Češka

Poslovni obisk Češke

Državni prazniki in dela prosti dnevi

V letu 2018

 • 1. januar - Novo leto / Dan obnove samostojne Češke
 • 30. marec - Veliki petek
 • 1. april - Velika noč
 • 2. april - Velikonočni ponedeljek
 • 1. maj - Praznik dela
 • 8. maj - Dan osvoboditve
 • 5. julij - Sveta Ciril in Metod
 • 6. julij - Obletnica smrti Jana Husa
 • 28. september - Dan državnosti
 • 28. oktober - Obletnica neodvisnosti Češke (1918)
 • 17. november - Dan boja za svobodo in demokracijo
 • 24., 25., 26. december - Božični prazniki


Vir: www.noworkdays.com
 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 32 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012)
 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.
 

Možnost prevoza v državi

Letalo:

Z letalom so povezana mesta Praga, Brno, Karlovy Vary in Ostrava. Vse informacije dobite na spletni strani Prague Airport.

Adria Airways vzdržuje redno letalsko povezavo na relaciji Ljubljana Praga od začetka poletne sezone 1. aprila 2018 petkrat tedensko. Informacije o terminih in cenah najdete na njihovih spletnih straneh.


Vlak in avtobus:

Češka ima znotraj države vzpostavljene dobre železniške in avtobusne povezave. Vozni red ter ceno vozovnice dobite na spletnih straneh posameznih prevoznikov (poleg državnih podjetij je uveljavljen tudi zasebni prevoznik Regiojet). Nekoliko slabše so mednarodne povezave, tudi neposredne železniške povezave med Slovenijo in ČR za zdaj ni (potrebni sta najmanj dve prestopanji). Dnevno vozijo direktni potniški vlaki na relaciji Praga - Gradec in tedensko na relaciji Praga - Celovec.

Avto:

Na cestah veljajo hitrostne omejitve:

 • 50 km/h v mestu,
 • 90 km/h izven mesta,
 • 130 km/h na avtocesti.


Za osebna vozila je potrebno kupiti in nalepiti vinjeto.

Veljavnost Cena
1 leto 1500 CZK
1 mesec 440  CZK
1 teden 310  CZK

* 1 EUR=25 CZK

Tovorna vozila:
Za tovorna vozila nad 3,5t se cestnine plačujejo elektronsko. V letu 2018 naj bi prišlo do precejšnje razširitve plačljivih odsekov na čeških cestnih komunikacijah (predvsem na regionalkah). Podrobnejše informacije o cestninjenju tovornega prometa so na voljo na strani MYTO CZ.

Več informacij o:Vse koristne informacije o prometnih razmerah v Pragi (vozni red, zaprte ulice, cena vozovnic) so na razpolago v angleščini ali nemščini na spletnih straneh Dopravni podnik.
 

Električna napetost

230 voltov, 50 Hz
 

Delovni čas

 • V pisarnah se dela praviloma od 8.30 do 16.30 ure, od ponedeljka do petka (običajen je odmor za kosilo). Značilen je 40-urni delavni teden.
 • Supermarketi in hipermarketi v večjih mestih so odprti od 8.00 do 20.00 ure, načeloma tudi ob sobotah in nedeljah, nekateri v Pragi od 7.00 do 24.00 (v Pragi so posamezni hipermarketi odprti 24 ur na dan). Manjše trgovine so odprte od 8.00 do 18.00 ure, v soboto do 12.00 ure.
 • V letu 2017 je bila spremenjena področna zakonodaja po kateri morajo biti po novem trgovine s prodajno površino nad 200m2 zaprte na določene državne praznike (op. 1. januar, Velikonočni ponedeljek, 8. maj, 28. september, 28. oktober, 24., 25. in 26, december).
 • V nekaterih podjetjih pričnejo z delom že ob 6 uri in končajo okoli 15 ure (delovni čas je 8,5 ure).
 • Komercialne banke so odprte od 9.00 do 16.00, od ponedeljka do petka.
 

Poslovni običaji

Ko začnete s poslovanjem na Češkem si je vredno zapomniti, da je poslovne odnose potrebno graditi počasi. Pustite, da vas Čehi sami predstavijo potencialnim poslovnim partnerjem, saj si tako lahko hitro zgradite mrežo poslovnih kontaktov. Češki poslovni partnerji vas morajo najprej spoznati, spoznati zgodovino vašega podjetja in šele potem, če imajo glede vas dober občutek, se boste začeli resno pogovarjati o poslih in potencialnih naknadnih sestankih. Večina čeških poslovnežev ceni dvostranski in dolgoročen poslovni odnos in ne marajo agresivnega prodajnega poslovanja in/ali neosebnega pristopa.

Pri sklepanju novih poslovnih partnerstev češki poslovneži (oz. osebe na odgovornih položajih) veljajo za dokaj konservativne. Če imajo za kakšen produkt/storitev že uveljavljenega poslovnega partnerja bodo glede morebitne zamenjave relativno zadržani. Novostim in spremembam v utečenih oblikah poslovanja niso pretirano naklonjeni. Tudi, če je novi proizvod boljši in/ali cenejši, to avtomatično ne pomeni sklenitve posla, potrebnega je še kar nekaj dodatnega prepričevanja.

Na sestanke prihajajte točno, lahko tudi kakšno minuto prezgodaj. Priporočljivo je, da se začnete dogovarjati za sestanke nekaj tednov pred vašim prihodom, saj hitri nenapovedani sestanki niso dobrodošli. Za poslovni obisk je primerna formalna obleka. V navadi je, da se poslovni partnerji nagovarjajo s priimki, vsaj dokler ni vzpostavljeno bolj sproščeno okolje.

Poslovna kosila so na Češkem običajna in redko trajajo manj kot dve uri. Tudi če kosite v dvoje, je v navadi da naročite več jedi (od predjedi do glavne jedi in posladka). Poslovni zajtrki niso v navadi.

Vljudnostno smehljanje ni značilno za Čehe, smejijo se, ko jih nekaj zabava oziroma so zadovoljni z rezultatom. Zaradi tega so Čehi velikokrat predstavljeni kot neprijazni, kar je na splošno napačna opazka. Čehi so v poslovnem okolju večinoma formalni in resno vedenje odraža njihovo spoštovanje do drugih ljudi in poslovnih partnerjev.

Češka ima bogato zgodovino, v določenem obdobju je bila tudi ena industrijsko najbolj razvitih držav na svetu. Na to so Čehi še posebej ponosni, zaradi napak storjenih v preteklem režimu včasih tudi občutljivi. Pri vzpostavljanju kontaktov in vodenju poslovnih pogovorov je to vredno imeti v mislih oz. temu izkazovati ustrezno spoštovanje. 
 

Jezik

Uradni jezik v Češki republiki je češčina. Nemščina in angleščina sta najbolj uporabljena druga jezika, prvi med starejšo generacijo, slednji pa med mlajšimi. Znanje tujih jezikov ni samoumevno, v povprečju je na nekoliko nižji ravni kot v Sloveniji.