Objavljena lestvica najboljših poljskih univerz

14. junij 2019

Univerza v Varšavi že četrto leto zapored vodi pri razvrstitvi visokošolskih centrov na Poljskem, sledi ji Jagiellonska univerza v Krakovu.
Tehniška univerza v Varšavi je bila imenovana za najboljšo tehnično univerzo, ki ji sledita Univerza za znanost in tehnologijo AGH v Krakovu in Univerza za znanost in tehnologijo v Wrocławu.

Medicinska univerza v Gdansku je bila imenovana za najboljšo medicinsko šolo. Poznanska ekonomska in poslovna univerza je imenovana za najboljšo poslovno univerzo, sledi ji Ekonomska šola SGH v Varšavi.

Pri razvrščanju se upoštevajo dejavniki, kot so stopnje zaposlenosti diplomantov in njihove plače, rezultati izpitov novo sprejetih študentov, mnenja profesorjev drugih univerz ter delež tujih študentov.

Razvrstitev je skozi leta relativno stabilna. Edina šola, ki se je bistveno premaknila na lestvici, je Gdanska tehnološka univerza, ki se je s 15. mesta v letu 2016 letos premaknila na sedmo mesto.

Univerza Kozmiński v Varšavi je bila imenovana za najboljšo zasebno univerzo na Poljskem. Prvih pet zasebnih univerz na lestvici je v Varšavi. Fundacija "Perspektywy" ("Perspektive") objavlja različne uvrstitve na šolah, vključno z visokošolskimi razredi, univerzami, zasebnimi univerzami, državnimi poklicnimi univerzami in univerzitetnimi programi.

Šanghajska lestvica, ki razvršča lestvico 500-tih najboljših univerz na svetu, uvršča Univerzo v Varšavi med 300. in 400. mesto, medtem ko je Jagielonska univerza med 400. in 500. mestom. Druge poljske univerze na tej lestvici niso vključene.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com