Mehika

Poslovni obisk Mehike

Državni prazniki in dela prosti dnevi

V letu 2018

 • 1. januar - Novo leto
 • 5. februar - Dan ustave
 • 19. marec - Obletnica rojstva Benita Juáreza (prost dan)
 • 21. marec - Obletnica rojstva Benita Juáreza
 • 29. marec - Veliki četrtek
 • 30. marec - Veliki petek
 • 1. maj - Praznik dela
 • 16. september - Dan neodvisnosti
 • 19. november - Obletnica mehiške revolucije (prost dan)
 • 20. november - Obletnica mehiške revolucije
 • 12. december - Dan device Guadalupe
 • 25. december - Božič


Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 40 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012).

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

V Mehiki imajo razvejan in kvaliteten sistem avtobusnih linij. Avtobusi so večinoma zelo moderni, največji ponudniki teh prevozov nudijo potovanje v različnih razredih (celo poslovni razred – Clase ejecutiva, Clase de lujo). Tudi na daljših vožnjah (do 5 ur) nudijo dovolj udobja. Rezervacije vozovnic v principu niso potrebne, razen v času Velikonočnih praznikov in ob Božiču. Med večjimi kraji vozijo avtobusi zelo pogosto, tako da je potrebno na postaji le ugotoviti, katero podjetje ima naslednji odhod in potem na okencu tega podjetja kupiti vozovnico. Vsako mesto ima centralno avtobusno postajo, ki je ponavadi na obrobju, vedno pa ima vzpostavljen javni prevoz v center in ustrezno taksi službo. Mexico City ima štiri avtobusne postaje, za odhode in prihode iz vsake izmed štirih geografskih smeri:


Mehika ima velik in razvejan železniški sistem, vendar ga v glavnem uporablja za prevoz blaga. Potniški vlaki so zelo počasni in niso priporočljivi za poslovna potovanja.

Podzemna železnica v Mexico Cityju velja za dobro in čisto, vendar pogosto prenatrpano. Paziti je treba na žeparje in tatove tudi podnevi, nočnim potovanjem pa se je bolje izogniti. Podzemna železnica deluje še v Monterreyu in Gudalajari. V Mexico Cityju deluje tudi metrobus. Več informacij: Sistema de Transporte Colectivo

Lokalni prevoz (mestni) je relativno kaotičen, poslovnim potnikom priporočamo uporabo uveljavljenih taksi služb. Pomembno je, da taksijev ne ustavljate na cesti, še posebno ne zelenih in rumenih Volkswagen beetle-ov. Uradna taksi podjetja imajo svoje pisarne oz. okenca na letališčih in avtobusnih postajah, hotelsko osebje pa tudi rado pomaga pri naročanju taksijev. Cene prevozov so navadno določene, se pa lahko tudi pogajate, vendar je pomembno, da se o ceni dogovorite pred pričetkom vožnje. Za prevoze iz letališča do mesta vedno preverite cene, ki jih najdete na oddelku za prtljago. Zelo pomembno je, da se za ceno prevoza, kadar potujete izven mesta, vnaprej dogovorite.

Taksi službe v Mexico Citiyu se uvrščajo med ene od najcenejših na svetu. Vendar pazite: taksisti pogosto ne poznajo imen ulic, celo tistih pomembnejših, zato si poglejte zemljevid, preden sedete v taks. Kadar dežuje, boste težko našli taksi. Obstajajo posebni turistični taksiji z angleško govorečimi vozniki, ki jih najdete pred večjimi hoteli. Ti taksiji nimajo taksimetra, zato se morate za ceno dogovoriti vnaprej.

Nova oblika prevoza je t.i. colectivo, ki deluje kot zbirni taksi. Cena se zaračuna na osebo in pogosto voznik v vozilo spravi največje možno dovoljeno število potnikov, da je cena prevoza rentabilna.

Na letališčih in v večjih mestih imajo podružnice vse največje ameriške rent-a-car družbe: Avis, Hertz, Budget, National itd. Rezervacijo in plačilo je možno izvesti preko njihovih internetnih strani. Cene so precej višje kot v ZDA.

Avtoceste so relativno moderne, vendar pa so cestnine izjemno visoke. Vožnja po običajnih cestah je problematična zaradi dotrajanosti cestišča, občasnih prečkanj živali, nenadnih naletov na počasi vozeča vozila (traktorji, tovornjaki, vozovi itd.). Priporočamo izjemno pazljivost. Nočne vožnje v nobenem primeru ne priporočamo. Vožnja po mestih je prav tako zelo problematična, kot tudi parkiranje. Vozila ne puščajte nezaščitenega, saj so kraje pogoste. Varovani (proti plačilu) parkirni prostori oz. garaže so povsod na voljo.

