Argentina

Poslovni obisk Argentine

Državni prazniki in dela prosti dnevi

V letu 2018

 • 1. januar - Novo leto
 • 12. - 13. februar - Karneval
 • 24. marec - Dan resnice in pravice
 • 29. marec - Veliki četrtek
 • 30. marec - Veliki petek
 • 30., 31. marec in 1., 5., 6. 7. april - judovski velikonočni prazniki
 • 2. april - Dan veteranov (Malvinas)
 • 24. april - Dan strpnosti in spoštovanja med narodi
 • 30. april - dela prost dan
 • 1. maj - Praznik dela
 • 25. maj - Dan državnosti (obletnica revolucije leta 1810)
 • 15. junij - Konec Ramadana
 • 17. junij - Obletnica generala Don Martína Miguela de Güemesa
 • 20. junij - Obletnica generala Manuela Belgrana
 • 9. julij - Dan neodvisnosti
 • 20. avgust - Obletnica generala Joséja de San Martina
 • 21. avgust - Praznik žrtvovanja
 • 9., 10., 11. september - judovski novoletni prazniki
 • 18. - 19. september - Praznik sprave
 • 15. oktober - Dan spoštovanja kulturne različnosti
 • 19. november - Dan državne suverenosti
 • 8. december - Marijino brezmadežno spočetje
 • 24. december - dela prost dan
 • 25. december - Božič
 • 31. december - dela prost dan


Vir: Ministerio del Interior y Transporte

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 40 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012).

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Letalo
Če želite potovati iz enega konca države na drugega je najhitreje z letalom. Notranje letalske vozovnice so drage, vendar včasih cenejše kot avtobus za isto razdaljo. Če ste v večji skupini, se poskušajte dogovoriti za popust. Domači prevozniki za notranje lete so Aerolíneas Argentinas, Austral, Línea Aéreas Privadas Argentinas (LAPA) in Líneas Aéreas del Estado (LADE). Tudi pri notranjih letih je potrebno plačati letališko takso.

Taksi
Taksiji so zelo pogosti in relativno cenovno ugodni. V večjih mestih jih prepoznate po značilni rumeno-črni barvi. V preteklosti je prišlo do problemov glede varnosti taksijev, zato je priporočljivo, da izberete uradnega taksi prevoznika. Priznana taksi služba je Manuel Tienda Leon. Cena za prevoz s taksijem od letališča do centra mesta je približno 50 pesov. Za vožnjo po mestu je priporočljivo naročiti “radio taksi” (IRA). Če že izberete taksi brez predhodnega klica, ustavite raje taksi med vožnjo. Priporočljivo je, da ne vstopate v taksije, ki čakajo ob cesti.

Vlak
Železnica povezuje le nekatere predele države, zato je za daljše razdalje boljša rešitev letalo. Vozni red za daljše razdalje po Argentini najdete na spletnih straneh Satélite Ferroviario ali Trenes Argentinos Operadora Ferroviaria.

Avtomobil
Argentinske ceste so zelo dobre in na določenih predelih primerljive z evropskimi. Večina argentinskih cest je dvopasovnic, iz Buenos Airesa pa se širi tudi veliko avtocest. Vožnja poteka po desnem voznem pasu, sama vožnja je na splošno zelo agresivna, predvsem v Buenos Airesu, kjer ne spoštujejo pravil vožnje. Za vožnjo po Argentini je potrebno mednarodno vozniško dovoljenje. Pri vožnji morate biti pozorni na lokalna pravila.

Avtobusi
Colectivo imenujejo mestne avtobusne prevoze, ki so dobro organizirani. Cene vozovnic so določene za celotno mesto oz. so odvisne od destinacije. Kakovost storitev se močno razlikuje glede na mesto, linijo in čas dneva. Medkrajevni avtobusi so udobni in hitri, na nekaterih lahko celo dobite malico. Vozovnice so drage. Avtobusi povezujejo Buenos Aires z mesti v notranjosti države.

