Nizozemska

Poslovni obisk Nizozemske

Državni prazniki in dela prosti dnevi

V letu 2018

 • 1. januar - Novo leto
 • 30. april - Veliki petek
 • 1. april - Velika noč
 • 2. april - Velikonočni ponedeljek
 • 27. april - Kraljev rojstni dan
 • 2. maj - Dan osvoboditve
 • 10. maj - Vnebohod
 • 20. maj - Binkoštna nedelja
 • 21. maj - Binkoštni ponedeljek
 • 25. december - Božič
 • 26. december - Dan svetega Štefana


Vir: www.noworkdays.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 44 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Transport na Nizozemskem je hiter, varen in varčen. Razdalje so razmeroma majhne, modernizirano cestno in železniško omrežje ter vodni in rečni kanali pa omogočajo učinkovit in hiter transport ter distribucijo.

Javni prevoz je odlično urejen in razmeroma poceni. Karte za avtobus, tramvaj in vlak, t.i. 'Nationale Strippenkaart' se dobijo v vsakem turističnem biroju (VVV). Železniški promet je izredno dobro urejen, vlaki so pogosti, hitri in urejeni. Povezujejo vse predele države, tako velika mesta kot vasi.

Nizozemska ima najbolj razvito cestno omrežje v Evropi.

Več informacij: Netherlands Foreign Investment Agency

Omejitve hitrosti na cestah so naslednje:

 • v urbanih naseljih 50 km/uro
 • izven naselij 80 km/uro
 • na avtocestah 130 km/uro (na določenih odsekih omejitev 100 km/uro – označeno z rumenimi znaki ob varovalni ograji).


Nizozemske letalske družbe Easyjet, KLM Royal Dutch Airlines, Martinair Holland N.V. in Transavia skrbijo za zračne povezave med nizozemskimi letališči Amsterdam Schiphol, Lelystad Airport, Rotterdam the Hague Airport, Groningen Airport Eelde in Maastricht Aachen Airport.

 

Električna napetost

230 voltov, 50Hz.

 

Delovni čas

Uradi: od ponedeljka do petka, od 9.00 do 17.00 ure.
Banke: 9.00 do 17.00 ure, ponedeljek od 13.00 do 17.00 ure.
Trgovine: od 9.00 do 18.00 ure, ponedeljek od 13.00 do 18.00 ure in sobota od 9.00 do 17.00 ure.

Ob četrtkih je v mestih nakupovalni večer, zato so trgovine odprte do 21. ure. V Amsterdamu so trgovine odprte tudi v nedeljo. Drugod so trgovine odprte vsako prvo nedeljo v mesecu.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Haagu je za stranke dosegljivo po predhodnem dogovoru.

 

Poslovni običaji

Nizozemci so znani po svoji točnosti, zanesljivosti in dobri organiziranosti. Če boste na poslovni sestanek zamudili, pričakujejo, da jih o tem pravočasno obvestite. Zaradi zelo gostega prometa in pogostih zastojev na cesti (kljub razvejanemu cestnemu omrežju morate računati, da boste porabili približno 1 uro za 50km avtoceste) bodo opravičilo sprejeli, vendar bodo pričakovali, da v prihodnje ne boste več zamujali.

Za poslovni sestavek se zelo dobro pripravijo in vse teme sestanka natančno časovno razporedijo. Ravno zaradi tega jih vsaka zamuda spravi v zadrego. Ker niso tako fleksibilni kot npr.v južnoameriških ali azijskih državah, sestanka ne prilagodijo ali podaljšajo, ampak vam sicer vljudno toda direktno povedo, da ker ste pol ure zamudili, vam je na razpolago ostalo samo še pol ure.

Vljudnost in formalni jezik sta v začetni fazi pogovorov vsekakor priporočljiva. Nizozemci sami zelo hitro pričnejo s tikanjem in klicanjem sogovornikov po imenu.

Pred prvim srečanjem s predstavniki vašega podjetja bodo Nizozemci že poskušali dobiti nekaj informacij o vašem podjetju. Zato je zelo pomembna dobro pripravljena informativna spletna stran o vašem poslovanju. Zanima jih ne samo proizvod, ki ga prodajate, ampak tudi vizija vašega podjetja, kajti sklepajo raje dolgoročne kot enkratne posle.

Pri poslovnih pogovorih so zelo neposredni in hitro povedo svoje mnenje (tudi v prisotnosti nadrejenih), ne glede na to, ali je dobro ali slabo. Lahko se vam pripeti, da bodo na začetku kritizirali vaš proizvod, vendar ga bodo na koncu zaradi določenih lastnosti vseeno kupili. Veliko pozornost posvetijo sestavljanju kupoprodajne pogodbe in pri pogajanjih vsak podatek dobro in večkrat preverijo. Vsako nejasnost v pogodbi bodo znali uporabiti sebi v prid, zato bodite tudi sami natančni in pazljivi.

Pri delu so metodični in ne marajo improvizacije, ker jo enačijo z amaterstvom. Za obisk ali sestanek se vedno dogovorite po telefonu, pri čemer povabila na večerjo ali kosilo ne pridejo prav kmalu. Nizozemci so pri poslu zelo učinkoviti. V pogovore ne vpletajte politike ali tekočih problemov v državi. Članstvo v vodnošportnih klubih pri Lionsih in Rotarijancih ima statusno veljavo. Ob novem letu in božiču ne pozabite poslati prazničnih čestitk.

V poslovnem svetu je za moške obvezna klasična dvo- ali tri-delna obleka, za ženske kostim.

Zaradi velike konkurence, ki vlada na nizozemskem trgu, je pritisk na cene zelo velik. Povprečen nizozemski potrošnik je zelo ekonomičen. Po anketah v zadnjem času daje prednost dolgotrajnim kakovostnim proizvodom (t.i. “fast-moving element” ga manj zanima); cena je pomemben faktor pri odločitvi za nakup.

Podjetniška zakonodaja na Nizozemskem je precej zapletena, tako da se je priporočljivo posvetovati z odvetniškimi pisarnami. Posebno stroga je zakonodaja na področju varstva okolja, za kršitelje so kazni ekstremno visoke.

 

Jezik

Uradni jezik je nizozemščina. Povprečen Nizozemec govori tekoče dva tuja jezika.

Spletne strani slovarjev (prosto dostopni): www.freedict.com.
 

Osnovni slovarček  
Ja Da
Nee Ne
Dank u Hvala
Goede dag, Hallo Pozdravljen
Tot ziens Nasvidenje
Ik begrijp het niet Ne razumem
Hoeveel kost het? Koliko stane..?
Ik zou graag kopen... Želel bi kupiti…
Accepteert U creditcards? Mag ik betalen met een creditcard? Ali sprejmete kreditne kartice…?
Waar is? Kje je..?
Een vliegveld Letališče
Het treinstation Železniška postaja
Het Postkantoor Pošta
De Bank Banka
Het politiebureau Policija
De apotheek Lekarna
Een kaartje naar…., alstublieft. Eno karto do…, prosim.
Heeft u nog een kamer vrij voor vanavond? Ali je kakšna soba prosta …?