Srbija po številu tujih neposrednih investicij na prvem mestu

16. avgust 2019
 
Glede na število tujih neposrednih investicij je Srbija, po navedbah britanskega časopisa Financial Times, z dne 12. avgusta 2019, trenutno na prvem mestu na svetu.
 
Podatki aktualne specializirane lestvice za leto 2019 kažejo, da je Srbija na prvem mestu lestvice in sicer z indeksom, ki presega 11.92 točke, kar je za kar 1.33 odstotnih točk več, kot v letu 2018. Na drugem mestu je Črna Gora z 11.49 odstotne točke.
 
Kot je navedeno je Srbija v letu 2018 pritegnila kar 107 projektov (26 več kot v  letu prej), ki vključujejo tuje neposredne investicije, kar je v primerjavi z letom 2017 skoraj tretjinsko povečanje.
 

Z oceno, ki je večja od 11.92  odstotnih točk, država za več kot dvanajstkrat presega obseg tujih neposrednih investicij, kot bi ga, glede na njeno gospodarsko moč, lahko pričakovali. V primerjavi z letom 2018 se je tako Srbija povzpela za eno mesto, ter ob tem prevzela vodilni položaj, katerega je prej zasedal Mozambik.
 
Področja z največjim povprečjem so  proizvodnja avtomobilskih delov, hrana, tobak, tekstil, ter nepremičnine, ki presegajo polovico vseh tujih neposrednih investicij (54%).

Po raziskavi sodeč je Srbija z 11.92 odstotne točke krepko presegla hitro rastoče evropske države, med njimi  na primer Litvo, ter Bosno in Hercegovino, ki  prav tako beležita visoke stopnje rasti. 
 
 
Vir: Ekapija

Dodatne informacije:

mag. Danijela Fišakov. predsednica
Slovenski poslovni klub v Beogradu
E: danijela.fisakov@spk.rs

Več informacij o gospodarskih gibanjih v Srbiji