Dnevi Slovenije v Slavoniji – Zelena energija

16. maj 2019

V ponedeljek, 13. maja 2019, se je  v Osijeku zaključil večdnevni dogodek z naslovom Dnevi Slovenije v Slavoniji, kjer se že četrto leto zapored, v začetku maja, odvijajo kulturne prireditve, predstavitev turistične ponudbe ter gospodarskih projektov in dobrih praks iz Slovenije v Slavoniji.

Dani Slovenije u Slavoniji 2019 so se pričeli z imenitno razstavo “I feel Slovenia, I feel culture” v Državnem arhivu Osijek. Fotografije slovenske kulturne dediščine so požele veliko pozornosti in zanimanja obiskovalcev!

Glavni organizator Dnevov Slovenije v Slavoniji je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Zagrebu, zadnji dan pa je v dogodku sodeloval tudi  SLO CRO Poslovni klub. Prvi dan dogodka se je na Fakulteti elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologij v Osijeku odvijala predstavitev projekta Zelena energija: izkušnje Slovenije in Hrvaške.

Navzoče so pozdravili: prof.dr.sc. Drago Žagar, dekan FERIT, dr. sc. Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije v Zagrebu, in mr. sc. Boris Piližota, mag. oec., namestnik župana Mesta Osijek.

Dr. sc. Saša Muminović, član uprave AquafilCRO d.o.o. in AquafilSLO d.o.o. ter predsednik SLO CRO Poslovnega kluba slovenskih in hrvaških gospodarstvenikov, je govoril o pomembnosti slovenskega in hrvaškega sodelovanja v industrijski revoluciji 4.0, robotiki, digitalizaciji in zeleni energiji. O uvajanju zelene energije v Mesto Kranj je govoril Matjaž Rakovec, župan mesta Kranj.

O izkušnjah in dobri praksi ter uvajanju in prilagajanju sistemov iz slovenskega na hrvaški trg je govoril tudi Aldo Ino Ilešič, lastnik in direktor podjetja Doxakey: Predstavitev robotike u Sloveniji – prezentacija projekta SINCRO.GRID

Partnerji v projektu (HOPS, HEP ODS, ELES, SODO) so združili različne tradicionalne in nove pristope v napredno mrežo, ki vključuje vlaganja v infrastrukturo, tehnologijo in procese.

Projekt sta predstavila Saša Jamšek, pomočnik direktorja Področja upravljanja s sredstvi in projekti ELES, Slovenija, in Mate Lasić, vodja projekta SINCRO.GRID, HOPS, Hrvaška.

Pripravila:
Vesna Vukšinič Zmaić
SLO CRO Poslovni klub
E: poslovniklub@slo-cro-klub.hr