Hrana in pijača

Hrana in pijača po državah

 

Globalni trendi na področju ekoloških živil

V analizo so zajeta živila, ki so bila certificirana kot ekološka živila in katerih sestavine so bile pridelane brez uporabe kemikalij. Tržne vrednosti so izračunane po maloprodajnih cenah (MPC). 

Globalni trg ekoloških živil je v obdobju 2013-2017 rasel po 13,5 % skupni letni stopnji rasti (CAGR) in v letu 2017 dosegel vrednost 92,4 mlrd EUR. Azijsko-pacifiški trg je v tem obdobju rasel po 20,7 % CAGR, trg ekoloških živil ZDA pa po 15,3 % CAGR. Tako visoke rasti trga so posledica vedno bolj ozaveščenih potrošnikov o koristih ekoloških izdelkov, še posebej pri mlajši populaciji. Po podatkih ameriškega združenja za organska živila (OTA) je trg ekoloških živil v ZDA v tem obdobju rasel 6 krat hitreje kot trg neekoloških živil. Visoke rasti trga je v zadnjih petih letih beležila tudi Kitajska, predvsem zaradi hitro rastočega števila prebivalstva, povečanja osebnih dohodkov, vse večjega zavedanja o koristih ekološke prehrane ter vrste škandalov na trgu neekoloških živil, vključno z uporabo plastike v rižu in melamina v mleku v prahu za dojenčke.

Najbolj donosen segment na globalnem trgu ekoloških živil je segment sadja in zelenjave, ki je v letu 2017 ustvaril prihodke v višini 27,3 mlrd EUR ali 29,6 % celotne vrednosti trga. Segment pripravljenih živil je v letu 2017 na globalnem trgu ustvaril prihodke v višini 18,6 mlrd EUR, kar predstavlja 20,1 % celotne vrednosti trga. Segmentacija po segmentih se razlikuje na različnih trgih, je pa segment sadja in zelenjave največji segment na več pomembnih trgih, kot so nemški, ameriški in kitajski. Na Japonskem in na Nizozemskem prevladuje segment mesa, rib in perutnine, v Združenem kraljestvu in v Singapurju pa segment pripravljenih ekoloških živil. Na lokalno povpraševanje potrošnikov vplivajo številni dejavniki, ki segajo od družbeno-ekonomskih, do lokalnih prehrambnih navad.

Analitiki napovedujejo, da bo globalni trg ekoloških živil v obdobju 2018-2022 rasel po 8,8 % CAGR in v letu 2022 dosegel vrednost 128,6 mlrd EUR. Azijsko-pacifiški trg naj bi po napovedih v prihodnjih petih letih rasel po 10,9 % CAGR in v letu 2022 dosegel vrednost 15,1 mlrd EUR, medtem ko naj bi trg ekoloških živil v ZDA v napovedanem obdobju rasel po 8,6 % CAGR in v letu 2022 dosegel vrednost 62,5 mlrd EUR. Dva največja trga ekoloških živin na svetu sta ZDA in Evropa, vendar jima hitro sledi kitajski trg, ki v zadnjih letih dosega izjemno visoke stopnje rasti. To je posledica več dejavnikov, vključno z dejstvom, da se ne-ekološki trg živil na Kitajskem bori za povrnitev ugleda po seriji uničujočih škandalov v zadnjem desetletju. Eden takih je bilo dodajanje melamina v mleko v prahu za dojenčke, kar je povzročilo smrt šestih dojenčkov in težave z urinskim sistemom pri 300.000 dojenčkih. Družbeni mediji so pripomogli k širjenju informacij o takšnih praksah, kar je spodbudilo kitajske potrošnike, da so se preusmerili na ekološke proizvode in si tako zagotovili zdrave obroke za njih in njihove otroke. Nadaljnja napoved gospodarske rasti v kitajskem gospodarstvu prav tako zagotavlja, da si lahko vedno več kitajskih državljanov privošči relativno dražje ekološke izdelke, kar pozitivno vpliva na prihodnjo rast kitajskega trga ekoloških živil. Rast je zelo močna tudi na drugih velikih trgih, kot so na primer ZDA, kar vse vpliva na napoved visoke rasti trga ekoloških živil na globalnem nivoju.

 

Tržna segmentacija v svetu za leto 2017 glede na vrsto izdelkov po vrednosti (v odstotkih)  

Sadje in zelenjava 29,6 %
Pripravljena živila 20,1 %
Mlečni izdelki 16,0 %
Ekološke pijače 12,3 %
Meso, ribe in perutnina 11,3 %
Kruh in žita 10,7 %
 

ZDA predstavljajo 49,1 % globalnega trga ekoloških živil glede na vrednost, Evropa pa nadaljnjih 38,6 %.

 

Tržna segmentacija v svetu za leto 2017 po regijah po vrednosti (v odstotkih)

 
ZDA  49,1 %
Evropa  38,6 %
Azijsko-pacifiška regija 10,7 %
Ostali svet 1,6 %

 


Največja borzna podjetja na področju ekoloških živil (2017)

Podjetje Prihodki v mio EUR Država
SunOpta, Inc. 1.063,87 Kanada
Luca, Inc. 93,35 Kitajska
Ki Group SpA 41,92 Italija
Bioera SpA 41,90 Italija
White Organic Agro Ltd. 24,08 Indija
China Health Industries Holdings, Inc. 5,42 Kitajska
Alta Natural Herbs & Supplements Ltd. 0,65 KanadaPanožna združenja / portali

 


Strokovne publikacije / portali 

 
 • Food and Drink 
 • Zagotavlja informacije o najboljših praksah za direktorje, predsednike in druge voditelje v verigah restavracij, predelavi hrane, proizvodnji in storitvah / distribucijskih podjetjih.
 • Država porekla: ZDA
 • Pogostost Izhajanja: 4 x letno
   
 • Food Service
 • Revija za profesionalno gastronomijo, ki zajema tematiko povezano z vodenjem, trženjem, tržnimi raziskavami in tehničnimi vidiki.
 • Država porekla: Nemčija
 • Pogostost Izhajanja: 11 x letno
   
 • Organic Gardening
 • Spletna različica tiskane revije. Forumi, arhivi in načela.
 • Država porekla: ZDA
 • Pogostost Izhajanja: 11 x letno
   
 •  Food Weekly News
 • Zajema osnovne raziskave v znanosti prehrane, poroča o najnovejših novicah o pridelavi hrane, izboljšavah v hranilne vrednosti, novih bolj učinkovitih donosov in predelave, ter vprašanja varnosti hrane.
 • Država porekla: ZDA
 • Pogostost Izhajanja: tedensko
   

Letne vrednosti trga so preračunane iz USD v EUR po povprečnih letnih tečajih EIU, letne stopnje rasti (CAGR) pa se nanašajo na dolarske vrednosti. 

Vir: Factiva, oktober 2018.