Odprtje konzulata Republike Slovenije v Estoniji

3. december 2015

V petek 27. novembra 2015 je veleposlanik Tone Kajzer ob prisotnosti estonske zunanje ministrice Marine Kaljurand svečano odprl konzulat Republike Slovenije, ki ga vodi častni konzul in ugledni estonski odvetnik gospod Tonis Tamme. Slovenski konzulat se nahaja v samem centru mesta Tallinn v poslovni zgradbi City Plaza na Tartu road 2.

 

Ob odprtju konzulata so prisotne nagovorili veleposlanik Kajzer, estonska zunanja ministrica, častni konzul ter generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije. Estonska zunanja ministrica je poudarila, da se sodelovanje med Slovenijo in Estonijo, ki sta obe članici tako EU kot NATO, krepi. Ob tem je izpostavila sodelovanje v misiji ESTPOL-1, kjer je Estonija priskočila na pomoč Sloveniji s policijskimi enotami pri obvladovanju migracijskih tokov.

 

Veleposlanik Kajzer se je v nagovoru zahvalil estonski zunanji ministrici za partnersko sodelovanje in za pomoč pri obvladovanju migracij ter poudaril, da je odprtje konzulata nov korak naprej v razvoju odnosov in sodelovanja med državama.

 

V nagovoru je tudi generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije mag. Samo Hribar Milič pozdravil odprtje konzulata, ki bo prispeval k nadaljnjemu poglabljanju sodelovanja na gospodarskem in kulturnem področju. Od ključnih gospodarskih panog, kjer lahko Estonija in Slovenija še okrepita sodelovanje je naštel turizem, logistiko, ICT in e-upravljanje, kjer ima Estonija razvite zelo napredne rešitve na področju e-storitev.

 

Ob svečanem odprtju konzulata je potekala tudi zaprisega častnega konzula g. Tammeja, ki je v nagovoru poudaril njegovo privrženost k razvoju sodelovanja in prijateljskih odnosov med Slovenijo in Estonijo.

 

Vir: Veleposlaništvo Republike Slovenije Kopenhagen