Člani SLO CRO Poslovnega kluba na Liderjevi lestvici dvesto top tujih menedžerjev

petek, 07. junij 2019

Lider, eden izmed najbolj branih poslovnih časopisov na Hrvaškem je seznam najvplivnejših tujih menedžerjev nazadnje objavil pred petimi leti in samo trije med njimi so ostali v prvi deseterici. Sicer so med prvih deset večinoma bankirji, naftniki in telekomunikacijska podjetja. Zanimivo je, da naštetih dvesto menedžerjev upravlja z kar 44 odstotkov skupnega prihodka od skupaj tisoč največjih podjetij, ki poslujejo na Hrvaškem. Skoraj toliko jih je v tudi v tujem lastništvu. Na lestvici je kar nekaj članov SLO CRO Poslovnega kluba.

Med deset najvplivnejših sta se uvrstila dva slovenska menedžerja in sicer Jurij Tršan, ki je na čelu Orbico Grupe od začetka  leta 2019. Branko Roglić, ki je predsednik Orbico Grupe in podpredsednik SLO CRO Poslovnega kluba, Jurija Tršana izjemno ceni, saj je v Orbicu opravljal številne funkcije, bil podpredsednik za razvoj ter vodil Orbico v različnih državah – spomnimo, da Orbico posluje v dvajsetih. Tršana je Lider uvrstil na tretje mesto.

Na petem mestu je menedžer Petrola Boris Antolovič, ki se je na lestvici prvih deset znašel že pred petimi leti, vmes je Petrol odprl dvanajst novih Petrolovih bencinskih postaj, skupaj jih je na Hrvaškem 107. Naj dodamo, da je Boris Antolovič v preteklem letu prejel tudi priznanje Manager leta hrvaškega združenja managerjev in podjetnikov HUM-Croma, v konkurenci tujih podjetjih na Hrvaškem.

Na šestnajstem mestu je Robert Golob, ki je leta 2006 prevzel vodenje družbe Gen-I in jo v desetih letih popeljal iz lokalnega v globalnega trgovca z električno energijo. Prihodki družbe so v tem obdobju narasli s 100 mio EUR na visokih 2,4 milijarde EUR. Na 102. mestu Liderjeve lestvice sta prav tako člana uprave GEN-I Zagreb, Igor Koprivnikar in na 103. Dejan Paravan.

Na 53. mestu Liderjeve lestvice Top 200 tujih menedžerjev na Hrvaškem je Saša Trbojević iz Calcita Lika, ki v Gospiću obratuje od leta 2012 in je v lastništvu kamniškega Calcita. Podjetje Calcit je specialist za proizvodnjo najkakovostnejših kalcijevo-karbonatnih pigmentov, polnil in granulatov. Na evropskem trgu je drugi največji dobavitelj slurryjev za papirno industrijo.

Na 106. in 107. mestu sta člana uprave Vetropack Straža d. d., ki proizvaja, prodaja in distribuira stekleno embalažo na tržiščih regije in jugovzhodne Evrope. Tovarna se nahaja na Humu na Sutli. Izvozijo kar 73 % vse proizvodnje izdelkov, v letu 2018 pa so prodali za 857 mil. kun proizvodov.

Na lestvici top 200 tujih menedžerjev so tudi trije menedžerji Aquafila. Edi Kraus, Angelo Cordella in predsednik SLO CRO Poslovnega kluba dr. Saša Muminović. Že 50 let je Aquafil eden vodilnih akterjev v svetu, v proizvodnji poliamida 6: mejnik v smislu kakovosti in inovativnosti izdelkov. Podjetje Aquafil krepi svoj položaj v ZDA, kjer je za 40,5 mio. USD pridobil 100 odstotni delež O'Mara Incorporated, s sedežem v Rutherford Collegeu v Severni Karolini.

Vsem iskrene čestitke in uspešno delo še naprej!

Pripravila:
Vesna Vukšinič Zmaić
SLO CRO Poslovni klub
E: poslovniklub@slo-cro-klub.hr