Latvija

Poslovni obisk Latvije

Državni prazniki in dela prosti dnevi

V letu 2018

 • 1. januar - Novo leto
 • 30. marec - Veliki petek
 • 1. april - Velikonočna nedelja
 • 2. april - Velikonočni ponedeljek
 • 1. maj - Praznik dela
 • 4. maj - Dan potrditve neodvisnosti
 • 13. maj - Materinski dan
 • 20. maj - Binkoštna nedelja
 • 23. junij - Praznik kresne noči
 • 24. junij -  Praznik poletnega solsticija
 • 18. november - Dan razglasitve neodvisnosti
 • 24. december - Predbožični večer
 • 25. december - Božič
 • 26. december - Božič, drugi dan
 • 31. december - Silvestrovo

 

Vir: www.noworkdays.com


Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 32 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 30/2009)
 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.
 

Možnost prevoza v državi

Mednarodno letališče v Rigi je glavno v državi. Od tukaj sta dve notranji liniji, Riga-Liepaja in Riga-Ventspils. Nacionalni zračni prevoznik Latvije je Air Baltic. Koristne informacije na: Riga airport (LV, EN).

Letališče v Rigi je samo 13 km oddaljeno od centra Rige, na pol poti med prestolnico in mestom Jurmala. Od letališča do centra Rige lahko uporabite redno avtobusno linijo. Več informacij: www.rigalatvia.tel/

Od junija do konca oktobra vozi direktni avtobus iz letališča do Jurmale. Cena je 2 Ls (okoli 3 EUR).

Ocenjena cena prevoza s taksijem do centra Rige - 8 Ls (11 EUR) (1,50 Ls za prtljago in 0,50 Ls na km). Enaka cena tudi do Jurmale.

Za prevoz v državi je možno koristiti tudi železniški prevoz, ki je dokaj poceni in varen. Železniška postaja v Rigi je samo ena in je v centru mesta. Od tod je možno potovati do drugih mest v državi. Več na spletni strani Latvian Railway (LV, EN, RU).

Seveda je dobro razvejana tudi avtobusna mreža:


Sistem je dobro razvit in poceni. Karte javnih prevoznih sredstev se lahko kupijo na vseh posebnih blagajnah javnega prometa ali pa direktno na javnem prevoznem sredstvu.

Potovanje je možno tudi z avtom, možno je najeti avto pri mednarodno priznanih podjetjih kot so: National, Hertz, Avis in Budget, ki omogočajo vožnje po državi ali celo izven do drugih baltiških držav.

Omejitve na cestah so znotraj dežele 90 km/h, po naseljih 50 km/h, na določenih avtocestah pa 100 km/h (na primer avtocesta Riga - Jurmala).

Poleg gornjih pa je možen tudi pomorski promet med Rigo, Ventspilsom in Liepajo s trajekti finskega prevoznika.
 

Električna napetost

 • 230 voltov (za gospodinjstva)
 • 380 voltov (za industrijo)

 

Delovni čas

Polni delovni čas v Latviji je 40 ur na teden. Normalno se dela od ponedeljka do petka, izjemoma je mogoče seveda delati tudi v soboto. Zaposleni normalno delajo od 8. do 16. ali 9. do 17. ure z eno prosto uro za kosilo. Dan pred državnim praznikom je lahko delovni čas skrajšan za uro ali dve. Trgovine, lokali so bolj prilagojeni potrebam potrošnikov, gostov in so razpoložljivi več časa, seveda pa so tam uvedene izmene. Zaposlenim pripadajo štirje koledarski tedni za plačan letni dopust. Da bi se tujec zaposlil, mora imeti veljavno delovno dovoljenje. Latvijska vlada je zavezana ILO konvenciji pri zaščiti delavskih pravic.

 

Poslovni običaji

Pristop Latvijcev h poslu je zelo formalen. Prav tako obstajajo določene značilnosti poslovne komunikacije. Predvsem so pomembne razlike med starejšimi, izkušenimi delavci, ki se držijo formalnih protokolov, medtem ko so mlajše generacije bolj ravnodušne do togih formalnih poslovnih običajev. Vedno se je potrebno rokovati z vsemi prisotnimi na sestanku.

Pri rokovanju je pomemben stik z očmi. Stisk roke je pomembni. Če srečamo osebo, ki nima akademskega ali profesionalnega naziva, ga naslovimo z častnim nazivom: moške Kungs, ženske Kundze. Ponavadi so osebe predstavljene z imenom in priimkom. Samo ime lahko uporabimo, le če nam je dovoljeno. Poslovne vizitke se izmenjajo pri začetni predstavitvi.

Latvijci so zelo prijazni in vljudni. Lahko so zelo zadržani. Ne marajo vljudnostnega klepeta. Osebnih zadev ne mešajo s poslovnimi (velja tudi v vljudnostnem pogovoru). Niso zelo emocionalni govorci in telesna govorica ni izrazita. Po drugi strani pa so direktni in ciljno usmerjeni pri pogovoru. Pri poslovanju ne marajo odvečnih informacij oziroma dodatnih pojasnil (konteksta). Prav tako ne marajo vprašanj zaradi vprašanj samih.

Sestanki se pogosto začnejo s pozdravnim nagovorom osebe z najvišjim položajem v timu Latvijcev. Če se to zgodi, potem mora enako storiti oseba z najvišjim statusom tudi v vašem timu.

Pri poslovanju z Latvijo je hierarhija izjemnega pomena. Zato je zelo pomembno, da uvodni sestanek dogovorite na najvišjem nivoju. Odločitve so narejene v vodstvu in informacije se posredujejo od zgoraj navzdol. Če niste CEO podjetja, ki ga predstavljate, potem bo na prvem sestanku skoraj nemogoče priti do odločevalca. V tem primeru boste vi in vaše podjetje najprej ocenjeni na nižjem nivoju. Če vas bodo prepoznali kot dobrega potencialnega poslovnega partnerja, bo naslednji sestanek na višjem nivoju, kjer se bodo lahko sprejele določene odločitve.

Latvijski sestanki so zelo formalni. Latvijci jemljejo posel zelo resno in enak odnos pričakujejo od (potencialnega) partnerja. Prevelika sproščenost pri neformalnem druženju lahko negativno vpliva na posel.

Točnost prihoda na sestanke je zelo pomembna. Pomembna je tudi izbira poslovnega oblačila. Julij in avgust sta meseca počitnic, zato je priporočljiva organizacija sestanka v drugih mesecih. Pri neformalnem ali formalnem druženju se izogibajmo temi pogovora o povezavi Latvije in Rusije, saj je zelo občutljiva tema.
 

Jezik

Državni jezik v Latviji je latvijski jezik. Spada k Baltiški skupini Indo-evropske družine jezikov. Njegov najbližji živeči sorodni jezik je litovski jezik (latvijski jezik je neslovanski in negermanski jezik). V velikih mestih in v vzhodni regiji se precej uporablja ruski jezik. Angleški jezik je v splošnem sprejet kot poslovni jezik. Kljub temu, ko se gibljemo izven urbanih centrov in področij, ne bo odveč, če imamo kakšnega jezikovnega tolmača.