Kazahstan

Poslovni obisk Kazahstana

Državni prazniki in dela prosti dnevi

V letu 2018

 • 1. in 2. januar - Novo leto
 • 7. januar - Pravoslavni Božič
 • 8. marec - Mednarodni dan žena
 • 21. - 23. marec - Nauryz, praznovanje pričetka pomladi
 • 1. maj - Dan enotnosti
 • 7. maj - Dan obranitve domovine
 • 9. maj - Dan zmage
 • 6. julij - Dan glavnega mesta
 • 22. avgust - Kurban Bairam
 • 30. avgust - Dan ustave
 • 1. december - Dan prvega predsednika Republike Kazahstan
 • 16. - 17. december - Dan neodvisnosoti

 

Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 40 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012)


Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Zračni promet

Čeprav je leta 1997 Astana postala glavno mesto, je Almaty še vedno poslovno in potovalno središče. Potniki ponavadi letijo v Almatyj preko Frankfurta, Amsterdama in Londona, čeprav obstajajo tudi povezave prek Istanbula, Dubaja, Moskve in drugih mest. Direktni leti v Astano so iz Dunaja, ZAE, Moskve in Istanbula. Večina mednarodnih letov, ki povezujejo Almaty in Astano z Evropo poteka med 23.00 in 7:00.

Glede na velike razdalje med mesti, je v Kazahstanu najbolj primerno potovati z letalom. Cene letalskih vozovnic na notranjih letih so ugodne, še posebno na sedmih družbeno pomembnih linijah, ki jih subvencionira Odbor za civilno letalstvo, in ki jih opravljata Air Astana JSC in SCAT Air Company JSC. Cene teh letalskih vozovnic se gibljejo med 30 in 100 EUR.

Cestni promet

Omrežje javnega potniškega prometa v glavnem mestu Astana sestavljajo avtobusi in trolejbusi. V mestu deluje tudi 14 taksi podjetij. Podrobnejše informacije najdete na spletni strani mesta Astana v rubriki promet. V Astani je veliko taksijev, le nekaj pa je uradnih (pogosto obstajajo posamezniki, ki zakupijo svoje vozilo). Najem vozil je mogoč z ali brez šoferja.

V največjem mestu Almaty deluje 49 podjetij za prevoz potnikov z avtobusom, aktivnih je tudi 63 zasebnih taksi podjetij. Podrobnejše informacije najdete na spletni strani mesta Almatyja v rubriki promet. Metro linija je trenutno še v gradnji. Taksiji, bodisi zasebni ali ne, so številni tudi v Almatyju. Najem vozila je možen. Da bi si zagotovili učinkovito in uspešno bivanje, je priporočljivo najeti voznika. Cena najema za avto in voznika se giblje med 12 in 16 EUR/uro.

Ceste so zmerno vzdrževane, splošna dovoljena hitrost je 120 km/h na avtocestah in 70 km/h na podeželskih cestah. Spoštovati je treba omejitve hitrosti na posameznih odsekih zaradi dejanske nevarnosti (nevarne poškodbe vozišča / luknje). Po možnosti je dobro potovati v konvoju (vsaj 2 vozili v dobrem stanju), dobro opremljeni z rezervami goriva, olja, vode, itd. Vozilo naj bo zavarovano s strani lokalnega zavarovatelja. Na avtocestah in tudi v mestih, včasih brezobzirni policisti zahtevajo od voznikov plačilo pretiranih kazni za lastno korist, ki jih (v teoriji) naj ne bi plačali.

Natančen razpored letal, vlakov in avtobusov najdete na strani Yandex.
Več informacij o možnostih prevoza v državi je objavljenih na strani VisitKazakhstan.

 

Električna napetost

220 voltov (za gospodinjstva). V primeru dela s prenosnim računalnikom ali kakršno koli drugo napravo je priporočljivo imeti s seboj stabilizator napetosti, ker so v električnem omrežju pogosta nihanja napetosti.

 

Delovni čas

Običajni delovni čas pisarn v Kazahstanu je od 9:00 do 18:00, od ponedeljka do petka. Pisarne so zaprte ob sobotah in nedeljah in državnih praznikih.

Javne agencije ter večina podjetij in bank je odprtih od 9:00 ali 10.00 do 17:00 ali 18.00. Čas za enourni odmor za kosilo v bankah je med 12:00 in 15:00, v javni upravi pa med 12:00 in 14:00. Nekateri uradi so odprti samo v dopoldanskem času.

Živilske trgovine in pekarne so odprte vsak dan (tudi ob nedeljah) od 9:00 do 20:00 z vmesnim opoldanskim odmorom. Večji supermarketi so odprti cel dan, vse dni v tednu (24/7).

