le pet ur. Inter City povezuje Bratislavo, Bansko Bystrico in Prago. Plačilo notranjih vozovnic je možno z gotovino (EUR) ali s plačilnimi karticami (Visa, Master Card).

Glavna ponudnika železniškega potniškega prometa sta državni prevoznik ŽSSK, a.s. in zasebni prevoznik RegioJet, a.s.. Slednji od februarja 2017 na liniji Bratislava–Košice–Bratislava ne ponuja več prevozov, ker je državni prevoznik na tej liniji ponovno uvedel InterCity povezavo (v nekaterih primerih za subvencionirano ceno).

Bratislava ima dobro mednarodno vlakovno povezavo predvsem z Dunajem, Prago in Budimpešto.

Vozni red

Opozorilo: Kljub temu, da Slovaška v zadnjih letih posodablja železniški vozni park, so nekateri lokalni vlaki lahko zastareli in zanemarjeni.

Javni mestni prevoz
Javni transport v Bratislavi (DPB) sestavljajo:
  • avtobusi,
  • trolejbusi in
  • tramvaji.


Vozovnice so na razpolago v trafikah, poslovalnicah prometnega podjetja DPB, hotelih in posebnih avtomatih, ki se nahajajo v bližini večine postajališč. Nakup na avtomatih je večinoma mogoč le s kovanci! V primeru, da uporabljate storitve slovaškega mobilnega operaterja, lahko vozovnico kupite tudi preko SMS sporočila (v tem primeru veljajo druge tarife – npr. 40 min. vozovnica stane 1 €). Ob nakupu turistične kartice Bratislava City Card je prevoz z mestnim prometom vključen v ceno kartice.

Cene vozovnic so nizke (npr. osnovna 30-minutna vozovnica, veljavna v dveh conah, stane 0,90 €). Potnik lahko vstopi skozi katera koli vrata in mora vozovnico pri vstopu na avtobus, trolejbus ali tramvaj označiti. Vozovnice so omejene časovno, ne količinsko; osnovna vozovnica je veljavna 15, 30 ali 60 minut, v Bratislavi je mogoče kupiti tudi vozovnice z veljavnostjo 24 ur, 3 dni ali 1 teden. Večjo prtljago in prevoz domačih živali je potrebno doplačati, za kar se uporabi 15-minutna vozovnica s popustom (0,35 €).

Če namerava tuji rezident dlje časa bivati v Bratislavi, je v poslovalnicah DPB (Glavna železniška postaja, Avtobusna postaja Mlynské nivy, Hodžovo námestie …) mogoč nakup t. i. "električenke", neprenosljive mesečne vozovnice, veljavne do enega leta (fotografija je nujna).

V Bratislavi javni transport vozi dnevno približno od 5h do 23h zvečer. Po tej uri pa do jutra vozijo nočni avtobusi z glavne železniške postaje (Hlavná stanica) in na postajah ustavljajo le na zahtevo potnikov.

Vozovnice za mestni potniški promet so v slovaških mestih urejene avtonomno in na različne načine. Nekatera mesta, ki imajo urejen javni prevoz, ne uporabljajo sistema predhodnega nakupa vozovnic, le-te se tako kupijo le pri voznikih avtobusov.

Povezave na spletne strani mestnih prevoznih podjetij v nekaterih drugih mestih:


Opozorilo: Kontrolorji, ki so oblečeni v civilnih oblačilih, dnevno v avtobusih preverjajo vozovnice. Kazen za vožnjo brez veljavne vozovnice v Bratislavi znaša 70 €. Ob takojšnjem plačilu oz. plačilu v petih dneh od izdane globe pa je kazen znižana na 50 €.

Vodni prevoz
Trenutno so na voljo tri javna pristanišča za tovorne ladje na Slovaškem: Bratislava, Komárno in Štúrovo. Pristanišča v Bratislavi in Komárnem, ki se nahajata na reki Donavi, zagotavljajo pomembno povezavo z železniškim in cestnim omrežjem. Med Bratislavo in Dunajem tečejo po Donavi redne transportne linije potnikov in blaga. Več informacij: Slovenská plavba a prístavy a.s. in Twin City Liner.

