Švedska

Poslovni obisk Švedske

Državni prazniki in dela prosti dnevi

v letu 2019
 
 
1. januar Novo leto
6. januar Sveti trije kralji
19. april Veliki petek
21. april Velika noč
22. april Velikonočni ponedeljek
1. maj Praznik dela
30. maj Vnebohod
6. junij Dan državnosti
9. junij Binkoštna nedelja
22. junij Poletni solsticij
2. november Dan spomina na mrtve
25. december Božič
26. december Dan obdarovanja

Vir: www.noworkdays.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 44 EUR.

Vir: www.racunovodja.com in Uradni list RS, št. 51/2012

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Na Švedskem je razvejan tako letalski kot avtobusni in železniški promet. V kolikor niste v stiski s časom, se raje poslužujte slednjih dveh. Vlaki so zunaj mest osnova švedskega javnega transporta, avtobusi pa so v uporabi predvsem tam, kjer ni na voljo železnice. Spletni naslov švedskih železnic: www.sj.se.

Notranji letalski prevozi niso predragi. Več informacij dobite na spletni strani švedske službe za zračni promet.

Potovati z avtom po visoko kakovostnih švedskih cestah je enostavno, vendar bodite pozorni na jelene in lose. V kolikor potujete z lastnim vozilom, je mednarodno vozniško dovoljenje nepotrebno, v primeru najema vozila pa ga potrebujete.
Avto lahko najamete že na letališču, kjer imajo svoje poslovalnice vse večje mednarodne agencije.

Avtobus:
Med vsem večjimi mesti vozijo ekspresni avtobusi družbe Swebus Express.
Stockholm ima svoj avtobusni potniški promet in je v upravljanju Stockholm Transit Authority. Pod njihovo oskrbo je tudi podzemna železnica in nekatere lokalne železniške proge. V Gotheburgu se lokalni promet odvija predvsem s pomočjo tramvajskega sistema.

Podzemna železnica:
Stockholm je upravičeno ponosen na svojo podzemno železnico, imenovano T-banan. Pokriva 100 km prog in ima 100 postaj.

Avto:
Omejitve hitrosti na Švedskem so naslednje:

 • v naseljih 50 km na uro
 • izven naselij 70 km na uro
 • hitra cesta 90 km na uro
 • avtoceste 110 km na uro.

Mnoge mednarodne rent a car agencije imajo svoje poslovalnice na Švedskem. Priporočeno je mednarodno vozniško dovoljenje, zadostuje pa tudi le slovensko. Informacije o cenah bencinov in ostale informacije dobite na spletnem naslovu AMZS.

Trajekti:
Na Švedsko vozijo trajekti iz Danske, Finske, Norveške, Nemčije, Poljske, Estonije in Velike Britanije. Pristanišče so Gotheburg, Helsingborg, Malmö in Stockholm. Dodatno pristanišče za trajekte, ki vozijo v Nemčijo je Trelleborg.

 

Električna napetost

230 voltov, 50Hz.

 

Delovni čas

Uradi:
Uradi so odprti med 8.30 ali 9. uro in 17. uro, od ponedeljka do petka, nekateri tudi v sobotah med 10. in 13. uro. Med poletjem so nekateri uradi odprti samo do 15. ure.

Trgovine:
Trgovine so v glavnem odprte med 10. in 19. uro, v soboto do 16. in v nedeljo med 12. in 16. uro, Trgovine s prehrano so večinoma odprte med 8. in 21. uro, nekatere do 22., veriga Seven Eleven še dlje.

V Systembolaget, sklopu trgovin, ki prodajajo alkoholne pijače, lahko nakupujete med 10. in 18. uro, razen ob petkih, ko z nakupovanjem lahko začnete kakšno uro prej in končate kakšno uro kasneje. Systembolaget je odprt tudi v soboto od 10. do 14. ure.

Podjetja, industrija:
V podjetjih je v veljavi fleksibilen delovni čas. Z delom začnejo okoli 8.30 ure, imajo med 12. in 13. uro odmor za kosilo in končajo okoli 17. ure. Na dneve, katerim sledi prazničen dan, končajo delovnik ob 13. uri. Od junija do avgusta delajo krajši delovni čas, ki pa je odvisen od posameznega podjetja.

