Srbija

Poslovni obisk Srbije

Državni prazniki in dela prosti dnevi

v letu 2019
 
 
Prazniki, ki so dela prosti:  
1. in 2. januar Novo leto
7. januar Božič
15. in 16. februar Sretenje, Dan državnosti
26., 27., 28. in 29. april Velikonočni prazniki
1. in 2. maj Praznik dela
11. november Dan premirja v I. svetovni vojni

Prazniki, ki niso dela prosti:
 
27. januar Sveti Sava
22. april Dan spomina na žrtve holokavsta, genocida in druge žrtve fašizma v II. svetovni vojni
9. maj Dan zmage
28. junij Vidovdan, spomin na Kosovsko bitko
21. oktober Dan spomina na srbske žrtve v II. svetovni vojni


Vir: www.nbs.rs

 

Priporočena dnevnica

Polna dnevnica znaša 32 EUR, znižana pa 28,8 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Letalo
Beograjsko letališče Nikola Tesla je glavno in največje letališče v Srbiji in matično letališče za družbo Air Serbia.

Avto
Glavna cestna povezava je na relaciji Beograd - Subotica prek Novega Sada ter avtocesta iz Beograda proti Nišu. Cestišča so različno poškodovana. Na avtocestah je potrebno plačati cestnino. Če potujete po državi z avtom, pazite, da je vaše vozilo opremljeno z nalepko države, kjer je vozilo registrirano. S seboj je treba imeti mednarodno vozniško dovoljenje, prometno dovoljenje ter zavarovalno polico. Podrobneje na Avto moto zvezi Srbije (AMSS).

V primeru, da v Beogradu svojega avtomobila ne najdete na mestu, kjer ste ga parkirali, najprej preverite, ali vam vozila ni odpeljala »pajek« služba. Lahko pokličete njihov call-center na številko 011/3035-400.

Taksi
Pri vožnji s taksijem se plača startnina, ki znaša približno 170 din, in kilometrina, cena katere je odvisna od tarifne skupine, in znaša med 55 in 110 din/km. Več o taksi službah.

Avtobus
Vozovnice za več voženj so naprodaj v časopisnih kioskih. Običajno so cene vozovnic, kupljenih na avtobusu, dvakrat dražje od cen vozovnic, ki jih lahko predhodno kupite na drugih prodajnih mestih. Vsi podatki o voznih redih in cenah vozovnic so dosegljivi na spletnem naslovu JKP Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd".

Vlak
Vlaki notranjega prometa so velikokrat polno zasedeni in nezanesljivi. Hitri vlak povezuje Beograd s Subotico, Nišem, Novim Sadom, Kragujevcem, Prištino in Podgorico ter pristaniščem Bar.

Več informacij o železniškem prometu na Železnice Srbije ad.

Vodni promet
Relativno dobro razvita mreža notranjih plovnih poti ter zmogljivosti pristanišč in pomolov so dobra infrastrukturna osnova za nadaljnji razvoj v skladu s smernicami Evropske unije za transport in rečni transport.

Ladje morajo biti najavljene najkasneje tri dni pred vplutjem v vode na teritoriju Srbije. Najkasneje tri dni pred prihodom ladje v Srbijo je potrebno prek srbskih partnerjev oddati seznam potnikov in posadke pristojnim organom policije in carine. Potnikom in posadki ni treba plačati administrativnih taks. Posadka mora imeti urejene plovne knjižice ali potrdila o najemu.

Več informacij na spletnih straneh Luke Beograd, Jugoslovanskega rečnega brodarstva in pri Lučka kapetanija Beograd.

 

Električna napetost

V Srbiji imajo enako električno napetost kot v Sloveniji - 220 V.

 

Delovni čas

Pošte
ponedeljek - petek: od 8:00 do 19:00
sobota: 8:00 do 14:30

Banke
ponedeljek - petek: od 9:00 do 15:00, nekatere do 19:00 ali 20:00
Obstajajo tudi dežurne banke. Več informacij o tem na brezplačni telefonski številki: 0700 800 900.

Trgovine z živilskimi izdelki - večina
ponedeljek - sobota: od 7:00 do 22:00
nedelja: skrajšan delavnik

Trgovine z neživilskimi izdelki
ponedeljek - petek: od 8:30 do 21:00
sobota: od 8:00 do 15:00

Iz leta v leto je v Srbiji več zasebnih prodajaln, od katerih so nekatere prerasle v resne poslovne sisteme (primer Maxi diskont). V vseh mestih po Srbiji so trgovine, ki obratujejo 24 ur na dan in v katerih najdete večino prehrambenih izdelkov. Delovni čas drugih (neprehrambenih) prodajaln je med delavniki do 19. ure, ob sobotah pa do 15. ure. Ob praznikih delajo samo dežurne trgovine ter dežurne državne ustanove.

 

Poslovni običaji

Splošni kodeks poslovanja je podoben poslovnemu bontonu v ostalih evropskih državah. Rokovanje na začetku in koncu sestanka je v skladu s srbskimi pričakovanji. Pomembno je, da se rokujemo z vsemi prisotnimi na sestanku. V primeru, da je na sestanku udeležena ženska, se moramo najprej rokovati z njo, potem pa še z moškimi predstavniki. Pogostokrat se poslovni dogovori odvijajo ne le v poslovnih prostorih, ampak tudi v restavracijah v sproščenem ozračju.

Poslovno oblačenje v Srbiji je podobno kot v evropskih državah.

Pomembno je, da na sestanku najprej predstavite funkcijo (vašo in vaših kolegov), šele nato se predstavite s priimkom. Glede na kasnejše dolgoročno sodelovanje lahko vaše poslovne partnerje kličete tudi po imenu. Srbi so gostoljubni narod in se lahko zgodi, da vas povabijo k sebi domov. Običajno darilo, ki odraža vašo hvaležnost, je darilo majhne vrednosti: izbrano vino, bonboniera.

Potrebno je vedeti, da je prepovedano fotografirati vojaške in policijske objekte. V poletnih mesecih (julij in avgust) ter v času državnih praznikov se je potrebno izogibati delovnim obiskom v Srbiji.

Srbski poslovneži dobro govorijo angleški jezik, nekoliko manj pa nemškega. Vsekakor boste pustili dober vtis, če z njimi spregovorite nekaj besed v srbščini.

Vir: Worlwide-tax

 

Jezik

V Srbiji se uporabljata obe pisavi, latinica in cirilica. Za prevod cirilice v latinico lahko uporabite spletni konverter: www.preslovljavanje.com.