Direktiva iranskega ministrstva za industrijo, rudarstvo in trgovino, ki trgovcem prepoveduje registracijo uvoznih naročil na podlagi ameriškega dolarja

29. marec 2018

Iransko ministrstvo za industrijo, rudarstvo in trgovino je na predlog Centralne banke Irana (CBI) 1. marca 2018 sprejelo direktivo, ki trgovcem prepoveduje registracijo uvoznih naročil na podlagi ameriškega dolarja. V kontekstu prizadevanj Irana za omejitev/odpravo USD v njegovih mednarodnih trgovinskih poslih, kar predstavlja odziv Irana na primarne sankcije ZDA, ki prepovedujejo dolarske transakcije bank za iranske fizične in pravne osebe, ki potekajo prek ZDA ali drugače vključujejo pravne in fizične osebe iz ZDA, je bila prepoved pričakovana.

Ocenjuje se, da bo direktiva prispevala tudi k omejitvi nihanj na iranskem deviznem trgu. Ker iranske banke niso mogle procesirati dolarskih transakcij, so to nalogo prevzele  menjalnice. Toda dominantna vloga menjalnic je bila v nasprotju z načrti CBI, da bi banke prevzele devizno trgovanje in s tem končale leta zamegljenih trgovinskih praks, ki so prevladovale v času mednarodnih sankcij. Decembra 2016 je CBI v prizadevanjih za poenotenje deviznih tečajev pooblastila banke za devizno trgovanje po prostem tržnem tečaju. Ker delež USD pri trgovanju ni visok (op. v fiskalnem letu 2016-2017 je delež uvoza iz ZDA znašal le 1%), naj ukrep ne bi povzročil motenj v poslovanju. Uvozniki in njihovi dobavitelji lahko namesto USD izberejo alternativne valute za plačilo uvoženega blaga.

Ukrep se interpretira tudi kot korak k približevanju Irana k evropski valuti evro. Končni cilj CBI je, da se vrednotenje uvoza v ameriških dolarjih omeji in zmanjša povpraševanje po USD na deviznem trgu ter izvaja večino deviznih transakcij v evrih.

Iran je sklenil več bilateralnih sporazumov o uporabi nacionalnih valut v trgovinskih odnosih. Tako sta oktobra 2017 centralni banki Turčije in Irana sklenili dogovor o kreditni liniji v višini 5 milijard lir/ekvivalentnega zneska v rialih (1,4 milijarde USD), ki jih lahko trgovci obeh držav uporabljajo kot akreditive z enoletnim rokom odplačevanja. Ob nedavnem obisku predsednika Rouhanija v Indiji je bilo napovedano, da bodo indijske investicije v Iran realizirane v nacionalni valuti. Transakcije Irana z Irakom, Pakistanom, Južno Korejo, Kitajsko in Rusijo potekajo tudi v valutah, ki niso ameriški dolarji.


Pripravila:
Dubravka Šekoranja
pooblaščena ministrica, ekonomska svetovalka
Veleposlaništvo Republike Slovenije, Teheran
E: dubravka.sekoranja@gov.si