Sodišče EU je razveljavilo odločitev ES o plinovodu Opal

17. september 2019

Sodišče Evropske unije je v torek izdalo ugodno sodbo za Poljsko, s tem da je preklicalo odločitev Evropske komije o odobritvi 100 odstotkov zmogljivosti plinovoda Opal podjetju Gazprom.

Sklep sodišča ohranja energetsko varnost Poljske in Ukrajine na visoki ravni, je na Twitterju zapisal energetski minister Krzysztof Tchórzewski in dodal, da sodba zmanjšuje tudi možnost resne energetske krize v Ukrajini.

Opal, ki poteka skozi Nemčijo vzdolž zahodne meje Poljske, povezuje plinovod Severni tok s cevovodno infrastrukturo Yamal in cevovodnimi sistemi na Češkem. Letna zmogljivost plinovoda doseže 36 milijard kubičnih metrov plina.

Poljska državna družba za plin PGNiG je tožila Evropsko komisijo zaradi odločitve, da ruskemu Gazpromu dodeli več zmogljivosti na plinovodu Opal. Oktobra 2016 je Evropska komisija dvignila zgornjo mejo za uporabo Opal plinovoda, ki prenaša plin iz plinovoda Severni tok pod Baltskim morjem do strank v Nemčiji in na Češkem.

Poljsko zunanje ministrstvo je v komentarju današnje sodbe dejalo, da je za Poljsko velik uspeh in bo po njenem mnenju vlada močno vplivala na konkurenco na trgu s plinom in na zagotavljanje energetske varnosti EU.

"Sodišče Evropske unije je delilo stališče poljske vlade in priznalo, da se je izpodbijala odločba izdana v nasprotju z načelom energetske solidarnosti. Po mnenju sodišča komisija ni preučila kakšne učinke lahko ima določitev, zlasti na poljsko energetsko politiko, s preusmeritvijo dela oskrbe z zemeljskim plinom iz plinovodov Yamal in Brotherhood na tranzitno pot Severni tok 1 / Opal, "je v izjavi zapisalo zunanje ministrstvo.

Namestnik zunanjega ministra Konrad Szymański je za PAP dejal, da se je sodišče strinjalo s Poljsko, da bi prevlada Gazproma nad plinovodom Opal pomenila udar na načela varne dobave, energetske solidarnosti in konkurence na trgu s plinom.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com