Srečanje gospodarstvenikov na Vigredi v Zagrebu

ponedeljek, 06. maj 2019

SLO CRO Poslovni klub je v sredo, 24. aprila 2019, v središču Zagreba, na vrhu nebotičnika, v lokalu Zagreb Eye, skupaj z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Zagrebu organiziral Srečanje gospodarstvenikov na Vigredi v Zagrebu.

SLO CRO Poslovni klub je tako prvič na Hrvaškem predstavil štiri belokranjske, natančneje metliške vinske kleti; Butična vina Šturm, Hiša vina Pečarič, Vinska klet Prus in Vinska klet kmetijske zadruge Metlika. SLO CRO Poslovni klub Slovenskih in hrvaških gospodarstvenikov letos praznuje 17 let in kot neprofitna organizacija krepi gospodarstvo med Slovenijo in Hrvaško.

S Srečanjem gospodarstvenikov na Vigredi v Zagrebu je Poslovni klub napovedal največji vinski festival v Sloveniji, Vinsko vigred v Beli krajini. Že 37. zapored se bo v Metliki letos odvijala od 17.  do 19. maja 2019. Na  dogodku v Zagrebu se je vinarjem pridružil tudi župan Občine Metlika Darko Zevnik, ki je več kot 150 zbranih gospodarstvenikov in diplomatov iz vsega sveta povabil na ta največji festival vina v Sloveniji. Na dogodku se je predstavil tudi Turistično informativni center Bele krajine in Razvojno informacijski center Bela krajina. Za kulinarične okuse Bele krajine pa je poskrbelo Gostišče Veselič.

Najbolj znani vinski blagovni znamki Bele krajine sta metliška črnina in belokranjec, med najbolj zastopanimi rdečimi vini pa sta modra frankinja in portugalka. Leta 2016 so nemški strokovnjaki za trsničarstvo in genetiko odkrili in objavili, da sta prav modra frankinja in portugalka slovenski avtohtoni sorti.

Izjemno prepoznavna so tudi prediktna vina, ki so vinogradnikom prinesla velik mednaroden ugled. S temi vini je Bela krajina postala prava zakladnica butičnih vin za sladokusce in leta 2008 priredila tudi prvi slovenski vinski festival predikatnih vin.

V nadaljevanju vam na kratko predstavljamo štiri vinske kleti, ki so se predstavile gospodarstvenikom in diplomatov na Vigredi v Zagrebu ter vas seveda vabimo na Vinsko vigred v Metliki, kjer boste lahko doživeli odlično vzdušje - ki ga lahko ponudi  tridnevni vinski festival v Beli krajini.

Hiša vina Pečarič
Ima zasajenih 4,5 ha vinogradov, na katerih raste 20.000 trt. Raznolikost sort v vinogradu in spretnost v kleti omogočata, da pridelujejo tako mirna kot peneča vina, suha in sladka ter tudi predikatna vina. S svojimi vini se udeležujejo domačih in mednarodnih ocenjevanj ter festivalov (festival mlade portugalke, Festival modre frankinje, Vinska vigred, ocenjevanje Agra, Vino Ljubljana), na katerih so osvojili vrsto prestižnih priznanj do šampionskega naziva.

Vinska klet Prus
Prideluje zelo širok spekter vin od mirnih do penečih, suhih do sladkih ter predikatnih vin. Obdelujejo 50.000 trt, ki rastejo na 11 ha vinogradov. Prusovi so osvojili tudi 4 x zaporedoma naziv Vinar leta Slovenije za leto 2009-2012 v Gornji Radgoni. Vinska klet Prus je zelo znana po predikatnih vinih, za katera so prejeli številne medalje in šampionska odličja na vinskih ocenjevanjih doma in v tujini (Vinska vigred, Vino Ljubljana, Sejem Agra).

Vina Šturm
Šturmovi s svojimi odličnimi vini kraljujejo v neposredni bližini Vidošičev, kjer obdelujejo približno 8 hektarjev vinogradov, na katerih raste 30.000 trt. Družina Šturm prideluje široko paleto različnih vin - belih, rdečih, mladostnih in zrelih, suhih in sladkih, mirnih in penečih vin. Tudi klet Šturm se udeležuje vrsto ocenjevanj doma in v tujini, na katerih so prejeli številne nagrade in šampionska odličja (Vinska vigred, ocenjevanje Agra,Vino Ljubljana, Decanter, ocenjevanje v Švici …).

Vinska klet Metlika
Je največja vinska klet v Beli krajini, mogočna 108 m dolga pod zemljo zgrajena klet tunelskega tipa  in s stalno temperaturo 120C. Letno pridelajo okoli pol milijona litrov vina. Grozdje odkupijo od 200 kooperantov iz cele Bele krajine. V kleti se lahko pohvalijo tudi s prvim pridelanim ledenim vinom leta 1986 v bivši Jugoslaviji in prvim Rose vinom v Sloveniji leta 1981. Imajo 26,5 ha lastnih vinogradov, na katerih raste 114.000 trsov. Pridelujejo široko paleto vin in so glavni pridelovalci metliške črnine in belokranjca PTP. Vinska klet Metlika se s svojimi vini redno udeležuje različnih ocenjevanj doma in po svetu (Vinska vigred, Festival modre frankinje, Vino Ljubljana, Sejem Agra, Decanter London …), za katere so prejeli visoka odličja in šampionski naziv. Poleg vina ponudijo v svoji kleti tudi vinjak z imenom Mathijas de Luca.

Pripravila:
Vesna Vukšinič Zmaić
SLO CRO Poslovni klub
E: poslovniklub@slo-cro-klub.hr