Cena bencina je relativno nizka. Edini uradni prodajalec je mehiška naftna družba Pemex, ki ima po celi državi dobro razvejano mrežo bencinskih servisov.

 

Električna napetost

110V, 60Hz
Pretvorniki so na voljo v vsaki tehnični trgovini, vendar priporočamo nakup že v Evropi. Vtičnica in vtikači so ameriškega tipa.

 

Delovni čas

Pisarne so običajno odprte od 08.00 do 18.00. Odmori za kosila običajno trajajo 1 do 2 uri in potekajo med 13.00 in 15.00.
Tovarne imajo prilagodljiv delovni čas. Večina jih obratuje 24 ur na dan, izmene pa potekajo v treh izmenah po osem ur.
Banke v glavnem mestu obratujejo od 08.00 do 19.00, večina drugih bank pa je odprta od 09.00 do 17.00. večje podružnice so odprte tudi ob sobotah dopoldan. V manjših mestih se banke lahko zaprejo ob 13.30.

Državne ustanove imajo krajše uradne ure, od 8:00 pa do 14:00 ali 15:00 ure. Veleblagovnice so odprte vse dni v tednu, ponavadi od 8:00 do 20:00 ali 21:00, po novem pa nekatere celo do 24.00.

Trgovine so odprte od 11.00 do 20.00 ure v ponedeljek, torek, četrtek in petek, v sredo in soboto pa do 21.00 ure. Večina trgovin je odprtih tudi ob nedeljah.

V manjših krajih in v manjših zasebnih podjetij, trgovinah ipd. so možna večja odstopanja glede delovnega časa, večinoma pa so za posle odprti tudi v soboto in nedeljo (oziroma zelo fleksibilno), če le obstaja povpraševanje.

 

Poslovni običaji

Upoštevati je treba dejstvo, da obstajajo pomembne razlike v obnašanju uradnikov državnih institucij oz. uslužbencev podjetij, ki so v državni lasti in uslužbenci v zasebnih podjetjih. Običajno je, da bo nivo profesionalnega odnosa in pristopa tem višji, tem večja bo vsota denarja v igri.

Odvisno je tudi, kakšno je lastništvo podjetja. Podružnice tujih korporacij praviloma delujejo kot njihove matične družbe oz. kot podružnice kjerkoli po svetu, torej skladno z organizacijskimi predpisi in običaji matične družbe. Mnogo največjih mehiških podjetij je zgodovinsko v lasti pomembnih družin. Takšna družinska podjetja imajo lahko tisoče zaposlenih, vodstvo podjetja pa so družinski člani. Večina ljudi iz najvišje gospodarske elite je študirala ali živela v ZDA in gre torej za vrhunske managerje, prav tako pa je treba upoštevati tudi njihovo močno medsebojno prepletenost, tako med podjetji samimi kot tudi med njimi in politično elito izvršilne oblasti. V določeni meri je korupcija v Mehiki realnost.

Prvo poslovno srečanje naj poteka na nivoju direktorjev podjetij z obeh strani. Kasnejša srečanja pa se lahko brez težav odvijajo na nivoju vodij. Mnogo poslovnih razgovorov v živo se opravlja tudi v nekoliko bolj neformalnem okolju (npr. restavracije, ranči, letoviške vile ipd.), predvsem v primeru družinskih podjetij. Možno je, da se ob dolgoročnem dobrem sodelovanju spletejo zelo trdne osebne vezi med poslovnimi partnerji.

V mehiški poslovni kulturi je gojenje dobrih zelo osebnih odnosov in gradnja zaupanja osnovni temelj za kakršno koli uspešno obliko poslovanja. Mehičani raje sklepajo posle z ljudmi, ki jih poznajo in so jim blizu, zato pogosto najdemo v podjetjih člane družine, sorodnike ali prijatelje. 

Medsebojno spoštovanje je ena izmed ključnih komponent mehiške poslovne kulture in se izraža v uporabi nazivov in formalnega ¨ti˝ (usted). Prav tako Mehičani polagajo veliko pozornosti na spoštovanje starejših in izkušenejših oseb v delovni skupini kot tudi na splošno v družbi.

Pristop k poslovnemu sodelovanju je precej formalen, zato je potrebno uporabiti pri nagovarjanju naših mehiških poslovnih parterjev njihov ustrezen naziv. Vljudnostni nazivi so gospod (Seńor), gospa (Senora), gospodična (Senorita) in pogosti profesionalni nazivi pa “Licenciado”, “Doctor”, “Profesor”. Vsem tem nazivom sledi priimek. Imena se uporabljajo samo za člane najožje družine in prijatelje, zato moramo počakati, da nas poslovni partner prvi naslovi po imenu.

Pri poslovanju z Mehiko je na začetku pomembno pridobiti zanesljiv kontakt, ki bo garantiral za nas. Uporaba osebnih poznanstev, prijateljskih ali poslovnih, je ključnega pomena za vzpostavljanje zaupanja in zagotavljanja poslovnega sodelovanja v prihodnosti.

