Novi trgi

 

Na izvoznem oknu predstavljamo poslovno okolje 52-ih držav


Slovenija največ blaga izvozi v članice Evropske unije. Priložnosti za povečanje izvoza vidimo  na naših tradicionalnih trgih Nemčije, Italije, Francije, Švice in Hrvaške. Priložnosti so tudi na Češkem, Poljskem, v Belgiji, v Španiji,  na Kitajskem, v Južni Koreji ter Srbiji.

Do podrobnih podatkov o obsegu sodelovanja, načinu vstopa na trg, poslovnih priložnostih ter drugih koristnih informacijah za 52 izvoznih trgov lahko dostopate na tej povezavi.
 

Katere so druge države, ki nudijo obilo poslovnih priložnosti za slovenska podjetja?

Bližnji vzhod


Na Bližnjem vzhodu je poleg Združenih arabskih emiratov, katerega poslovno okolje predstavljamo na tej povezavi,  veliko poslovnih priložnosti v Saudovi Arabiji. Tu nameravajo, po vzoru Združenih arabskih emiratov, zgraditi novo mesto prihodnosti Neom, kjer bi vključili nove tehnologije. 
 

Zahodna Afrika


Nigerija je največji afriški trg, z več kot 200 milijonov prebivalcev. Nigerija je dvanajsta najpomembnejša izvoznica energentov na svetu, velika proizvajalka surove nafte. Gospodarstvo je močno odvisno od nafte, saj predstavlja 85 % izvoza in 50 % prihodka države. Kljub temu, da so zaradi nizke kupne moči kitajski izdelki bolj konkurenčni, so evropski izdelki veliko bolj cenjeni zaradi svoje kakovosti.

V Nigeriji se slovenskim podjetjem pri vstopu in poslovanju na trgu na voljo poslovni klub. Aktivnosti kluba sofinanciramo, zato so prvi stiki za slovenska podjetja brezplačni.


Gana je razvitejša članica Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav. Zaradi svoje stabilnosti pa predstavlja možno točno za vstop slovenskih podjetij na zahodnoafriški trg. 
 

Države srednje Azije in Azerbajdžan

Novih poslovnih priložnosti ne gre spregledati tudi na področju srednje Azije in Azerbajdžan. Dostop do njih je težaven zaradi geopolitičnih razmer v regiji.

Države srednje Azije so v veliki meri odvisne od izvoza energentov. Njihovo gospodarstvo v letih, ko je cena energentov visoka, izjemno raste. Prav tako so države članice Skupnosti neodvisnih držav. Precej večjih slovenskih podjetij, ki izvažajo v Rusijo, izvaža tudi (preko Rusije) v države srednje Azije.

Največji uvoznik slovenskega blaga na tem področju je Uzbekistan. Kratka predstavitev države je na voljo na tej povezavi.

 

Novice:


Vse aktualne novice

 

Želite prejemati najnovejše novice na vaš elektronski naslov?


Bodite obveščeni o najnovejših objavah.  Na prejemanje aktualnih novic se prijavite v rubriki E-Info.