Argentina

Poslovni obisk Argentine

Državni prazniki in dela prosti dnevi

 
v letu 2020  
1. januar novo leto
24. in 25. februar karneval
24. marec dan spomina na resnico in pravico
2. april dan veteranov falklandske vojne
9. april veliki četrtek
10. april veliki petek
1. maj praznik dela
25. maj dan državnosti (obletnica revolucije leta 1810)
17. junij obletnica smrti generala Don Martína Miguela de Güemesa
20. junij dan zastave (obletnica smrti generala Manuela Belgrana)
9. julij dan neodvisnosti
17. avgust obletnica smrti generala Joséja de San Martina
12. oktober dan spoštovanja kulturne različnosti
23. november dan državne suverenosti
8. december Marijino brezmadežno spočetje
25. december božič
 

Vir:
www.timeanddate.com
Ministerio del Interior y Transporte

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 44 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

220V, 50Hz

 

Poslovni običaji

 • Na splošno veljajo za poslovna srečanja enaki običaji kot v Evropi. Točnost se med predeli države razlikuje. Priporočljivo pa je, da ste točni. V kolikor boste zagotovo zamudili, pokličite gostitelja oziroma poslovnega partnerja.
   
 • Obvezna je izmenjava poslovnih vizitk. Poslovne vizitke se izmenjajo brez kakršne koli formalne oblike. Priporočljivo je imeti na eni strani vizitke španski prevod in jo s to stranjo ponuditi svojemu sogovorniku.
 • Za Argentince so zelo pomembna osebna poznanstva tudi v poslovnem svetu, zato sta gradnja poslovnih mrež in lobiranje nujna. Argentinci radi pokličejo na pomoč tudi svojo družino, sorodnike ali znance, če je le-to potrebno. Če nam naredijo uslugo, potem lahko pričakujejo, da jo vrnemo. Uporaba poznanstev in nepotizem sta dobro sprejeta in nimata negativne konjugacije kot na primer v zahodno evropskih državah. Na splošno Argentinci raje sodelujejo z nekom, ki ga poznajo kot z neznanimi osebami. Osebni sestanki imajo prednost pred komunikacijo preko telefona ali pisno komunikacijo, saj so zanje preveč neosebni. Ko z osebo v podjetju vzpostavijo dober odnos, bodo tej osebi ostali zvesti, ne pa tudi podjetju. V javnosti ne marajo priznati svoje zmote, zato se je potrebno izogibati konfrontacijam.
   
 • Pozdravi ob srečanju so lahko zelo strastni, kar velja za večino latinskih držav. Ko nekoga šele spoznate, se je treba nekaj sekund rokovati. Ko se vzpostavi prijateljski odnos, se moški ob srečanju objamejo, ženske pa poljubijo. Med samim pogovorom si stojita govorec in poslušalec zelo blizu, zato se ne smete oddaljevati.
   
 • Ni nenavadno, da se poslovni sestanki odvijajo v bolj neformalnem okolju, kot je npr. restavracija ali bar. Osebni odnosi so zelo pomembni. Redni obiski in dolgoročni pogled sta v Argentini zelo cenjena, kot tudi pozornost za kvalitetno in pravočasno storitev. 
 • Hierarhija je pomembna, zato pričakujejo sogovornika enakega statusa kot so sami. Odločitve se sprejemajo na najvišji stopnji. Ker je veliko birokracije, se odločitve sprejemajo počasi. Pomembno je večkrat ponoviti vse podrobnosti dogovora in jih tudi zapisati, da ne pride do nesporazumov.
 • Sestanki naj bodo dogovorjeni en ali dva tedna vnaprej, pisno (email) ali preko telefona. Pri dogovoru sestankov se izogibajmo mesecu januarju in februarju, sredini julija ter dva tedna pred in po božiču, saj imajo takrat počitnice. Na sestanek moramo priti točno, čeprav verjetno naš sogovornik ne bo točen. Vsa gradiva, ki jih potrebujemo za sestanek, naj bodo v pisni obliki, angleškem in španskem jeziku. Odločitve se ponavadi ne sprejemajo na sestanku. Sestanki so namenjeni izmenjavi idej in mnenj.
   
 • Med sestankom se ponavadi dogovarjajo o vseh temah hkrati, pogovor nikoli ne poteka po točkah. Pogovori o osebnih temah niso zaželeni, prav tako se izogibajte ocenam argentinske ekonomije. Argentinci namenijo precej pozornosti tudi opazovanju vaše telesne govorice, obrazne mimike in oblačil. Poslovna oblačila so formalna in konzervativna. Za moške je priporočljivo, da nosijo temne obleke, ženske elegantna poslovna oblačila (obleke). Poudarek je tudi na čim bogatejših modnih dodatkih, ne glede na spol.
   
 • V Argentini ocenjujejo osebe po tem, s kom sklepajo posle, ne pa po tem, kdo so oziroma kakšno je njihovo ime. Težave se lahko pojavijo tudi, če želite zamenjati pogajalsko skupino. V takšnem primeru lahko to ogrozi celoten posel.
   
 • Barantanje med Argentinci na splošno ni razširjeno.
   
 • Izmenjava daril ali rož je običajna tako v privatnem kot v poslovnem življenju. Na ta način boste lahko dosegli, da boste s poslovnim partnerjem prej dokončali posel. Ko pridete na obisk na dom, nikoli ne pozabite darila. Ženske naj se izogibajo obdarovanju moških. Nikoli ne nosite daril osebam, s katerimi niste vzpostavili prijateljskega odnosa. Darila se dajo tudi po poslovnih srečanjih, ko je ozračje bolj sproščeno. Ko ponovno prihajate v Argentino in obiščete poslovnega partnerja, ga predhodno vprašajte, če mu kaj prinesete z vaše države.
   
 • Delovna kosila so pogosta, predvsem za poslovneže, in večinoma potekajo od 13.00 do 15.00. Delovni zajtrki v Argentini niso v navadi.
   
 • V Argentini večerjajo po 20.30 uri, restavracije se zato do 21.30 ne napolnijo. Zelo redko vas bodo povabili domov na večerjo. Če pa ste povabljeni, bodite vedno pol ure bolj pozni od dogovorjene ure, razen v primeru, da je gospodar naročil obisk ob ameriški ali evropski uri (hora Americana ali hora Inglesa). Glede na to, da se večerje začnejo in zaključijo dokaj pozno, sta popoldanski počitek in dremež priporočljiva in v navadi. Sestankov ni priporočljivo sklicevati pred 10.00.

 

Jezik

V Argentini se uporablja španščina Latinske Amerike z izrazitim argentinskim naglasom. Poleg uradnega jezika, predvsem na severu, pa govorijo še sedemnajst domorodnih jezikov. Ljudje, ki delajo v večjih podjetjih, govorijo tudi angleško. Prevajalci so precej dragi. Prevajalce lahko dobite tudi v hotelih. Dokumenti so v Argentini veljavni le, če so napisani v španščini. 

 •