Podnebne spremembe povzročajo vse višje cene čokolade

torek, 29. april 2025
 

Zakaj je čokolada postala tako draga? 

Čokolada je ena najbolj priljubljenih sladkih dobrot na trgu.

Glede na oceno Statista bo vrednost globalnega trga čokolade v letu 2025 dosegla 123,08 mlrd EUR, v naslednjih 5 letih pa naj bi trg rasel po 4,89 % povprečni letni stopnji.

Visoke temperature, starajoča se drevesa in bolezni so zmanjšale globalne zaloge kakava in zvišale cene.

Cene kakava so lani zrasle za skoraj 300 %, zaradi česar so čokolada in čokoladni izdelki letos po vsem svetu precej dražji kot lani.
Medtem ko je cena kakava, ključne sestavine čokolade, narejene iz praženih surovih kakavovih zrn, padla za približno -20 % od svoje najvišje vrednosti decembra 2024, potrošniki še vedno plačujejo rekordne cene za čokolado.

Povišanje cene kakava je mogoče pripisati več dejavnikom. Glavni med njimi je ekstremno vreme, ki je prizadelo pridelovalce kakava v Zahodni Afriki, od koder večina sveta uvaža kakav.

Čokolada je le eno od mnogih živil, ki so dražja zaradi ekstremnih vremenskih razmer, ki jih povzročajo podnebne spremembe.

Referenčne newyorške terminske pogodbe, ki se uporabljajo za izmenjavo kakava na določen prihodnji datum in ceno, so decembra 2024 dosegle najvišjo vrednost, 12.565 USD (11.608,46 EUR) na metrično tono.

Lanska skromna letina kakava je privedla do rekordnega izpada ponudbe, saj so slabo vreme in bolezni uničili pridelke v Gani in Slonokoščeni obali, ki pridelata dve tretjini svetovnega kakava.



Pomanjkanje pridelka so beležili tudi v Nigeriji in Indoneziji, ki sta 3. in 4. največji proizvajalki kakava.

Leta 2024 je na svetovnih trgih primanjkovalo 500.000 ton kakava, kar še naprej ohranja visoke cene.

Najnovejša letina kakava, ki je potekala od oktobra 2024 do marca 2025, se je dobro začela, saj je v pristanišča Slonokoščene obale prispelo 33 % več zrn v primerjavi z lanskim letom. A medtem ko se newyorške terminske cene kakava trenutno gibljejo pri približno 8.350 USD (7.714,3 EUR) na tono, kar je precejšen padec glede na december, narašča zaskrbljenost, da bo suho vreme, ki je uničilo lanski pridelek, letos imelo podobno uničujoč davek.

Negotovost negativno vpliva na proizvajalcih čokolade. Švicarski proizvajalec čokolade Barry Callebaut je 11. aprila že znižal svoje letne napovedi prodaje zaradi nestanovitnih razmer, zaradi česar so njegove delnice padle za skoraj -20 %.
 

Glavni dejavniki visokih cen kakava

Vreme

Nestanovitno vreme je eden glavnih dejavnikov visokih cen kakava. Zahodna Afrika je leta 2023 doživela izjemno veliko padavin, pri čemer je skupna količina padavin ponekod več kot podvojila 30-letno povprečje, medtem ko sta bila leta 2024 ekstremna vročina in suša.
Mednarodna organizacija za kakav je letos februarja napovedala svetovni presežek kakava v višini 142.000 megaton za obdobje 2024–2025, kar je prvi presežek v zadnjih 4 letih. To delno pojasnjuje nedavni padec cen.
Toda po mnenju strokovnjakov bodo podnebne spremembe na dolgi rok še poslabšalo stanje ponudbe na trgu.
 

Zakoni proti krčenju gozdov

Poleg spreminjajočih se vremenskih vzorcev nedavna zvišanja cen kakava povzročajo tudi številne druge težave.
Po vsej zahodni Afriki so novi zakoni o krčenju gozdov kmetom preprečili širitev nasadov kakava in tako omejili ponudbo.
 

Staranje in bolezni dreves

Zahodna Afrika se prav tako spopada s staranjem dreves, pri čemer starejših dreves ne nadomeščajo. Drevesa pa napadajo tudi različne bolezni, ki prizadenejo letine.
 

Nezakonito pridobivanje zlata

Številni pridelovalci kakava v Gani opuščajo pridelavo zaradi razcveta nezakonitega pridobivanja zlata.
Številni kmetje prodajajo svoja posestva nezakonitim rudarjem zlata, ki so v iskanju zlata zdesetkali velike površine zemlje. Gana je vodilna proizvajalka zlata v Afriki in 6. največja na svetu.

To je prizadelo proizvodnjo kakava v Gani in prispevalo k dvigu cen. 
 

Kako se na visoke cene kakava odzivajo podjetja?

