Poljski in ameriški predsednik podpisala deklaracijo o vojaškem sodelovanju

14. junij 2019

Poljski predsednik Andrzej Duda in ameriški predsednik Donald Trump sta podpisala skupno izjavo o prisotnosti ameriških vojakov na poljskem ozemlju.

Poljski predsednik in njegova žena Agata Kornhauser-Duda sta bila v Beli hiši sprejeta s strani ameriškega predsednika Donalda Trumpa ter njegove žene, prve dame Melanie Trump.

Izjava, ki sta jo podpisala g. Duda in g. Trump, se začne s poudarkom na dejstvu, da so "Republika Poljska in Združene države Amerike zavezane zgodovini prijateljstva, ki temelji na skupnih prizadevanjih, skupnih vrednotah in vzajemnem spoštovanju." Državi potrjujeta svoje obveznosti do Nata, vključno s tistimi iz členov 3 in 5 Severnoatlantske pogodbe, ki so podlaga za notranje odnose na področju obrambe.

V izjavi je zapisano, da ZDA namerava povečati svojo trenutno vojaško prisotnost na Poljskem, ki je zdaj okoli 4.500 vojakov za približno 1000 dodatnih vojakov in bo usmerjena v zagotavljanje dodatnih možnosti obrambe. V dokumentu je bilo tudi dogovorjeno, da Poljska namerava zagotoviti nadaljnjo podporo ameriški vojski.

Deklaracija vključuje tudi načrt za oblikovanje eskadrile ameriškega letalstva MQ-9 na Poljskem, ki se bo uporabljala za izvidniške namene.
Kot odziv na podpis deklaracije je generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg izjavil, da je zadovoljen z načrti za napotitev večih ameriških vojakov na Poljsko.

Ena od tem pogovora med predsednikom je bila tudi možnost nakupa letal F-35. "ZDA pozdravljajo odločitev Poljske za nakup letala F-35, enega najboljših bojnih letal na svetu," je dejal ameriški predsednik. Med obiskom poljskega predsednika so le-ti poleteli nad Belo hišo.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com