Slovenija uvrščena med deset največjih vlagateljev v Srbiji

23. september 2019

Gospodarsko in politično sodelovanje med Slovenijo in Srbijo je boljše kot kdaj koli prej, Slovenija pa je z obsegom investicij v višini 1,1 milijarde evrov med desetimi največjimi vlagatelji v Srbiji.

Slovenske investicije rastejo iz leta v leto, posledično pa v slovenskih podjetjih v Srbiji dela že 25.000 srbskih državljanov . "Te številke so izjemno pomembne, saj nakazujejo stopnjo gospodarskega sodelovanja. V lanskem letu smo v menjavi med državama imeli presežek, kar se prej ni dogajalo, želimo si, da bi se ekonomska menjava še povečala", je na poslovnem sestanku s slovenskimi gospodarstveniki, ki ga je organiziral Slovenski poslovni klub Beograd, poudaril Siniša Mali, minister za finance Republike Srbije.

Dejal je, da ga veseli dejstvo, da sodelovanje ni več enostransko, ampak da je tudi v Sloveniji vedno več srbskih vlagateljev ter dodal, da na dogajanja v svetu sicer ne moremo vplivati, na sodelovanje med Slovenijo in Srbijo pa vsekakor lahko, enako velja za izboljšanje našega poslovnega okolja ter načine sodelovanja v regiji.

V Srbiji se je od leta 2013 naprej, ko je bila praktično na robu bankrota, ko ni bilo denarja za osebne dohodke in pokojnine, ne domačih ne tujih investicij, zelo veliko spremenilo. Leta 2014 se je v državi začela velika gospodarska reforma, ki je preko fiskalne konsolidacije, spremenjenih načrtov ter strategij, pobudnik katerih je bil takratni predsednik vlade Aleksander Vučić, ki je zahteval poročila o prav vsakem porabljenem dinarju, dosegla presenetljive rezultate.

Minister Mali je poudaril, da je Srbiji uspelo stabilizirati javne finance, kar je posledica mukotrpnega dela, napornih reform ter težkih odločitev, zato je vsak makroekonomski pokazatelj gospodarskega stanja v državi v primerjavi z leti prej resnično impresiven.

Stopnja nezaposlenosti v Srbiji le še 10,3 odstotna in pričakuje se, da bo že v začetku leta 2020 pod desetimi odstotki, kar je bilo pred nekaj leti nepredstavljivo. V letu 2013 je bila stopnja nezaposlenosti kar 25,9 odstotna, brez zaposlitve je bil praktično vsak četrti državljan.

Država ima proračunski presežek že tretje leto zapored, javni dolg je bil v primerjavi z BDP pred leti kar 78-79 odstoten, sedaj je 51 odstoten, vendar indici kažejo, da se bo še zmanjšal.

Po navedbah Financial Timesa je glede na BDP Srbija po privabljanju tujih naložb na prvem mestu na svetu (lani je pritegnila 107 projektov), prav tako pa tudi po obsegu naložb, ki jih je bilo kar za 5,8 milijarde dolarjev.

"V prvih osmih mesecih letošnjega leta je bilo tujih vlaganj za 2,4 milijarde evrov, kar je za 43 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Zato dejstvo, da stopnja nezaposlenosti pada, nikogar ne preseneča", je še poudaril minister Mali ter obenem dodal, da je vlada sprejela tako imenovani pozitivni rebalans proračuna za leto 2019, saj ima država presežek. Ob tem je sprejela odločitev, da se osebni dohodki v javnem sektorju od 1. novembra naprej povečajo za 9,6 odstotka. Upokojencem z najnižjimi prejemki bo izplačana enkratna denarna pomoč v višini 5000 din (42,36 evrov), višja bo tudi minimalna plača, že v decembru pa naj bi bil povprečni osebni dohodki večji od petsto evrov.

"Počasi se približujemo takšni stopnji osebnih dohodkov, ki bo vplivala na to, da državljani v iskanju boljših pogojev dela ne bodo več tako množično zapuščali države, kar je še kako pomemben del naših prizadevanj", je dejal minister.

Da bi privabili vlagatelje v državi vlada investira v gradnjo in izboljšanje cestne in železniške infrastrukture. Za začetna dela na Moravskem koridor so namenili 120 milionov evrov in po skoraj štiriinsedemdesetih letih izgradili avtocesto Miloš Veliki. Proračun za leto 2020 bo izključno razvojni, znižani bodo prispevki na osebne dohodke.

Minister Mali je poudaril, da se trenutno tako Slovenija kot Srbija soočata s pomanjkanjem delovne sile. "Vlaganje v izobraževanje je seveda prvenstvena naloga, enako velja za povišanje povprečnih plač, pa ne samo zato, da naši državljani ne bi odhajali v tujino, temveč tudi zato, da bi lahko tuji prihajali k nam", je še povedal.

Iztok Jarc, veleposlanik Republike Slovenije v Srbiji se je srbski vladi zahvalil za vsa prizadevanja, da bi se sodelovanje med državama še izboljšalo. Poudaril je, da si za razširitev sodelovanja prizadevata obe vlade ter da je predpogoj za uspešnost stabilnost makroekonomije.

Pripravila:
mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub v Beogradu
E: danijela.fisakov@spk.rs


Več informacij o poslovnem sodelovanju Slovenije s Srbijo