Taksi
Obratuje množica taksi podjetij. Pooblaščena podjetja imajo na vratih znak "taxi" in ime podjetja, včasih tudi cenik. Cena je odvisna od razdalje, v mestih so cene nižje kot pri medmestnih prevozih. Nekatere taksi službe ponujajo enotno tarifo po celem mestu (v Bratislavi npr. 5 €). Na Slovaškem sta v nekaterih mestih v uporabi tudi aplikaciji HOPIN in Taxify.

Opozorilo: Taksiji so lahko dostopni, večina voznikov pa ne zna angleško. Nekatere taksi službe imajo dispečerje in nekaj voznikov, ki razumejo angleško in nemško. Nesporazumi pri prevozu s taksiji lahko nastanejo zaradi slovaškega nereguliranega sistema tarif. Cena taksija je tako odvisna od posameznega ponudnika, predvsem pa so taksiji, ki jih vzamete na nekaterih lokacijah pretirano dragi. Večina taksi služb uporablja tudi razliko med tarifama, glede na to, ali ste taksi poklicali ali pa je že stal na ulici. Priporočljivo je pred vstopom v taksi preveriti in določiti ceno. Še bolje je taksi poklicati in ne vstopiti v tistega, ki že stoji na ulici. Storitve predhodno poklicanih taksijev so namreč zanesljivejše in cenejše.

Taksi se lahko predhodno najame tudi preko internetnih strani.

Avtomobilski prevoz, najem vozil
Potovanje po Slovaški z avtomobilom je udobno, včasih pa zaradi popravil in novogradenj ter posledično zapor cest počasno. V Bratislavi v času prometnih konic na glavnih vpadnicah in obvoznicah pogosto prihaja do precejšnjih zastojev. Na Slovaškem je za določene kategorije cest obvezno plačilo cestnine. Izjema so obvoznice znotraj večjih mest (brezplačni odseki so posebej označeni s tablo "bez uhrady").

Slovaška je za tovorna vozila in avtobuse nad 3,5 ton l. 2010 uvedla satelitski sistem cestninjenja. Vsako tovorno vozilo in avtobus mora imeti v ta namen nameščeno posebno napravo (satelitsko enoto) in na njej naloženo ustrezno dobroimetje. Višina plačila je odvisna od prevoženih kilometrov, teže vozila in kategorije ceste. Satelitske enote je možno kupiti oz najeti na prodajnih mestih na mejnih prehodih. Priporočamo, da se ob vsakem vstopu v državo preveri pravilno delovanje naprave, kajti kazni so visoke.

S 1. 1. 2016 je Slovaška ukinila sistem fizičnih vinjet za osebna vozila do 3,5 ton in ga nadgradila z elektronskim. Namesto klasične vinjete se na prodajnih mestih (kioski pred in na mejah, nekatere bencinske črpalke…) v poseben terminal vnesejo podatki o vozilu in registrski tablici (sistem s pomočjo posebnih kamer avtomatsko beleži/preverja veljavnost). Vinjeto (10-dnevno, mesečno, letno) je možno kupiti tudi prek spleta na povezavi: www.eznamka.sk/selfcare/home/ ali pa s pomočjo aplikacije. Ob izdaji potrdila o nakupu vinjete preverite pravilnost  podatkov za vaše vozilo. Napaka se lahko popravi v času 15 minut od vnosa v sistem.

Več na:


Opozorilo: ob najemu vozila mora najemnik preveriti, ali ima najeto vozilo veljavno vinjeto.

Najem avtomobila ponuja množica domačih in znanih mednarodnih podjetij. Med njimi so znana podjetja Advantage Car Rental, Auto Danubius, Auto V.K.M., Sixt, Eurocar servis, Hertz Bratislava in Košice.

Informacije o tekočem cestnem prometu: Stella Centrum

Napotki za voznike motornih vozil na Slovaškem
Omejitve hitrosti:

  • najvišja dovoljena hitrost na štiripasovni avtocesti in hitri cesti: 130 km/h
  • odsek Bratislava-Trnava v času 7.00–19.00: 110 km/h
  • državne ceste izven naselja: 90 km/h
  • naseljena območja: 50 km/h.


Kazni za prehitro vožnjo (zgolj orientacijsko):

  • do 10 km/h 10-30 €, 11-25 km/h 100 - 150 €, 26 - 40 km/h 300 - 330 €


Obvezna uporaba varnostnega pasu
Alkohol v krvi: 0.0 mg/l.