Zunanji vplivi preoblikujejo podjetja v čokoladni industriji in jih silijo v prilagajanje, hkrati pa ustvarjajo celo vrsto novih priložnosti za inovacije.

Proizvajalci se na visoke cene kakava odzivajo ali s prenosom višjih stroškov na potrošnike ali s promocijo izdelkov z manj kakava ali z nadomestnimi sestavinami.
 
  • Nestle je lani predstavil novo linijo čokoladnih tablic British Aero z okusom lešnika. Tablice imajo s 36 g le približno eno tretjino teže konkurenčnih čokoladnih tablic.
  • Cargill je leta 2024 sklenil partnerstvo z ameriškim proizvajalcem čokoladnih alternativ Voyage Foods, ki izdeluje tablice brez kakava iz grozdnih pečk, sončnične moke in drugih arom.
  • Tudi zagonska podjetja, kot sta Nukoko in Planet A, raziskujejo tehnike mikrobne fermentacije za izboljšanje in posnemanje arom in okusov čokolade.
  • Leta 2022 je na trg prišla dubajska čokolada. Polnjena je s pistacijami in kadaifom. Odkar je prišla na trg, je postala senzacija družbenih medijev.

 

Glavni trendi, ki bodo v prihodnje oblikovali industrijo čokolade 

Čokolada brez vsebnosti kakava

Pridelki kakava postajajo preveč nestanovitni, da bi se nanje lahko zanesli. Podnebne spremembe že vodijo do rekordno visokih cen, obeti pa ostajajo negotovi, saj se rastne razmere še naprej slabšajo.

Industrijski strokovnjaki zato napovedujejo, da bodo alternativne sestavine, kot so na primer rožiči, sčasoma nadomestile kakav, s čimer bodo proizvajalcem in potrošnikom zagotovile prihodnost čokolade.

Rožiči so obetavna in brezkofeinska alternativa kakavu. So cenovno bolj dostopni ter celo bolj zdravi od kakava. Rožiči so vir hidroksiprolina, aminokisline, ki je ključnega pomena za proizvodnjo kolagena in je pogosto primanjkuje ljudem, ki se izogibajo živalskim izdelkom. Prav tako so rožiči brez glutena, brez kofeina in vsebujejo veliko vlaknin, kalcija, železa, antioksidantov in beljakovin.

Glede na tržno raziskavo Mintel si skoraj četrtina (23 %) potrošnikov čokolade v Združenem kraljestvu, starih od 20 do 24 let, želi, da bi bili njihovi najljubši čokoladni izdelki brez kakava, kot odgovor na naraščajoče cene kakava.
 

Kakav na osnovi gojenih rastlinskih celic

Razvoj celično zasnovanega kakava ponuja trajnostno in etično alternativo tradicionalnemu gojenju kakava, pri čemer ta metoda uporablja manj zemlje in vode ter sprošča manjše emisije ogljika. Zagotavlja tudi stabilnost dobavne verige za proizvajalce, hkrati pa zagotavlja enak končni izdelek.

Čeprav je še v povojih, ima kakav, vzgojen v laboratoriju, velik potencial za prihodnost. Zagonska podjetja, ki se ukvarjajo s pridelavo čokolade iz rastlinskih celičnih kultur, kot so California Cultured, Celleste Bio, Kokomodo in Food Brewer, nenehno izboljšujejo svoje procese, da bi znižala proizvodne stroške, se učinkovito širila in izpolnjevala regulativne standarde.

Vendar pa bo doseganje širokega sprejemanja potrošnikov v vseh starostnih skupinah verjetno večji izziv in bo zahtevalo predana prizadevanja za izobraževanje javnosti o prednostih.
 

Prodaja temne čokolade narašča

Potrošniki se vedno bolj zavedajo potencialnih koristi uživanja temne čokolade, kot so ugodno delovanje na črevesje, znižanje krvnega tlaka, izboljšana raven holesterola in izboljšano delovanje možganov.

Globalni trg temne čokolade je trenutno ocenjen na 61,45 mlrd EUR in naj bi do leta 2034 dosegel 129,57 mlrd EUR.

Povezava med temno čokolado in dolgo življenjsko dobo pa bi lahko še dodatno spodbudila prodajo.
 

Čokolada kot specialiteta in umetnost

Potrošniki vedno bolj iščejo izdelke višje kakovosti, saj se trend "manj, a bolje" hitro razvija in raste.

Ta razvoj bo vplival na to, da bo čokolada v prihodnje postala posebna specialiteta ter ne več vsakodnevni prigrizek, kar bo spodbudilo rast butičnih znamk čokolade.


Viri:
  • Factiva
  • Al Jazeera International
  • WRBM Global Food
  • Statista
  • Foto: iStock
 

Preberite še:

Globalni trendi na področju hrane in pijače



Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: