Letno poročilo Evropske zbornice: za poslovanje najboljša Danska

13. marec 2019

Glede na letošnje poročilo Evropske zbornice (EuCham) je Danska med vsemi ocenjenimi državami najboljša evropska država za poslovanje, na zadnjem, 46. mestu, pa ostaja Ukrajina. Srbija je v primerjavi z letom prej padla za eno mesto na lestvici in je sedemintrideseta.

Kot je zapisano v publikaciji EuCham "Najboljše evropske države za poslovanje v letu 2019", objavljene na uradni spletni strani zbornice s sedežem v Budimpešti, so na vodilnih mestih skandinavske države, saj Danski sledijo Norveška, Švedska in Finska, na petem mestu pa je Združeno kraljestvo.

Država, ki je v primerjavi s prejšnjim poročilom najbolj napredovala, je Turčija, katere splošna ocena je višja za 3.10 točke, zaradi česar se je povzpela za štiri mesta (na 34. mesto), medtem, ko je največji padec zabeležila Grčija (-1.47) ter tako zdrsnila s 34. na 36. mesto.

Srbija je v primerjavi z letom 2018 izgubila 0.82 točke ter zato nazadovala za eno mesto, prav tako je padla tudi Slovenija, ki je trenutno na 22. mestu lestvice.

Hrvaška je ohranila 28. mesto, je pa zato napredovala Severna Makedonija in sicer s 33. na 31. mesto.

Največji padec od držav v regiji se je zgodil Črni gori, ki je padla s 30. na 33. mesto, Bosna in Hercegovina pa je na lestvici predzadnja, kar je za eno mesto slabše kot leto prej.

Raziskava temelji na dveh svetovno priznanih metodah ocenjevanja in sicer Poročilu Svetovne banke Doing Business in Indeksu zaznave korupcije Transparency International.

Vir: Ekapija

Pripravila:
Mag. Danijela Fišakov
Predsednica
Slovenski poslovni klub v Beogradu
E: danijela.fisakov@spk.rs