Mestni prevoz v Buenos Airesu
Buenos Aires ima dobro organiziran mestni avtobusni prevoz in tudi podzemno železnico, ki povezuje center z ostalimi deli mesta. Čez dan ni nevarno uporabljati metro, ponoči pa se raje peljite z avtobusom. Javna prevozna sredstva so dokaj zanesljiva in varna. Potniki na avtobusih, vlakih in podzemni železnici morajo biti pozorni na žeparje. Včasih stavke in prekinitve dela lahko vplivajo na delovanje javnega mestnega prevoza. Svetujemo, da turisti ne ustavljajo taksijev pred bankami.

 

Električna napetost

220V, 50Hz

 

Delovni čas

Pisarne
ponedeljek - petek: 9.00 - 18.00 (tovarne obratujejo do 15.00)

Banke
ponedeljek - petek: 10.00 - 15.00 (banke se lahko zaprejo tudi nenapovedano)

Trgovski centri
ponedeljek - petek: 10.00 - 22.00

Večje trgovine
od ponedeljka do sobote: 8:30 - 20:30
nedelja: 10.00 - 20.00

Pošte (centralne pošte)
od ponedeljka do petka: 8.00 - 20.00
sobota: 8.00 - 13.00

Poletne počitnice so v Argentini meseca januarja in februarja. Takrat je obratovalni čas v večini prepolovljen ali pa so trgovine, institucije ali podjetja celo zaprta.

 

Poslovni običaji

 • Na splošno veljajo za poslovna srečanja isti običaji kot v Evropi. Točnost se med predeli države razlikuje. Priporočljivo pa je, da ste točni. V kolikor boste zagotovo zamudili, pokličite gostitelja oziroma poslovnega partnerja.
   
 • Obvezna je izmenjava poslovnih vizitk. Poslovne vizitke se izmenjajo brez kakršne koli formalne oblike. Priporočljivo je imeti na eni strani vizitke španski prevod in jo s to stranjo ponuditi svojemu sogovorniku.
 • Za Argentince so zelo pomembni osebna poznanstva tudi v poslovnem svetu, zato sta gradnja poslovnih mrež in lobiranje zelo pomembna. Argentinci radi pokličejo na  pomoč tudi svojo družino, sorodnike ali znance, če je le-to potrebno. Če nam napravijo uslugo, potem lahko bodo pričakovali, da jo vrnemo. Uporaba poznanstev in nepotizem sta dobro sprejeta in nimata negativne konjugacije kot na primer v zahodno evropskih državah. Na splošno Argentinci raje sodelujejo z nekom, ki ga poznajo kot z neznanimi osebami. Osebni sestanki imajo prednost pred komunikacijo preko telefona ali pisno komunikacijo, saj so zanje preveč neosebni. Ko z osebo v podjetju vzpostavijo dober odnos, bodo tej osebi ostali zvesti, ne pa tudi podjetju. V javnosti ne marajo priznati svoje zmote, zato se je potrebno izogibati konfrontacijam.
   
 • Pozdravi ob srečanju so lahko zelo strastni, kar velja za večino latinskih držav. Ko nekoga šele spoznate, se je treba nekaj sekund rokovati. Ko se vzpostavi prijateljski odnos, se moški ob srečanju objamejo, ženske pa poljubijo. Med samim pogovorom si stojita govorec in poslušalec zelo blizu, zato se ne smete oddaljevati.
   
