Vabilo k sodelovanju v gospodarski delegaciji ob državniškem obisku predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na Islandiji in v Republiki Estoniji, 3. do 6. maj 2011

4. marec 2011

Obveščamo vas, da se bo predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk v spremstvu gospodarske delegacije v času od 3. do 6. maja 2011 mudil na državniškem obisku na Islandiji in na uradnem obisku v Estoniji. Na Islandiji bo obisk potekal med 3. in 5. majem, v Estoniji med 5. in 6. majem 2011.
 

Za sodelujoče gospodarstvenike bosta organizirani slovensko-islandska in slovensko-estonska poslovna konferenca ter dvostranska poslovna srečanja s tujimi poslovneži. Glede na sestavo delegacije bodo organizirana tudi sektorska srečanja.
 

Čeprav sodita Islandija in Estonija med manjše trge, ponujata več zanimivih poslovnih priložnosti. Otoška država Islandija ima zelo razvito ribištvo in predelavo rib. Islandija je zaradi naravnih danosti primorana na intenziven uvoz, zato so priložnosti za živilsko-predelovalno industrijo, sveže sadje in zelenjavo, vino, farmacijo. Priložnosti se ob vse večjem pomenu za zaščito polarnega območja okoli severnega tečaja kažejo na področju okolja, energetike (geotermalna energija, hidroelektrarne) in uporabe trajnostnih virov, splošno pa tudi na področju kmetijstva in razvoja podeželja, prometa in logistike, raziskav in izobraževanja. Podobni seznam sektorjev velja za Estonijo. V obeh državah se bo smotrno osredotočiti tudi na prenos tehnologij in znanja: Estonija, kot tudi Islandija sta znani po visoko razviti informacijski tehnologiji in najsodobnejšem sistemu e-upravljanja. Islandija, ki je po izsledkih ene od mednarodnih raziskav najbolj inovativna država na svetu, pa je vodilna tudi na področju izkoriščanja geotermalne energije.
 

Za udeležence gospodarske delegacije je predvideno posebno letalo na relaciji Ljubljana–Reykjavik-Talin-Ljubljana. Predvideni stroški (letalska vozovnica, nočitev) udeležbe v gospodarski delegaciji bodo znašali okoli 2.500 EUR (v primeru zadostnega števila udeležencev).
 

Prosimo, da prijavo za sodelovanje v gospodarski delegaciji na Islandiji in v Republiki Estoniji z izpolnjenim formularjem profila podjetja posredujete na elektronski naslov anita.dravec@gov.si najkasneje do 15. marca 2011.

Formular profila podjetja za Islandijo.
Formular profila podjetja za Republiko Estonijo.

Prosimo, da na zgornji naslov posredujete vašo prijavo tudi v primeru, da ste zainteresirani le za obisk v Estoniji. Če bo obisk izveden le v Estoniji, boste o višini stroškov (ki bodo nižji) obveščeni naknadno.
 

Za dodatne informacije se lahko obrnete na Direktorat za gospodarsko diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve, mag. Ksenijo Škrilec (tel: 01/478 2047, ksenija.skrilec@gov.si) in Anito Dravec (tel: 01/478 2313, anita.dravec@gov.si).