 

Električna napetost

  • 230 voltov, 50Hz za gospodinjstva,
  • 360 voltov, 50Hz industrijo.


Vtičnice na Slovaškem za industrijo so tipa E (podobno kot v Belgiji, na Češkem, Franciji, na Poljskem, Latviji, Litvi), s tremi vtiči.
Večina sodobnih hotelov ima vgrajene vtičnice z dvema vtičema, kot so v uporabi v Sloveniji.

 

Delovni čas

Delovni teden zaposlenih je podoben kot v drugih državah EU. Začne se s ponedeljkom, konča s petkom, po opravljenih 40 delovnih urah, največ pa 48 delovnih urah, skladno z veljavno zakonodajo. Delovnik navadno traja od 8.00 ure zjutraj do 16.00 ure popoldne, pol ure za malico se ne šteje v delovni čas. Sobota in nedelja sta za večino delavcev prosti.

Večina trgovin je odprtih od ponedeljka do petka, odpirajo se med 6.30 in 7.00 uro zjutraj ter zapirajo med 17.00 uro in 20.00 uro zvečer. Ob sobotah so manjše trgovine in nekatere poslovalnice odprte od 8.00 ure oz. 9.00 ure zjutraj do 13.00 ure popoldne, ob nedeljah pa so zaprte. Večje verige veleblagovnic in nakupovalna središča so odprta sedem dni v tednu, med 9.00 uro zjutraj in 21.00 uro zvečer. Vse trgovine so zaprte v času vseh državnih praznikov.

Banke so odprte ob delovnikih od 8.00 do 17.00 ure. Nekatere banke, ki imajo svoje poslovalnice v nakupovalnih središčih, so odprte tudi preko vikenda.

 

Poslovni običaji

Slovaški poslovneži vas najprej sprejmejo formalno in rezervirano. Bodite pripravljeni na navidezno hladen sprejem pri prvem srečanju. Ta pristop se spreminja in mlajše generacije so se bolj pripravljene odpovedati protokolu in so malo manj formalne. Pri predstavljanju se morate rokovati. Rokovanje mora biti čvrsto in samozavestno, pri ženskah počakajte, da vam ona ponudi svojo roko. Običajno se v poslovnih stikih uporabljajo akademski in strokovni nazivi, če pa oseba takega naziva ali častnega naziva nima, jih naslovite s "Pán" (gospod) ali "Pani" (gospa) in njegovim/njenim priimkom. Osebna imena se v poslovnih stikih redko uporabljajo, dokler se ne razvijejo osebni odnosi, a še to le izjemoma.

Vizitke se izmenjajo brez formalnosti. Lepa gesta je, da imate na eni strani svoje vizitke prevod v slovaški jezik. Na vizitki navedite svojo univerzitetno izobrazbo. Če je vaše podjetje starejše od 20 let, naj bo tudi to navedeno na vizitki.

Način komunikacije
Pri pravkar vzpostavljenih in bolj formalnih odnosih je močan poudarek na diplomaciji. A z razvojem poslovnih odnosov postanejo ljudje bolj sproščeni in spregovorijo bolj odkrito. Dobro je vedeti nekaj o slovaškem izročilu in zgodovini ter to znanje z občutkom vključiti v poslovne pogovore.

Namen sestanka je ponavadi posredovanje informacij in sprejetih odločitev, ne pa iskanje novih rešitev v slogu brainstorminga oziroma razpravljanja. Dnevni red je lahko določen vnaprej, vendar služi le kot smernica za razpravo. Potrebno je kar nekaj časa, da se stvari na sestanku razjasnijo, obrazložijo in argumentirajo, zato lahko sestanki trajajo precej dolgo in prekoračijo načrtovani čas.

 

Jezik

Uradni jezik je slovaški. Kot poslovni jezik je v uporabi angleščina, v Bratislavi pa se vse več uporablja tudi nemščina. Znanje tujih jezikov je na splošno slabše kot v Sloveniji. Angleško pretežno razumejo mlajši izobraženi prebivalci, starejši so boljši v nemščini ali ruščini, ki je bila učni jezik v času komunizma. Mnogo vrhunskih menedžerjev v slovaških podjetjih tekoče obvlada angleščino. Na jugu države zaradi močne prisotnosti madžarske manjšine ljudje ob slovaščini govorijo pretežno madžarsko. Na Slovaškem se brez večjih težav lahko sporazumete tudi v češčini.