Pogajanja so dolg proces in vključujejo določene elemente trgovanja. V mislih moramo imeti tudi, da mehiški poslovni sodelavci oblikujejo ponudbe in poslovne odločitve na osnovi prijateljskih odnosov, ki smo jih uspeli vzpostaviti. Pri pogajanjih se ne sme biti agresiven, ker to sogovorniki smatrajo kot nevljudno. Potrebno je upoštevati tudi, da komunikacija ni vedno zelo direktna: "da" ne pomeni vedno "da".

Hierarhija in družbeni status sta pomembna, zato so končne odločitve stvar vodilne osebe oziroma osebe z najvišjo avtoriteto. Kljub temu se spodbuja odprto komunikacijo vseh sodelujočih in se upošteva splošen dogovor, ki je bil sprejet med strankama.
Sestanke je potrebno vnaprej dogovoriti ter potrditi, ko pridemo v Mehiko, in s sabo imeti večjo količino poslovnih vizitk.

Poslovna kosila so najboljši način za sklepanje poslov, kar potrjuje bolj družabni aspekt mehiške poslovne kulture in pogosto trajajo po več ur.

Protokol glede pozdravov
Med dvema moškima: moški se vedno rokujejo tako ob prihodu kot tudi odhodu. »Abrazo« ali objem je navada med prijatelji. Če se želite izogniti nesporazumom in nerodnim situacijam, pustite vašemu mehiškemu kolegu, da prvi da pobudo za objem. Če vas, medtem ko se rokujete, potegne k sebi, sledite njegovi iniciativi in ga z levo roko dva do tri krat potrepljajte po hrbtu.

Med moškim in žensko: rokovanje ob prihodu in odhodu je primerno za situacijo. V primeru, da se ženska nagne proti vam, sledite njeni iniciativi in sledi naj rahel poljub na lice (poljub naj bo samo en).

Med žensko in žensko: rokovanje je primerno, vendar je dokaj verjetno, da si ženski izmenjata formalen poljub na lice ob prihodu in odhodu.

Protokol glede oblačenja na poslovnih sestankih je zelo jasen. Obvezni sta obleka in kravata. Edina izjema so mesta na obali Pacifika, kjer izredno zahtevna klima (vročina in vlažnost) dovoljujeta določena odstopanja od omenjenega. V predelih ob morju so dovoljene (formalne) kratke hlače in srajca s kratkimi rokavi. Čevlji morajo biti zaprti (sandali niso dovoljeni). Oblecite se lahkotno, a vseeno spoštljivo. Za neformalna srečanja (pikniki, poslovni izleti, ipd.) se oblecite priložnostno, vendar še vedno dokaj formalno.

Za razliko do evropskih običajev je čas v Mehiki relativno fleksibilen. Na neformalnih srečanjih ne pričakujte, da bodo gosti prišli točno, prav tako vaši gostitelji ne pričakujejo, da boste vi prišli točno. Vsaj pol-urna zamuda je vsakdanja na tovrstnih srečanjih. Na povabilu ne napišite zaključka srečanja.

Delovni čas je v večini mehiških kultur med 9. in 17. uro, lahko ga podaljšajo tudi do 19. ure.  Sobota in nedelje so dela prosti dnevi. Takrat se zelo redko sklepajo posli, saj je ta čas namenjen družinam.

 

Jezik

Uradni jezik v Mehiki je španščina in ponavadi sestanki potekajo v španščini. Angleščina je dokaj razširjena, predvsem v poslovnih krogih, in večina srednjih in višjih managerjev govori angleško. Pred sestankom je priporočljivo preveriti, ali vaši sogovorniki govorijo angleško in ali se strinjajo, da sestanek poteka v angleščini. Ne glede na to, da so vaši poslovni partnerji pripravljeni komunicirati v angleščini, je priporočljivo, da pokažete vsaj osnovno znanje španščine, če je to le mogoče. V primeru, da španščine ne govorite tekoče, je priporočljivo, da najamete tolmača, katerega pred sestankom seznanite s potekom sestanka in morebitno strokovno terminologijo.

Vsa dokumentacija mora biti izrecno v španskem jeziku. To vključuje tržno literaturo, navodila za uporabo, garancije, ipd. Prav tako naj bo vsa dokumentacija, katero nameravate dati ali pustiti pri vašem poslovnem partnerju, v španščini. To ne bo pokazalo samo, da vašega partnerja spoštujete, ampak tudi, da so vaše poslovne namere resne. Zakon veleva, da je vsa potrebna dokumentacija v primeru uvoza v državo v španskem jeziku, še posebno etikete. Veliko pošiljk je zadržanih na carini, ker etiketiranje ne zadostuje uvoznim predpisom.