 • Ni nenavadno, da se poslovni sestanki odvijajo v bolj neformalnem okolju kot je restavracija ali bar. Osebni odnosi so zelo pomembni. Redni obiski in dolgoročni pogled sta v Argentini zelo cenjena, kot tudi pozornost za kvalitetno in pravočasno storitev. 
 • Hierarhija je pomembna, zato pričakujejo sogovornika enakega statusa kot so sami. Odločitve se sprejemajo na najvišji stopnji. Ker je veliko birokracije, se odločitve sprejemajo počasi. Pomembno je večkrat ponoviti vse podrobnosti dogovora in jih tudi zapisati, da ne pride do nesporazumov.
 • Sestanki naj bodo dogovorjeni en ali dva tedna vnaprej, pisno (email) ali preko telefona. Pri dogovoru sestankov se izogibajmo mesecu januarju in februarju, sredini julija ter dva tedna pred in po božiču, saj imajo takrat počitnice. Na sestanek moramo priti točno, čeprav verjetno naš sogovornik ne bo točen. Vsa gradiva, ki jih potrebujemo za sestanek, naj bodo v pisni obliki, angleškem in španskem jeziku. Odločitve se ponavadi ne sprejemajo na sestanku. Sestanki so namenjeni izmenjavi idej in mnenj.
   
 • Med sestankom se ponavadi dogovarjajo o vseh temah hkrati, pogovor nikoli ne poteka po točkah. Pogovori o osebnih temah niso zaželeni, prav tako se izogibajte ocenam argentinske ekonomije. Argentinci namenijo precej pozornosti tudi opazovanju vaše telesne govorice, obrazne mimike in oblačil. Poslovna oblačila so formalna in konzervativna. Za moške je priporočljivo, da nosijo temne obleke, ženske elegantna poslovna oblačila (obleke). Poudarek je tudi na čim bogatejših modnih dodatkih, ne glede na spol.
   
 • V Argentini ocenjujejo osebe po tem, s kom sklepajo posle, ne pa po tem, kdo so oziroma kakšno je njihovo ime. Težave se lahko pojavijo tudi, če želite zamenjati pogajalsko skupino. V takšnem primeru lahko to ogrozi celoten posel.
   
 • Barantanje med Argentinci na splošno ni razširjeno.
   
 • Izmenjava daril ali rož je običajna tako v privatnem kot v poslovnem življenju. Na ta način boste lahko dosegli, da boste s poslovnim partnerjem prej dokončali posel. Ko pridete na obisk na dom, nikoli ne pozabite darila. Ženske naj se izogibajo obdarovanju moških. Nikoli ne nosite daril osebam, s katerimi niste vzpostavili prijateljskega odnosa. Darila se dajo tudi po poslovnih srečanjih, ko je ozračje bolj sproščeno. Ko ponovno prihajate v Argentino in obiščete poslovnega partnerja, ga predhodno vprašajte, če mu kaj prinesete z vaše države.
   
 • Delovna kosila so pogosta, predvsem za poslovneže, in večinoma potekajo od 13.00 do 15.00. Delovni zajtrki v Argentini niso v navadi.
   
 • V Argentini večerjajo po 20.30 uri, restavracije se zato do 21.30 ne napolnijo. Zelo redko vas bodo povabili domov na večerjo. Če pa ste povabljeni, bodite vedno pol ure bolj pozni od dogovorjene ure, razen v primeru, da je gospodar naročil obisk ob ameriški ali evropski uri (hora Americana ali hora Inglesa). Glede na to, da se večerje začnejo in zaključijo dokaj pozno, sta popoldanski počitek in dremež priporočljiva in v navadi. Sestankov ni priporočljivo sklicevati pred 10.00.

 

Jezik

V Argentini se uporablja španščina Latinske Amerike z izrazitim argentinskim naglasom. Poleg uradnega jezika, predvsem na severu, pa govorijo še sedemnajst domorodnih jezikov. Ljudje, ki delajo v večjih podjetjih, govorijo tudi angleško. Prevajalci so precej dragi, za dobrega prevajalca lahko plačate do 250 USD za tri do štiri ure, 330 USD in 400 USD za šest do osem ur. Pogosto vam bodo zaračunali za nekaj ur ceno za pol dneva dela. Prevajalce lahko dobite tudi v hotelih. Dokumenti so v Argentini veljavni le, če so napisani v španščini. 

 •