Libija

Poslovni obisk Libije

Državni prazniki in dela prosti dnevi

v letu 2019
 
 
17. februar Dan revolucije
1. maj Praznik dela
11. avgust Dan Arafaha
16. september Obletnica smrti mučenika Omarja Al-Mokhtarja
23. oktober Dan osvoboditve
10. november Rojstni dan preroka
24. december Dan neodvisnosti
 

Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 40 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012).

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Električna napetost

230 voltov, 50Hz.

Več informacij.

 

Poslovni običaji

Libijska družba ima strogo hierarhijo, kar je čutiti tudi v poslovnem svetu. Zato je zelo pomemben družbeni status ter delovno mesto libijskega poslovnega partnerja. Pri komunikaciji z Libijci se je potrebno tudi zavedati, da različni družbeni položaji zahtevajo drugačno komunikacijo. Spoštovanje družbenega položaja, družinskega imena in poklica je ključ do poslovnega uspeha v Libiji.

Poslovni sestanki naj bodo dogovorjeni vnaprej, vendar ne preveč daleč vnaprej, saj se lahko termini nenehno spreminjajo, zato je priporočljivo dan ali dva pred sestankom z libijskim poslovni partnerjem preveriti dogovorjeni termin. Kljub temu, da libijski poslovneži niso znani po točnosti, od svojega poslovnega partnerja, ki jih obišče iz druge države, pričakujejo točnost. Mi pa moramo biti pripravljeni tudi čakati. Če se zamudi ne moremo izogniti, je dovolj vljudno opravičilo ob prihodu.

Kljub temu, da vlada v podjetju stroga hierarhija, imajo do vodilne osebe oziroma oseb na vodilnih položajih dostop prav vsi sodelavci. Zato se lahko zgodi, da bodo sestanki velikokrat prekinjeni tudi z obiskom drugih zaposlenih v podjetju.

Poslovne ure se spreminjajo glede na letni čas. Poleti je delovni čas od 7. do 14. ure, drugače pa od 8. do 13. in od 16. do 18.30 ure. Dela prosti dnevi so od četrtka do petka ali od petka do sobote.

Poslovnim sestankom in kosilom se izogibajmo v času ramadana.

Delegiranje v libijskih podjetjih je redko. Ponavadi je samo ena oseba odločevalec in to je lastnik ali oseba na najvišjem položaju.

Pogajanja so ena od pomembnih vlog v libijskem poslovnem svetu. Sam proces poganjanja je večkrat pomembnejši za pridobitev zaupanja pri libijskem poslovnem partnerju kot pa sam poslovni izid na koncu sodelovanja. Libijci so na splošno znani kot izredno dobri trgovci in pogajalci na vseh področjih.

Stisk roke ob ustnim dogovoru ima večjo veljavo kot pisni sporazum. Pogodbe so za Libijce znak sporazuma, ne pa točen dogovor. Kljub temu pa pogodbe znotraj večjih podjetij pridobivajo na veljavi.

Stisk roke ob pozdravu je zelo pomemben. Potrebno si je zapomniti, da vedno uporabimo desno roko, pri čemer mora biti libijski poslovni partner prvi, ki bo umaknil roko.

Dokumenti, ki jih podpišemo, naj bodo tudi v arabskem jeziku.

Poslovneži uporabljajo arabščino kot uradni jezik, vendar je angleščina zelo razširjena v poslovnih krogih.

Za sestanek se je potrebno dogovoriti. Vizitke niso obvezne, vendar se uporabljajo.

Moški so oblečeni poslovno, v poletnih mesecih pa so oblečeni bolj športno/sproščeno. Ženske ne smejo nositi majice ali bluze, ki kažejo ramena, prav tako je nedopustno, da bi kazale noge.

Pri sklepanju poslov je potrebno biti potrpežljiv in vztrajen. V Libiji največ štejejo poznanstva, zato je morda najbolje zaposliti domačina oz. libijskega poslovneža, ki dobro pozna gospodarske in pravne razmere.

Korupcija je eden glavnih problemov v Libiji, predvsem zaradi nizkih plač državnih uslužbencev. Posledično to vpliva na počasnost izvedbe birokratskih procesov, izdaje dovoljenj ali pa je onemogočen dostop do vladnih storitev. Zaradi teh razlogov je potrebno poznati oz. zaposliti libijskega poslovneža, ki bo znal poiskati informacije in načine za dosego zastavljenih poslovnih ciljev podjetja.

Potrebno temeljito poznavanje lokalnih poslovnih zakonov in drugih zahtev, zato je priporočljivo kontaktirati usposobljenega lokalnega odvetnika v Libiji. Prav tako je potrebno najeti visoko usposobljeno podjetje za raziskavo libijskega trga ali pa se povezati z že prisotno podružnico tujega podjetja.

Pogosteje se zgodi, da so razpisi objavljeni, na njihove rezultate pa se čaka dolgo časa, ali pa se razpisi razveljavijo. Zato morajo biti podjetja potrpežljiva in pripravljena na dodatna pogajanja za sklenitev dogovora.

Poslovna etika je zelo pomembna. Poslovneži so občutljivi glede svojih nazivov. Potrebno je spoštovati hierarhijo v določenem podjetju ter spoštovanje izražati z uporabo nazivov: inženir, doktor ali direktor.

Vzpostavljanje novih poslovnih vezi traja dolgo časa. Zato je potrebno biti vztrajen, še posebej, ko je prodajni izdelek neznan in je potrebno zagotoviti njegovo čim boljšo prepoznavnost. Smiselno se je povezati z lokalnim partnerjem, se udeleževati sejmov in zagotavljati učinkovite poprodajne storitve.

Preden pristopite k oglaševanju izdelka oz. storitve, preučite trenutno stanje v oglaševalskih vodah, kako oglašuje konkurenca in najti način, kako uspešno in inovativno oglaševati svoje izdelke.
 

Jezik

Uradni jezik je arabščina, poleg tega se govori angleško in italijansko.