Hrana in pijača

Hrana in pijača po državah

 

Globalni trendi na področju ekoloških živil

V analizo so zajeta živila, ki so certificirana kot ekološka živila in katerih sestavine so pridelane brez uporabe kemikalij. Tržne vrednosti so izračunane po maloprodajnih cenah (MPC). 

Globalni trg ekoloških živil je v obdobju 2014-2018 rasel po 12,4 % povprečni letni stopnji in v letu 2018 dosegel vrednost 100,9 mlrd EUR. Azijsko-pacifiški trg je v zadnjih petih letih rasel po 17,2 % povprečni letni stopnji in v letu 2018 dosegel vrednost 12,9 mlrd EUR, medtem ko je trg ekoloških živil v ZDA v tem obdobju rasel po 12,5 % povprečni letni stopnji in v letu 2018 dosegel vrednost 42,3 mlrd EUR. V zadnjih petih letih je globalni trg ekoloških živil doživel izjemno rast, saj so ljudje vedno bolj ozaveščeni o prednostih ekoloških živil za zdravje, kar še posebej velja za mlajšo populacijo.

Trg ekoloških živil je najhitreje rastoči segment na trgu hrane v ZDA. Hitre stopnje rasti dosega tudi kitajski trg, ki ga spodbujajo naraščajoče prebivalstvo, naraščajoča raven dohodka, ter večja ozaveščenost o prednostih ekoloških živil. Vsi ti dejavniki prispevajo k visoki rasti trga v azijsko-pacifiški regiji.

Najbolj donosen segment na globalnem trgu ekoloških živil je segment sadja in zelenjave, saj je v letu 2018 ustvaril prihodke v višini 33 mlrd EUR, kar predstavlja 32,7 % celotne vrednosti trga. Segment ekoloških pripravljenih živil je v letu 2018 na globalnem trgu ustvaril prihodke v višini 19,6 mlrd EUR ali 19,4 % celotne vrednosti trga. Med državami po svetu obstajajo velike razlike, čeprav je segment sadja in zelenjave največji segment na več glavnih trgih, na primer v Nemčiji, ZDA in na Kitajskem. Na Japonskem in Nizozemskem največ prihodkov ustvari segment mesa, rib in perutnine, v Združenem kraljestvu pa prevladuje segment pripravljene hrane. Na lokalno povpraševanje potrošnikov vplivajo številni dejavniki, ki segajo od družbeno-ekonomskih, do lokalnih prehrambnih navad.

Analitiki napovedujejo, da bo globalni trg ekoloških živil v obdobju 2019-2023 rasel po 6,7 % povprečni letni stopnji in v letu 2023 dosegel vrednost 132,9 mlrd EUR. Azijsko-pacifiški trg bo po napovedih v prihodnjih petih letih rasel po 10,3 % povprečni letni stopnji in v letu 2023 dosegel vrednost 20 mlrd EUR, medtem ko bo trg ekoloških živil na trgu ZDA v napovedanem obdobju rasel po 4,8 % povprečni letni stopnji in v letu 2023 dosegel vrednost 50,8 mlrd EUR.

Dva največja trga ekoloških živil na svetu sta ZDA in Evropa, vendar jima hitro sledi kitajski trg, ki v zadnjih letih dosega izjemno visoke stopnje rasti. To je posledica več dejavnikov, vključno z dejstvom, da se ne-ekološki trg živil na Kitajskem bori za povrnitev ugleda po seriji uničujočih škandalov v zadnjem desetletju. Eden takih je bilo dodajanje melamina v mleko v prahu za dojenčke, kar je povzročilo smrt šestih dojenčkov in težave z urinskim sistemom pri 300.000 dojenčkih. Družbeni mediji so pripomogli k širjenju informacij o takšnih praksah, kar je spodbudilo kitajske potrošnike, da so se preusmerili na ekološke proizvode in si tako zagotovili zdrave obroke za njih in njihove otroke. Nadaljnja napoved gospodarske rasti v kitajskem gospodarstvu prav tako zagotavlja, da si lahko vedno več kitajskih državljanov privošči relativno dražje ekološke izdelke, kar pozitivno vpliva na prihodnjo rast kitajskega trga ekoloških živil. Rast je zelo močna tudi na drugih velikih trgih, kot so na primer ZDA, kar vse vpliva na napoved visoke rasti trga ekoloških živil na globalnem nivoju.


 

Tržna segmentacija v svetu za leto 2018 glede na vrsto izdelkov po vrednosti (v odstotkih) 

 
Sadje in zelenjava 32,7 %
Pripravljena živila 19,4 %
Mlečni izdelki 18,0 %
Ekološke pijače 10,8 %
Kruh in žita 10,4 %
Meso, ribe in perutnina 8,7 %
 ZDA predstavljajo 41,9 % globalnega trga ekoloških živil glede na vrednost, Evropa pa nadaljnjih 40,1 %.
 

Tržna segmentacija v svetu za leto 2018 po regijah po vrednosti (v odstotkih)

 
ZDA  41,9 %
Evropa  40,1 %
Azijsko-pacifiška regija 12,8 %
Bližnji Vzhod 0,6 %
Ostali svet 4,6 %

 


Največja borzna podjetja na področju ekoloških živil (2018)

Podjetje Prihodki v mio EUR Država
SunOpta, Inc. 1.074,17 Kanada
Rapunzel Naturkost GmbH 205,67 Nemčija
Natures Path Foods Inc 74,91 Kanada
Lightlife Foods Inc. 72,84 ZDA
Revolution Foods Inc. 44,83 ZDA
White Organic Agro Ltd. 43,71 Indija
Bioera SpA 40,32 ItalijaPanožna združenja / portali

 


Strokovne publikacije / portali 

 
 • Food and Drink
 • Zagotavlja informacije o najboljših praksah za direktorje, predsednike in druge voditelje v verigah restavracij, predelavi hrane, proizvodnji in storitvah / distribucijskih podjetjih.
 • Država porekla: ZDA
 • Pogostost Izhajanja: 4 x letno
   
 • Food Service
 • Revija za profesionalno gastronomijo, ki zajema tematiko povezano z vodenjem, trženjem, tržnimi raziskavami in tehničnimi vidiki.
 • Država porekla: Nemčija
 • Pogostost Izhajanja: 11 x letno
   
 • Organic Gardening
 • Spletna različica tiskane revije. Forumi, arhivi in načela.
 • Država porekla: ZDA
 • Pogostost Izhajanja: 11 x letno
   
 •  Food Weekly News
 • Zajema osnovne raziskave v znanosti prehrane, poroča o najnovejših novicah o pridelavi hrane, izboljšavah v hranilne vrednosti, novih bolj učinkovitih donosov in predelave, ter vprašanja varnosti hrane.
 • Država porekla: ZDA
 • Pogostost Izhajanja: tedensko
   

Letne vrednosti trga so preračunane iz USD v EUR po povprečnih letnih tečajih EIU, povprečne letne stopnje rasti pa se nanašajo na dolarske vrednosti. 

Vir: Factiva, november 2019.