 

Poslovni običaji

Poslovni bonton

 • Rokovanje je splošen način pozdravljanja. Pogosto se uporabljata obe roki.
 • Stisk roke naj bo nežen.
 • Mnogi Kazahstanci se ne bodo rokovali z ženskami. Ženska naj sicer ponudi svojo roko, če pa je sogovornik ne sprejme, ne bi smela biti užaljena.
 • Med pozdravljanjem vzdržujte očesni stik.
 • Rokujte se po zaključku sestanka, preden odidete.
 • Če nekoga srečate večkrat v istem dnevu, se z njim vsakič rokujte.
 • Počakajte, da vas predstavijo vsem sogovornikom, po navadi glede na pomembnost.
 • V poslovnem svetu se porabljajo akademski in strokovni nazivi.
 • Ljudi kličite po nazivu in priimku. Počakajte, da vas povabijo, preden pričnete uporabljati tudi ime.
 • Poslovne vizitke so izredno pomembne za vzpostavitev lastnega položaja, za krmarjenje v birokraciji in odpiranje vrat.
 • Poslovne vizitke se izmenjajo brez večjega rituala.
 • Priporočljivo je, da so vaše vizitke natisnjene v ruščini na eni strani in angleščini na drugi strani.
 • Poskrbite, da bo vaša poslovna vizitka vsebovala tudi vaš naziv.

 

Poslovni sestanki
Stili poslovnih sestankov se razlikujejo glede na vrsto poslovnega subjekta. Zasebni sektor je pogosto bolj osredotočen in zahodnjaški;
stvari potekajo malo bolj tekoče. Pri javnih subjektih pa je po drugi strani veliko protokola in birokracije (ostanki iz komunistične dobe). Slednje lahko vključuje veliko več sestankov in potrpežljivosti.

Hierarhična narava kulture pomeni, da se želijo Kazahstanci spoznati z ljudmi na podobnem položaju. Zato je pomembno, da se biografije vseh članov tima posreduje dosti prej pred sestankom.

Za sestanke se pogosto uporabljajo mize v obliki črke T, tako da lahko obe strani sedita nasproti drug drugi. Po hierarhiji najvišji kazahstanski sogovornik bo sedel na čelu, njegovo osebje pa bo sedelo v padajočem vrstnem redu glede na rang. Tudi vaš tim naj se posede na enak način. V nekaterih podjetjih je prisoten trend, da ljudje istega ranga sedijo drug poleg drugega, da se olajša pogovor.

Na splošno se porabi precej časa za kramljanje (pogosto ob čaju in sladkarijah) preden se prične z razgovori o poslu. Počakajte, da kazahstanska stran preide na pogovor o poslu. Vzemite si čas za gradnjo odnosov. Kot družinsko usmerjeni ljudje, želijo biti prepričani, da ste vredni zaupanja, vljudni in zanesljivi.

Po rangu najvišji kazahstanski sogovornik na seji odpre razpravo in predstavi svoj tim po hierarhičnem vrstnem redu. Čeprav imajo sestanki svoj začetek ob določeni uri (bodite točni, čeprav vas bodo morda pustili čakati), imajo le redko tudi končni čas. Kazahstanci so namreč mojstri dolgih govorov, zato bi bilo nesmiselno vnaprej določiti, kdaj se bo sestanek končal.

Najbolje je, da se ne kaže veliko čustev. Pomembna je razumska argumentacija.
Odločitev verjetno ne bo po samo enem sestanku; ponavadi traja dalj časa.
Izogibajte se opciji "vzemi ali pusti". Razvijajte idejo o dolgoročnih koristih v sodelovanju.
Vodenje in sprejemanje odločitev je večinoma bolj avtoritarno kot demokratično.

 

Jezik

Državi uradni jezik je kazaščina, za medsebojno sporazumevanje med različnimi narodi v Kazahstanu pa se uporablja ruski jezik, ki ima status uradnega jezika. Poslovni jezik je ruski. Angleščina se še vedno precej redko uporablja.
 

Osnovni slovarček
Qayirly Tan! Dobro jutro!
Salamatsyz ba! Dober dan! (formalno)
Qayirly Kesh! Dober večer! (formalno)
Qayirli tyn! Lahko noč! (neformalno)
Qalynyz Kalai? Kako ste?
Menym atym... Moje ime je...
Sizben tanyskanyma ote kuyanyshtymyn. Veseli me, da sva se spoznala.
Magan komek korsete alasyz ba? Mi lahko pomagate?
Rakhmet! Hvala!
Keshiriniz! Oprostite!
Tusinbedim. Ne razumem.
Syz aglshynsha soileisesiz be? Govorite angleško?
Sagat kansha boldy? ali Sagat nishe? Koliko je ura?
... qaida? Kje je...?
Konak yui qaida? ... hotel?
Meiramkhana qaida? ... restavracija?
Aurukhana ... a bolnišnica
Murazhai ... muzej
Pochta bolymshesi ... pošta
Daretkhana ... WC
Temir zhol vokzaly ... železniška postaja
Auezhai ... letališče
Avto turak ... parkirno mesto