Podjetja iz Velike Britanije načrtujejo zvišanje zaposlenosti na Poljskem

ponedeljek, 09. september 2019

Tri od štirih podjetij, ki jih imajo britanski vlagatelji v lasti ali solastništvu na Poljskem, nameravajo povečati odhodke za zaposlovanje in naložbe na Poljskem, je razvidno iz poročila o poljsko-britanskih gospodarskih odnosih, ki ga je pripravilo svetovalno podjetje Deloitte.

Britanska podjetja na Poljskem zaposlujejo skoraj 115.000 ljudi. Od leta 1995 se je trgovina med Poljsko in Združenim kraljestvom povečala za skoraj 500 odstotkov, njena struktura pa vključuje vse večji delež visoko naprednega blaga in storitev.

Poljski izvoz v Združeno kraljestvo se je povečal z manj kot 1 milijarde USD v letu 1995 na 16,6 milijarde USD v letu 2018. Poljski uvoz iz Velike Britanije se je v istem obdobju povečal z 1,5 milijarde USD na 6,5 milijarde USD.

Podjetja iz Velike Britanije so na Poljskem do leta 2017 naložila 48 milijard PLN (11 milijard EUR), zaradi česar je bil poljski BDP v letu 2017 višji za 15 milijard PLN (3,44 milijarde EUR).

V prvem četrtletju leta 2019 je delež Združenega kraljestva v poljskem izvozu znašal 6,6 odstotka, Velika Britanija pa glede na poročilo ostaja ena izmed ključnih trgovinskih partneric Poljske.

Leta 2016 je na Poljskem delovalo 387 britanskih nefinančnih podjetij, ki so zaposlovala najmanj 10 ljudi, njihova skupna zaposlenost pa je bila več kot 110.000. Britanske finančne družbe zaposlujejo več kot 4000 ljudi v državi.

"Na Poljsko gledajo pozitivno (britanski vlagatelji - PAP) zaradi velikosti njenega gospodarstva in vse večje povezanosti s svetovnim gospodarstvom in trgom EU ter zaradi dostopnosti lokalnih dobaviteljev blaga in storitev," je v poročilu navedel vodja britansko-poljske gospodarske zbornice, Antoni F. Reczek. Po njegovem mnenju podjetja z britanskim kapitalom načrtujejo nadaljevanje razvoja na poljskem trgu, saj statistično tri od štirih podjetij želijo povečati število zaposlenih in naložbene izdatke.

Poročilo, katerega partnerja sta britansko veleposlaništvo v Varšavi in britansko-poljska gospodarska zbornica, je bilo ustvarjeno kot del programa, ki obeležuje 100-letnico obnove diplomatskih odnosov med Poljsko in Združenim kraljestvom.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com