Bolgarija

Poslovni obisk Bolgarije

Državni prazniki in dela prosti dnevi

V letu 2018

 • 1. januar - Novo leto
 • 3. marec - Dan osvoboditve
 • 6. april - Veliki petek
 • 7. april - Velika sobota
 • 8. april - Velikonočna nedelja
 • 9. april - Velikonočni ponedeljek
 • 1. maj - Praznik dela
 • 6. maj - Jurjevo (Gergiovden), Dan bolgarske vojske
 • 24. maj - Dan bolgarskega izobraževanja, kulture ter slovanske pismenosti
 • 6. september - Dan združitve
 • 22. september - Dan neodvisnosti Bolgarije
 • 24. december - predvečer Božiča
 • 25. in 26. december - Božični prazniki


Vir: www.noworkdays.com
 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 32 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012)
 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

V Sofiji je bil junija 2016 odprt Častni konzulat, ki ga vodi Nikolay Vassilev, častni konzul.

Kontakt:
Konzulat Republike Slovenije
Nikolay Vassilev, CFA
Managing Partner
Expat Capital
96A Georgi S. Rakovski Str.
1000 Sofia, Bulgaria
M: +359 889 838 888
T: +359 2 980 1881
F: +359 2 980 7472
E: nikolay.vassilev@expat.bg
 

Možnost prevoza v državi

V večjih mestih lahko potujete z avtobusi, vendar so lahko natrpani in poleti neprijetno vroči. V nekaterih mestih (Sofija) se lahko vozite z novimi zasebnimi mini avtobusi. Avtobusne vozovnice redno preverjajo, ne pozabite pa jo kupiti tudi za večje kose prtljage. V večjih mestih so tudi tramvaji, Sofija pa ima razvit sodoben sistem podzemne železnice.

Za prevoze v notranjosti so najbolj primerni taksiji, ker so poceni. Posluževanje avtobusov in vlakov za prevoze v notranjosti je lahko nerodno, saj prevozna sredstva niso v najboljšem stanju, pa tudi urniki in točnost lahko predstavljajo težave.

V Sofiji se je najboljše posluževati javnih prevozov ali taksi služb. Vožnja z avtomobilom je lahko težavna, velik problem je tudi nezadostno število parkirnih mest.

Javni transport dela od 5. ure zjutraj do 12. ure ponoči. Karte je mogoče kupiti v kioskih in na večjih postajališčih.

Če boste potovali z avtom, priporočamo osnovno znanje cirilice. Priporočamo, da avto najamete. Vožnja je lahko nekoliko negotova, mnogo cest ni dobro označenih, ponekod ni jasnih mejnikov, nekatere ceste so v zelo slabem stanju. Lokalni vozniki pogosto ne upoštevajo prometnih omejitev in ne nakažejo menjavo smeri. Pod pretvezo bolgarske policije vas lahko oropajo.

Omejitve na cestah so:

 • 50 km/h v naseljih,
 • 90 km/h na regionalnih cestah in
 • 120 km/h na avtocestah.


Več o možnostih transporta v Bolgariji: Official Tourism Portal of Bulgaria
 

Električna napetost

Električna napetost v Bolgariji je 230V, 50 Hz AC.
Vtikač je običajen, z dvema jezičkoma (europlag). Adapter ni potreben.
 

Delovni čas

 • Javne službe so ponavadi odprte med 9. in 17. uro, ob tem da imajo od 45- do 60-minutni odmor med 12. in 14. uro.
 • Zasebna podjetja imajo podoben delavnik, vendar odmorov navadno ni.
 • Trgovine so odprte od 9. do 19. ure, ob sobotah pa od 9. do 13. ure. V turističnih krajih so poleti trgovine odprte tudi dlje.
 • Pošta je odprta od 8. do 18. ure med delavnikom, banke pa od 9. do 16. ure.
 • Nekatere menjalnice obratujejo 24 ur na dan, večina pa jih je odprtih od 9. do 18. ure.
   

Poslovni običaji

Načeloma so bolgarski poslovni običaji v skladu z ostalimi zahodno evropskimi državami.
Zelo pomembno je vedeti, da je zmigovanje z glavo obratno kot pri nas. Prikimavanje pomeni NE, odkimavanje pa DA.
Bolgari zelo hitro preidejo iz uradnega pogovora v prijateljskega in sproščenega. V navadi so sestanki v restavracijah in kavarnah, ne v pisarnah. Dobro se je izogibati vprašanju Makedonije zaradi zgodovinskih dogodkov. Izkušnje kažejo, da Bolgari dojemajo makedonski jezik kot bolgarskega – z dialektom.

Pri pozdravu se uporablja trden stisk roke in kontakt z očmi. Rokujemo se vedno pred in po sestanku. Sogovornika naslavljamo z nazivom. Če njegovega naziva ne poznamo, potem naslavljamo z gospod/gospa in priimkom. Poslovne vizitke si izmenjamo na prvem sestanku. Prevod poslovnih vizitk ni potreben, vsekakor pa je pozitivno sprejet. Če je bilo naše podjetje odprto pred več kot 20 leti, lahko letnico ustanovitve dodamo na vizitko, saj Bolgarijo dajo zelo veliko na tradicijo. Posebnih protokolov pri sestankih ni.

Pred začetkom sestanka poskušajmo vzpostaviti čimbolj oseben stik, saj je za Bolgare zelo pomembno vzpostavljanje manj formalnega odnosa. Prvi sestanek je spoznavni, šele naslednji je namenjen poslovnim zadevam. V javnem sektorju so pomembne počitnice v juliju in avgustu, zato takrat z javnim sektorjem ne dogovarjajmo sestankov.

Če vemo, da bodo naši sogovorniki najeli prevajalca, jih obvestimo o naši potrebah. Kontakt z očmi je pomemben za vzpostavitev zaupanja in je znak odkritosti. Pri sestanku imajo zelo velik pomen vizualne prezentacije, kjer so na kratko predstavljeni vsi podatki in statistika.

Bolgarski poslovni svet ni orientiran na roke. Zanje je pomemben razumljiv in detajlni dogovor, kjer pa roki ne igrajo pomembne vloge. Vsi uspešni dogovori vzamejo veliko časa. Sestanki običajno trajajo dlje kot pričakovano, zato je pomembno, da smo potrpežljivi in ne poskušamo pospešiti procesa.

Pri komunikaciji je pomembno vedeti, da Bolgari nimajo navade direktno odgovarjati na vprašanja. Zato je potrebno, da smo potrpežljivi, preden dobimo odgovor oziroma poskusimo vprašanje zastaviti drugače.

Več o poslovnih običajih v Bolgariji: Passport to Trade 2.0
 

Jezik

Bolgarščina je južnoslovanski jezik, ki se piše v cirilici. Veliko Bolgarov, predvsem starejša generacija, govori rusko. Poslovni jezik v pogovorih s tujimi poslovneži je angleščina. Študenti se v šolah učijo predvsem zahodne jezike: angleščino, nemščino, francoščino, tako da je komuniciranje lažje.

Večina napisov v Bolgariji je v cirilici, tako je potrebno znati tako tiskano kot tudi pisano verzijo cirilice.