Evropska komisija prek pobude Startup Europe podpira inovativna zagonska podjetja

ponedeljek, 04. november 2019

Evropska komisija v okviru pobude Startup Europe podpira zagonska podjetja ter majhna in srednja podjetja v Srednji in Vzhodni Evropi prek mehanizma My-GATEWAY. Mehanizem Startup Lighthouse pa je namenjen podpori obetavnim evropskim zagonskim podjetjem pri vstopu na trg. Pobuda Digital Innovation and Scale-Up Initiative (DISC) je namenjena okrepitvi financiranja visoko inovativnih in visoko tveganih zagonskih podjetij v Srednji, Vzhodni in Jugovzhodni Evropi. Nov sklad za umetno inteligenco in veriženje blokov bo leta 2020 s 100 milijoni evrov podprl visoko inovativna podjetja s področja umetne inteligence in veriženja blokov.

Na dogodku Slush v Helsinkih, ki se ga bo 21. in 22. novembra udeležilo 4000 zagonskih podjetij in 2000 investitorjev, bo Evropska komisija 21. novembra skupaj z Business Finland organizirala srečanje 100 zagonskih podjetij iz različnih koncev Evrope z lastniki tveganega kapitala in investitorji iz velikih finančnih institucij, med katerimi so Evropski investicijski sklad (EIF), Evropska investicijska banka (EIB), EBRD, Svetovna banka.

Delavnice o pospeševanju digitalnih inovacij in razvoja ekosistemov, ki bo 22. novembra, pa se bo predvidoma udeležilo 350 deležnikov in strokovnjakov za digitalne inovacije in ekosisteme zagonskih podjetij. V razpravah se bodo osredotočili tako na politike za zagonska podjetja kot na finančne vire zanje.

Koristne informacije:
Dodatne informacije:
mag. Maja Ferlinc
Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje
E: maja.ferlinc@sbra.be