Banke:
Od ponedeljka do petka so odprte med 9.30 in 15. uro, nekatere so dodatno odprte ob četrtkih med 16. in 17.30 uro.
 
 

Poslovni običaji

Za Švedsko je egalitarizem ena izmed največji vrednot. Konsenz in kompromis so vgrajeni v poslovno in zasebno življenje. Pri poslovanju s Švedsko so zato zunanji znaki hierarhije med sodelavci ali status sodelavca, navzven manj jasno izraženi ali pa sploh niso izraženi.

Osnovna pravila komunikacije pri pozdravu in sestanku:

 • Pomemben je močan stisk roke ob pozdravu. Moški mora vedno počakati, da ženska sama najprej ponudi roko. Če nosite rokavice, je potrebno najprej sneti rokavice, šele nato se lahko rokujete.
 • Švedi radi najprej vzpostavijo medsebojne odnose na  neformalnem nivoju. Kljub temu pa sta zasebno in poslovno življenje strogo ločena. Neformalnost namreč ni izenačena z intimnostjo.
 • Pomemben je nagovor oseb po njihovem imenu.
 • Pri pogovoru je zelo pomemben osebni prostor, kar pomeni, da se je potrebno po rokovanju izogibati kakršnim koli telesnim stikom. Torej objemi ali potrepljanje po rami, ki je sprejemljivo v arabskem svetu, na Švedskem ni zaželeno.
 • Med pogovorom so roke v žepu znak slabega poslovnega odnosa in nespoštovanja do sogovornika.
 • Švedski način komunikacije je odprt in neposreden. Sogovornika ne prekinjamo. Radi imajo izmenjavo mnenj na osrednjo temo sestanka.

 

Poslovna oblačila:

 • Primerna so konservativna oblačila. Moški naj oblečejo temno obleko, s srajco in svileno kravato.
 • Za ženske so primerni kostimi s krilom ali hlačami.
 • V skladu z egalitarizmom s svojimi oblačili ne smemo izstopati.


Poslovni sestanki:

 • Sestanek je potrebno dogovoriti vsaj dva tedna vnaprej.
 • Izogibati se je potrebno počitniških mesecev kot so julij, avgust, druga polovica februarja in prva polovica marca. Med božičnimi počitnicami je večino Švedov nedosegljivih.
 • Točnost je pomembna ne samo v poslovnem svetu, temveč tudi pri neformalnem druženju. V primeru zamude je potrebno nemudoma sporočiti (telefonski klic). Netočnost lahko negativno vpliva na poslovno sodelovanje.
 • Švedi spoštujejo (potencialne) partnerje, ki imajo znanje in izkušnje. Pri tem so pozorni na vsak detajl. Zato morajo biti vse predstavitve skrbno pripravljene in logično organizirane.
 • Odločitev se nikoli ne sprejme na prvem sestanku. Prvi sestanek je namenjen spoznavanju in ocenjevanju vas in vašega podjetja ali vaše ponudbe. Za končno odločitev bo potrebno več zaporednih sestankov.
 • Med pogajanjem ne kažite čustev. Potrebno je ostati miren, zbran. Konsenz je edino merilo pri sprejemanju odločitev.
 • Nepotrebno je vlaganje energije v prepričevanje najvišjega vodstva, saj bo odločitev sprejeta na srednjem ali celo na nižjem nivoju vodij.
 

Jezik

Švedščina je germanski jezik in ga govorijo tudi v nekaterih predelih Finske. Švedi, Danci in Norvežani se z malo truda medsebojno razumejo. Večina Švedov govori angleško in med angleščino ter švedščino je moč najti kar nekaj podobnosti.

Švedska abeceda je sestavljena iz 29 znakov. Dodatni trije so Å, Ä, in Ö. Razvrščeni so povsem na koncu abecede. V kolikor v telefonskem imeniku iščete priimek Åkerblad, ga najdete skoraj povsem na koncu.