Brexit predstavlja tveganje zlasti za podjetja v proizvodnem sektorju

ponedeljek, 09. september 2019

Premier Mateusz Morawiecki je na 29. gospodarskem forumu v Krynici na jugu Poljske dejal, da bo Brexit predstavljal tveganje za podjetja, zlasti v proizvodnem sektorju.

Premier je poudaril, da je njegova vlada zagotovila zavarovanje za poslovanje podjetij pod vodstvom nekdanje britanske premierke Therese May in da se je nekajkrat pogovarjal tudi s sedanjim premierjem Borisom Johnsonom, s katerim je "potrdil prejšnje namere in aktivnosti."

Na temo Brexita oz. izstopa Velike Britanije iz EU brez dogovora, je Morawiecki dejal, da bo to pomenilo trgovinsko mejo na zunanjih mejah Velike Britanije in da bi morala nekje med Nizozemsko, Belgijo obstajati ustrezna infrastruktura in ustrezna zmogljivost za blago s Poljske. Dodal je še, da Poljska spodbuja svoje francoske, nizozemske in belgijske partnerje, ker takšna infrastruktura še ne obstaja.

Trenutno naj bi Velika Britanija zapustila Evropsko unijo 31. oktobra. Britanska zbornica je v sredo sprejela zakon, katerega cilj je preprečiti, da bi Velika Britanija zapustila EU brez dogovora.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com