Po 25-ih letih Poljska odprla prvi rudnik premoga

4. oktober 2019

Poljska je v bližini mesta Jastrzebie Zdroj na jugu Poljske odprla svoj prvi rudnik premoga po 25-ih letih. Premier Mateusz Morawiecki, ki se je udeležil slovesnosti, je dejal, da bo nov objekt okrepil moč poljske industrije.

Rudnik Bzie-Debina je zgradilo poljsko rudarsko podjetje JSW, največji proizvajalec koksnega premoga v EU.

Morawiecki je spomnil, da je EU koksni premog opredelila kot strateški vir. "Morali bi imeti celovit pogled na gospodarstvo. Brez jekla ne moremo imeti sodobnega gospodarstva, jekla pa ne more biti brez premoga. Če želimo spodbujati obnovljive vire energije in spodbuditi razvoj avtomobilske industrije, moramo imeti zelo kakovostno jeklo," je zatrdil predsednik vlade.

Rudnik naj bi koksni premog začel pridobivati leta 2022. Lokalna nahajališča vira, ki so nepogrešljiva pri proizvodnji jekla, so ocenjena na približno 180 milijonov ton.

Izvršni direktor JSW Wlodzimierz Herezniak je dejal, da bo podjetje do leta 2030 v novi objekt vložilo več kot 3 milijarde PLN (684 milijonov EUR), vključno z več kot 900 milijoni PLN (205 milijonov EUR) v letih 2019-2022. Prvi del rudnika bo začel delovati leta 2022.

Rudnik Bzie-Debina bo polno zmogljivost dosegel leta 2025. Trenutno ima rudnik 223 zaposlenih, vendar se bo njihovo število do konca leta povečalo na 300 in čez nekaj let doseglo ciljno število 2000.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com