Ukrajina

Poslovni obisk Ukrajine

Državni prazniki in dela prosti dnevi

v letu 2019
 
 
1. januar Novo leto
7. januar pravoslavni Božič
8. marec Mednarodni dan žena
28. april pravoslavna Velika noč
29. april pravoslavna Velika noč (dela prost dan)
1. maj Praznik dela
2. maj Praznik dela (dela prost dan)
9. maj Dan zmage
16. junij pravoslavni Binkošti
17. junij pravoslavni Binkošti (dela prost dan)
28. junij Dan ustave
24. avgust Dan neodvisnosti

Praznike v Ukrajini se pogosto praznuje več dni, odvisno od tega, na kateri dan praznik pade. Če praznik pade na četrtek, sta lahko dela prosta dneva tudi petek in sobota, vendar je v tem primeru potrebna posebna odločitev vlade. Če praznik pade na soboto ali nedeljo, je v skladu s Civilnim zakonikom dela prost dan tudi ponedeljek.

Vir: www.noworkdays.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 32 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012)
 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Letalo

Boryspil International Airport (koda letališča: KBP) je glavno in največje letališče v Ukrajini, ki izvaja mednarodne lete prek terminala D, zgrajenega leta 2012. Letališče se nahaja 20 km vzhodno od Kijeva. Redno povezavo med letališčem in mestom zagotavljajo avtobusi "Atlas" (tel: + 38-044 281 7367), cena prevoza je fiksna in nižja v primerjavi s ceno prevoza s taksijem. Avtobus vozi od terminala D do končne postaje na glavni železniški postaji v mestu, vozi pa približno eno uro.

Taksi storitve so na voljo v glavni dvorani terminala D 24 ur na dan. Če ste namenjeni v drugo ukrajinsko regijo, lahko izberete direkten let s terminala A na mednarodnem letališču Boryspil ali drugega manjšega mednarodnega letališča "Zuliany", ki se nahaja v mestu.

Trenutno največji (in najbolj zanesljiv) ukrajinski letalski prevoznik, ki zagotavlja tako mednarodne kot tudi notranje lete, je Ukraine International Airlines (UIA). Trenutno med Ljubljano in Kijevom ni neposredne letalske povezave, najboljša možnost je polet z Dunaja.

Vsa glavna ukrajinska mesta imajo letališča in dnevne letalske povezave s Kijevom. Letališča so v naslednjih mestih: Cherkasy, Chernigiv, Chernivtsi, Dnipropetrovsk, Ivano-Frankivsk, Kirovograd, Lviv, Luck, Mykolajiv, Odessa, Poltava, Rivne, Dnipropetrovsk, Kherson, Kharkiv, Hmelnytskyi, Sumy, Ternopil, Vinnytcia, Uzhgorod, Zaporizje, Zytomyr.

Koristne povezave:


Vlak

Ukrajina ima dobro razvite lokalne železniške povezave, ki povezujejo večino majhnih in velikih mest v državi. Če potujete ponoči, ni priporočljivo zapuščati kupeja vagona brez nadzora. Poleg nočnih vlakov, ki povezujejo Kijev in druga večja mesta v Ukrajini, obstajajo tudi hitri, sodobni in udobni ekspresni vlaki, imenovani "Intercity +", ki povezujejo Kijev in velika mesta, kot so Lvov, Zaporizhia, Poltava in Harkov; potovanje do traja približno 4 do 6 ur. Cena vozovnic za hitre vlake je višja kot za redne nočne vlake. Obstajajo tudi mednarodne povezave Kijeva in številnih drugih večjih evropskih mest (Dunaj, Berlin, Varšava, Krakov in Budimpešta).

Koristne povezave:


Avtobus

Medkrajevni avtobusni prevoz v Ukrajini je razmeroma poceni, vendar je zaradi nerazvite ali dotrajene infrastrukture relativno počasen način prevoza.

 

Avtomobil

V večjih mestih Ukrajine imata podružnice rent-a-car agenciji Avis in SIXT. Če se odločite za potovanje z avtomobilom (cena najema avtomobila je 100 $ na dan), je potrebna velika previdnost glede cestno-prometnih predpisov. Cestnih oznak v angleškem jeziku je malo, poleg tega pa so ukrajinske ceste močno poškodovane.

Omejitve hitrosti v Ukrajini so naslednje:

 • v mestu - 60 km na uro
 • izven mesta - 90 km na uro
 • na avtocesti - 110 - 130 km na uro.

 

Med vožnjo je popolnoma prepovedana vsebnost alkohola v krvi. Policijske kontrole na cestah so zelo pogoste. Priporočeno je mednarodno vozniško dovoljenje, zadostuje pa tudi slovensko. Informacije o cenah goriva in ostale informacije so na voljo na spletnem naslovu AMZS. V letu 2015 se je spremenilo precej prometnih določil, še posebej tistih, ki se nanašajo na striktno spoštovanje prometno-varnostnih predpisov ter predpisanih kazni za prekrške. Tako lahko pričakujete odvzem vozniškega dovoljenja ob nekaterih najhujših prekrških, kot je recimo vožnja pod vplivom alkohola ali vožnja skozi rdečo luč.

Koristne povezave:


Mestni promet

Večina ukrajinskih mest ima razvit sistem javnega prevoza, ki deluje od 6. do 12. ure. Avtobusi, tramvaji in trolejbusi so dokaj počasni in včasih neurejeni, vendar so še vedno priljubljen in poceni način potovanja v mestih. Cene vozovnic se gibljejo od 4 do 10 griven.

