Javni razpis za dela na izgradnji sistema napajanja z električno energijo na avtocesti Bar–Boljare

četrtek, 20. junij 2019

Objavljen je mednarodni razpis za stalno oskrbo z električno energijo na avtocesti Bar–Boljare na odseku Smokovac–Mateševo v vrednosti 38,2 mio EUR.

Po mnenju predsednika Odbora direktorjev črnogorskega državnega podjetja za upravljanje s cestami Monteput Aleksandra Žurića objavljen razpis za dolgoročno oskrbo avtoceste z električno energijo predstavlja zapleteno investiranje v črnogorski elektroenergetski sistem, ki bo ustvaril predpogoje za vse načrtovane razvojne projekte in izpolnil vse druge potrebe severa države v naslednjih desetletjih.

Oskrba avtoceste z električno energijo je pomembna tako za avtocesto kot tudi za manj razviti sever države. Po besedah Žurića je na prioritetnem odseku avtoceste v dolžini 42 km bilo dokončanih 80 odstotkov del. V samem projektu izgradnje avtoceste je vključenih 2.800 delavcev, od tega je 1900 kitajskih, preostali del delovne sile so domača delovna sila, nekateri zaposleni pa prihajajo iz regije. Po besedah sogovornika vse poteka skladno z načrtom in pričakuje se, da se bomo lahko jeseni naslednje leto peljali po prvem avtocestnem odseku, ki povezuje severni del Podgorice s Kolašinom.

Kitajska je s Srbijo že podpisala več pogodb in protokolov, ki vključujejo gradnjo avtocestnega odseka od Preljine do Požege, kakor tudi za odsek Požega–Boljare.

Povezava na mednarodni javni razpis

Pripravila:
mag. Petra Gradišek     
ministrica svetovalka
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Podgorici
E: Petra.Gradisek@gov.si