Južna Koreja

Poslovni obisk Južne Koreje

Državni prazniki in dela prosti dnevi

V letu 2018

 • 1. januar - Novo leto
 • 15., 16., 17. februar - Seollal Holiday (Lunarno novo leto)
 • 1. marec - Praznik gibanja za neodvisnost
 • 5. maj - Praznik otrok
 • 22. maj - Rojstni dan Bude
 • 6. junij - Dan spomina na vojne žrtve
 • 13. junij - Dan izvolitve državnega zbora
 • 15. avgust - Dan osvoboditve
 • 23., 24., 25. september - Chuseok (Praznik žetve)
 • 3. oktober - Dan ustanovitve države
 • 9. oktober - Hangeul Proclamation Day (Dan korejske abecede)
 • 25. december -  Božič

 

Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 40 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012).

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Železnica
Železniško omrežje je sodobno ter razvejano. Med glavnim mestom Seulom ter drugim največjim mestom Pusan poteka zelo hitra vlakovna linija v dolžini 430. Rezervacija vozovnic je mogoča na strani Korail.

Letalo
Od leta 1969, ko so privatizirali Korean Air, beleži korejsko civilno letalstvo zelo hitro rast števila potnikov. Od leta 1988 deluje še korejski letalski prevoznik Asiana Airlines. Letalske povezave v notranjem prometu so dobre. Mednarodna letališča v Republiki Koreji so: Incheon Airport, Airport Gimpo, Airport Yangyang, Airport Cheongju, Airport Muan, Airport Daegu, Airport Gimhae (Busan), Airport Jeju. Rezervacija vozovnic je mogoča na strani: Korean Air

Avtomobil
Cestno omrežje v Južni Koreji je sodobno ter razvejano. Za vožnjo avtomonila v Koreji se zahteva: leto dni šoferskih izkušenj, starost najmanj 21 let, veljavno mednarodno vozniško dovoljenje, ki mora veljati vsaj leto dni od datuma vstopa v Korejo. Najem avtomobila stane od 23 USD 205 USD na dan, odvisno od najetega avtomobila. Na večini cest v mestih je omejitev hitrosti 60 km/uro, ter 80-100 km/uro na avtocestah. Kazni za vožnjo pod vplivom alkohola so zelo velike.

Več informacij o možnostih letalskega, železniškega, pomorskega, avtobusnega in taksi prevoza je na voljo na spletni strani VisitKorea.
 

Električna napetost

110/220V, 60 Hz

 

Delovni čas

Običajen delovni čas traja od 8.30 ure do 18.00 ure, od ponedeljka do petka. Sobote so delovne, vendar se delavnik zaključi že ob 13.00 uri. Državne institucije imajo podoben delovni čas, s tem, da se v času od novembra do februarja zaprejo že ob 17.00 uri. Banke so odprte med 9.30 in 16.30 uro, oziroma v soboto od 9.30 do 13.30 ure.
 

Poslovni običaji

Korejci raje poslujejo z ljudmi, s katerimi so razvili osebne prijateljske odnose. Zato je bistveno, da se povežete z nekom iz J. Koreje, ki ima že razvito mrežo kontaktov in vas potem povezuje s tamkajšnjimi podjetji. Prijateljska in poslovna razmerja se negujejo s pomočjo neformalnih družabnih srečanj, ki pogosto vključujejo kosila in večerje. Korejski poslovneži so izjemno direktni komunikatorji, kar pomeni, da bodo vprašali vse, kar jim ni jasno. Odgovore pripravljajte neposredno in jedrnato. Prav tako je potrebno paziti na postavljena vprašanja. Raje uporabljajte direktna vprašanja, na primer: "Kdaj lahko pričakujemo pošiljko?" namesto "Ali lahko pričakujemo pošiljko v treh tednih?".

Poslovni sestanki
Sestanki so potrebni in zanje se je treba dogovoriti tri do štiri tedne vnaprej. Pravočasen prihod na sestanek pomeni, da izkazujete spoštovanje poslovnežu. Najstarejši južnokorejski poslovnež praviloma prvi vstopi v sobo. Preden se udeležite sestanka, pripravite dnevni red in osnovne informacije o svojem podjetju. Glavni namen prvega srečanja je medsebojno spoznavanje. Sestanki se uporabljajo za razumevanje strankinih potreb, kar je poglavitni temelj za izgradnjo odnosov. Ne slecite si suknjiča, razen če tega ne naredi najstarejši poslovnež s korejske strani. Vse pisno gradivo imejte na voljo v angleškem in korejskem jeziku.

Poslovna obleka
Poslovna oblačila so konservativna. Moški morajo nositi temno obarvane, konservativne obleke v kombinaciji z belo srajco. Ženske morajo nositi konservativno obleko umirjenih barv. Moški naj se izogibajo nošenju nakita, razen ure in poročnega prstana.

Vizitke
Vizitke se izmenjajo na prvem sestanku na zelo svečan način. Način, kako vzamete vizitko od poslovneža in kako jo držite, kaže vaš odnos do njega. Ena stran vizitke naj bo v korejskem jeziku. Vizitko izročite z obema rokama, pri tem pa pazite, da je korejska stran obrnjena navzgor in berljiva s strani prejemnika. Preverite in preberite vse vizitke, ki jih pozorno vzemite v roko. Nikoli ne pišite ničesar na vizitko korejskega poslovneža v njegovi navzočnosti.

Vir: Kwintessential

 

Jezik

Korejci govorijo svoj jezik, Hangenul, ki izvira iz leta 1443. Pred tem je bil v uporabi med »elito« kitajski jezik, običajne množice pa so lahko uporabljale razne dialekte, iz katerih se je razvil Hangenul. Abeceda je sestavljena iz 17 soglasnikov ter 11 samoglasnikov. Korejski jezik vsebuje številne tujke, tako kitajske, japonske kakor tudi zahodne besede, kar je posledica zgodovinskih ter modernih razvojnih razlogov.
Korejski jezik je za tujce zapleten. Zato se veliko uporablja angleški jezik. Korejci znajo ceniti trud tujcev, da se naučijo vsaj par osnovnih besed v njihovem jeziku, kot na primer hvala [kam sa ham ni da] ali zdravo [an nyeong ha se yo].