Obstajajo številne taksi službe, naročila sprejemajo po telefonu: operater vas zaprosi za telefonsko številko, naslov in uro. Kasneje vas po telefonu obvesti o prihodu in številki taksija. Slaba stran: operaterji po navadi ne govorijo angleško.

Taksije ali zasebne prevoznike je mogoče najeti tudi na ulici. Najem slednjih je cenejši, vendar z vidika varnosti ni tako dobra izbira. Priporočljivo je, da v vozilu poleg vas ni nikogar razen voznika. Verjetno je situacija povsod takšna - če nekdo govori tuj jezik, je cena taksi storitve višja, zato se je o ceni pametno dogovoriti pred vstopom v vozilo.

 

Električna napetost

Standardna oskrba z električno energijo v Ukrajini je 220V / 50Hz. Ukrajinski vtiči so enaki kot v večini evropskih držav - z dvema zaobljenima nožicama. V primeru uporabe električnih naprav z drugačnimi priključki je potreben pretvornik napetosti in /ali vtični adapter.

 

Delovni čas

Uradi
Državna uprava in uradi so odprti med 9. in 18. uro, od ponedeljka do petka, navadno je odmor za kosilo med 13. in 14. ali med 14. in 15. uro.

Trgovine
Večina trgovin je odprta od 10. do 19. ure in ob nedeljah zaprta. V Kijevu je nekaj velikih živilskih trgovin in supermarketov odprtih sedem dni v tednu od 8. do 22. ure. Običajni delovni čas kavarn in restavracij je od 10. do 23. ure.

Banke
Večina komercialnih bank je odprtih od 9. do 18. ure z odmorom za kosilo od 13. do 14. ure in je zaprtih ob sobotah in nedeljah. Bankomati so na voljo povsod in delajo 24 ur na dan.

Pošte
Glavne pošte v večjih mestih so odprte med 8. in 20. uro od ponedeljka do petka in ob sobotah od 9. do 19. ure, ob nedeljah so zaprte.

Muzeji
Muzeji so običajno odprti od 9. do 17. ali 18 ure, en ali dva dneva v tednu pa so zaprti. Občasno so muzeji zaradi čiščenja zaprti zadnji teden v mesecu, vedar je to zelo redko.

 

Poslovni običaji

Ukrajinski poslovni bonton je bistvenega pomena za pridobitev novih partnerjev in strank v ukrajinski poslovni skupnosti. Enostavno je pridobiti spoštovanje in narediti vtis na ukrajinske kolege, če veste, kaj cenijo in sledite njihovemu prefinjenemu občutku za bonton; to bo povečalo vaše možnosti za vstop v ukrajinski poslovni svet.

Srečanje in pozdravljanje

 • Ukrajinski poslovneži so na splošno manj formalni kot v mnogih drugih državah.
 • Rokujejo se z vsemi ob prihodu in odhodu, rokovanje je precej čvrsto.
 • Med pozdravljanjem je pomemben očesni stik.
 • Pogosto med rokovanjem ponovijo vaše ime.
 • Akademske in strokovne nazive se običajno uporablja s priimkom.
 • Če nekdo nima akademskega ali strokovnega naziva, se uporablja častni naziv "pan" za moškega in "pani" za žensko ter priimek.
 • Večina poslovnih kolegov naslavlja drug drugega z imenom in rodbinskim imenom (drugo ime, ki je različica očetovega imena in dodatka "-vich" ali "-ovich" za moškega in "-avna", "-ovna", ali "ivna" za žensko).
 • Pri uporabi celotnega imena, vključno z rodbinskim, se častni naziv ne uporablja.
 • Način naslavljanja je pogosto odvisen od situacije. Na sestankih se uporabljajo nazivi in priimki, v drugih družbenih situacijah pa imena ali pomanjševalnice.
 • Vizitke se izmenjujejo brez rituala.
 • Ena stran vizitke naj bo prevedena v ukrajinščino.
 • Na vizitki naj bo navedena tudi podiplomska izobrazba.
 • Vizitka naj bo ob predstavitvi obrnjena z ukrajinsko stranjo k prejemniku.
 • Če nekdo nima vizitke, je priporočljivo, da se podatki zabeležijo v rokovnik.


Način komuniciranja

Čeprav je neposredna komunikacija v Ukrajini cenjena, je pomemben tudi primeren način podajanja informacij. Pogosto stopnja odnosa določa neposrednost v komunikaciji. Bolj ko so medosebni odnosi med sogovorniki novi, bolj previdni bodo. V razvitejših medosebnih odnosih bodo sogovorniki lažje govorili odkrito.

Poslovni sestanki

Urniki sestankov v Ukrajini niso zelo togi. Morebitna agenda služi kot smernica za razpravo in izhodišče za druge, povezane poslovne ideje. V ukrajinski kulturi so odnosi zelo pomembni, zato naj bo nekaj časa na sestanku namenjenega neposlovnim pogovorom. Priporočljivo je sodelovati v kramljanju in počakati, da druga stranka prične s poslovnimi temami.

Koristne povezave:

 

Jezik

Uradni državni jezik je ukrajinski. Ukrajinščina sodi v skupino vzhodnoslovanskih jezikov. Mnogi Ukrajinci so dvojezični in govorijo tudi rusko. Ruščina se uporablja pogosteje v vzhodnih in južnih delih Ukrajine. Med tujimi jeziki je najbolj priljubljena angleščina, čeprav ni veliko Ukrajincev, ki tekoče govorijo angleško. Vendar pa vse več študentov in mlajših poslovnežev (predvsem v Kijevu in na zahodu države) govori tudi angleško.

Osnovni slovarček (pdf)