Hrana in pijača

 

Globalni trendi na področju hrane in pijače

Velikost in napovedi trga

Globalni trg hrane in pijače je po ocenah The Business Research Company, v letu 2022 dosegel vrednost 6.729,54 mlrd USD ali približno 6,4 trln EUR. Leta 2023 naj bi se trg povečal za 7,3 % na 7.221,73 mlrd USD ali 6,85 trln EUR.

Rusko-ukrajinska vojna je vsaj kratkoročno zmanjšala možnosti za okrevanje svetovnega gospodarstva po pandemiji Covid-19. Vojna med tema dvema državama je privedla do gospodarskih sankcij za več držav, skokovitega dviga cen surovin in motenj v dobavni verigi, kar je povzročilo inflacijo blaga in storitev ter vplivalo na številne trge po vsem svetu, tudi na trg hrane in pijače.

Analitiki ocenjujejo, da se bo globalni trg hrane in pijače v prihodnjih 5 letih povečeval po 6,3 % povprečni letni stopnji ter leta 2027 dosegel vrednost 9.225,37 mlrd USD, kar je približno 8,8 trln EUR.

Azijsko-pacifiška regija je bila leta 2022 največja regija globalnega trga hrane in pijače, na 2. mestu pa je bila zahodna Evropa.
 

Svetovni uvoz hrane

FAO v svojem poročilu Food Outlook ocenjuje, da se bo svetovni uvoz hrane leta 2023 povečal na 1,98 trln USD, kar je 1,5 % več kot leta 2022. Leta 2022 se je uvoz povečal za 11 %, leta 2021 pa za 18 %.

Medtem ko se uvoz hrane v razvitih gospodarstvih še naprej povečuje, naj bi se uvoz v najmanj razvitih državah letos zmanjšal za -1,5 %, uvoz v državah v razvoju, ki so neto uvoznice hrane, pa se bo zmanjšal za -4,9 %.

Zmanjšanje obsega uvoza hrane kaže na zmanjšanje kupne moči. Nižje mednarodne cene številnih primarnih živil se niso, ali vsaj ne v celoti odrazile v nižjih cenah na domači maloprodajni ravni, kar nakazuje, da bi lahko pritiski na življenjske stroške trajali tudi leta 2023.
 

Napovedi za proizvodnjo osnovnih živil

FAO za leto 2023 napoveduje povečanje proizvodnje v večini kategorij osnovnih živil, vključno z rižem, grobimi žiti, oljnicami, mlekom, sladkorjem, mesom ter ribami. Le svetovna proizvodnja pšenice bi po ocenah lahko upadla glede na rekordne vrednosti prejšnje sezone.

Ne glede na pozitivne obete, pa ostajajo globalni proizvodni sistemi hrane še vedno občutljivi na izzive, ki izhajajo iz ekstremnih vremenskih dogodkov, geopolitičnih napetosti, političnih sprememb in razvoja na drugih trgih surovin, kar lahko privede do višjih cen živil in posledično zmanjša prehransko varnost na globalnem nivoju.


Največja borzna podjetja na področju hrane in pijače 

Podjetje Prodaja v mio EUR (2022) Država
Nestlé SA 96.931,58 Švica
Archer-Daniels-Midland Co. 96.483,38 ZDA
PepsiCo, Inc. 82.054,13 ZDA
Wilmar International Ltd. 71.684,64 Singapur
JBS SA 67.360,05 Brazilija
Unilever Plc 58.887,54 Združeno kraljestvo
Anheuser-Busch InBev SA/NV 55.881,37 BelgijaPanožna združenja / portali  


Strokovne publikacije / portali  

 • Spletna publikacija o industriji pijač (novi izdelki, intervjuji, analiza trga, napovedi, tržni trendi)
 • Država porekla: Združeno kraljestvo
 • Pogostost Izhajanja: dnevno
 
 • Spletna publikacija o industriji hrane (novi izdelki, intervjuji, analiza trga, napovedi, tržni trendi)
 • Država porekla: Združeno kraljestvo
 • Pogostost Izhajanja: dnevno
 
 • Revija za profesionalno gastronomijo, ki zajema tematiko povezano z vodenjem, trženjem, tržnimi raziskavami in tehničnimi vidiki.
 • Država porekla: Nemčija
 • Pogostost Izhajanja: 11 x letno
 
 • Spletna različica tiskane revije. Forumi, arhivi in načela.
 • Država porekla: ZDA
 • Pogostost Izhajanja: 11 x letno
 
 • Revija o različnih aspektih živilske industrije, vključno s pakiranjem, dobavnimi verigami, surovinami, proizvodnjo in zdravjem.
 • Država porekla: Združeno kraljestvo
 • Pogostost Izhajanja: 11 x letno
   
 

Vrednosti USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2022. 


Vir: Factiva, The Business Research Company, FAO, oktober 2023. 
 

 

Hrana in pijača po državah